Jak ladit radio "na ucho"
Moderátor: Moderátoři
V každém případě všem děkuji, kdo se mně věnoval.
K těm fotkám - takže potřebuji asi nějaký jiný program než ten co používám. Domnívím se ale, že kvalita se odvíjí především od velikosti souboru, pokud mám fotku o 5 MB a změním ji na 300 kB, musí být kvalita nižší. Nebo ne ?
Takže oscilátorový naladit podle stupnice a známého kmitočtu stanice (AM Praha 639kHz), vstupní pak doladit kompromisně na maximální sílu u stanic na obou koncích stupnice.
To samé pro FM, jen tam si musíte kmitočet vysílače najít a když nemůžete měřit, je lepší ladit podle slabého vysílače.
http://radioprijimace-radiobudiky.heure ... 0/#section
http://radioprijimace-radiobudiky.heure ... e/#section
http://radioprijimace-radiobudiky.heure ... 6/#section
- Artaban001
Pokud to nechceš dělat jen na "ucho", tak se k tomu hodí přeladitelný FM transmitter. Do něj pustíš 1KHz signál a vhodně jej navážeš na anténní vlez.
Na místo reproduktoru připojíš 8R odpor a paralelně k němu střídavý milivotmetr. A na výše uvedených slaďovacích kmitočtech ladíš na maximální napětí. Postup viz výše.
prvně ale musíš nastavit oscilátor. Dolní konec stupnice - oscilátor musíš zachytit na 97.7MHz na druhým funkčním rádiu. (pásmo ticha). Horní rozsah - pokud není k dispozici silná stanice na 108MHz, použij funkční FM rádio, nalaď na něm 97.3 a to pásmo ticha nalaď na tom nastavovaným. (pro rozsah 87 až 108 ). Nebo z výhodou využiješ digitální stupnici z:
SENCOR SRD 207, nebo starýho autorádia.
Na zaplechovaný cívky nešahej, pokud nemáš vhodný nekovový ladítka a nevíš k čemu jsou. Pro slaďení vstupu není potřeba se jima zabejvat. Ladí se až po naladění vstupu - kromě oscilační cívky AM (ta červená)
Červená je AM osc - ladíš spodní rozsah AM stupnice. kmitá o 455KHz vejš, než je přijímaná frekvence.
oranžová nastavuje přizpůsobení na FM MF filtr (dá se potom poladit na co nejčistší příjem při dobře sladěným vstupu na VKV)
Žlutá je buď od detektoru AM, nebo AM přizpůsobení na MF filtr 455KHz, pokud je použit (oboje nevyžadují zásahování). Černá je od FM demodulátoru (raději nesahat).
Jelikož pro AM nemám dobré přijmové podmínky, tak to neslaďuju.
Vše co uděláš je na Tvé vlastní riziko. Bezhlavám kroucením to můžeš totálně rozjebat. I já si poznačuju výchozí polohu jader lihovkama a nesnažím se s nimi moc kroutit. Když to nepomůže, vracím vše na svoje výchozí značky a nechám to bejt. ještě žádný rádio jsem "neodepsal".
- Artaban001
Někde je dokonce i schematko.
Jnak samozřejmě vím, že není problém podobné resp. lepší radio koupit za pár stovek nebo ještě za méně z druhé ruky. Ale znáte to "neopouštěj staré věci pro nové ..."
www.radiomuseum.org
dvorak píše:...K těm fotkám - takže potřebuji asi nějaký jiný program než ten co používám. Domnívím se ale, že kvalita se odvíjí především od velikosti souboru, pokud mám fotku o 5 MB a změním ji na 300 kB, musí být kvalita nižší. Nebo ne ?
Většinou ne.
Podotýkám, že nejméně utrpí fotka, když ji zpracováváš ve formátech *.bmp či *.tif (bez ohledu na to, zda jde o tif s kompresí LZW nebo bez). Formát .*jpg totiž při každém uložení změní obraz, zvlášť, když měl nastavenou silnou komprimaci na nízkou kvalitu.
Nebo ji zpracuješ, uložíš jednou na konci, a už na ní nic měnit nebudeš.
- Oříznutí fotky jen na to podstatné je první krok, ale následuje její
- převzorkování na menší: zmenšením rozlišení fotky se nemusí nic ztratit: 1600 pixelů na šířku je tak akorát tolik, aby se to vešlo na monitor, který stejně víc bodů na šířku nemá. Navíc přímo vidíš, jestli ve snímku něco důležitého nechybí. Sám rozhodneš, kdy to ještě stačí, a kdy už je těch bodů málo. Divák pak o žádný bod nepřijde, leda by si chtěl ten obrázek zvětšit, nicméně dobře zpracovaný obrázek zvětšovat netřeba.
Zvyšování stupně komprese (tedy zmenšování kvality) JPG při ukládání sice pomůže zmenšit objem dat, ale to, jak ti zčuní snímek, nemůžeš ovlivnit. To je právě případ fotek, jak jsi je vložil. Proto je lepší obrázek zmenšit na nejmenší akceptovatelnou velikost a teprve pak
- uložit jako JPG ve webové kvalitě.
Můj postup je tento: snímek oříznu v poměru stran 4:3 (není podmínkou), aby tam bylo to podstatné, případně si pohraju s expozicí, abych třeba ze stínu vytáhl něco důležitého, a pak dám změnit velikost obrázku, pro Bastlírnu nejčastěji 1200 x 900 pixelů. A dám uložit jako JPEG pro web, kde mám nastavenou velikost souboru 140 kB a kvalitu nejméně 75%.
Jestli totiž těch 140 kB stačí i na vyšší kvalitu, bude fotka uložená s menší ztrátou dat, klidně i v kvalitě přes 90%.
Naopak, nevejde-li se ani v kompresi na kvalitu 75% do 140 kB, výsledný soubor bude větší. Ale pořád půjde vložit na Bastlírnu.
Příklad: tento obrázek má rozměry 1200 x 900 pixelů, objem dat něco málo přes 138 kB, ačkoli původní rozměry byly 4608 x 3456 a zabíral takřka 5 MB. V kvalitě 75% se zmenšil na 1,2 MB.
Po převzorkování na rozměr 1200x900 a uložení v kvalitě 90% najednou má soubor 266 kB a v kvalitě pro web ne menší, než 75%, vystačí s těmi 137 kB.
A čitelnost dostatečná až skvělá, co říkáš?
Podotýkám, že jsem využil příležitosti nainstalovat si Zoner, asi před měsícem vyšel jako giftware, a v něm je to skutečně rychlá a snadná záležitost.
Ale takových programů je šest půlek, třeba IrfanView...
- Artaban001
obrázek ořízneš na požadovaný obsah, a pak dáš změnit velikost, přepneš si to na pixely a "větší číslo" přepíšeš na (třeba) 600. Pak dáš uložit jako a v JPG. Dělám to tady takhle pořád a bez problému.
(kdyžtak to potom smažte, nebo přesuňte jinam do vhodnějšího "chlívku")
- Přílohy
-
Bez názvu.jpg- (167.53 KiB) Staženo 61 x
- Artaban001