ako sa menia kondenzatory na MB (přejmenováno)

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
MaTTo

ako sa menia kondenzatory na MB (přejmenováno)

#1 Příspěvek od MaTTo »

mam zakladnu dosku s nafuknutymi kondenzatormi nefunguje iba obcas ked sa podari tka sa normalne zapne ale inak nic ...
setci len pisu kade pozeram ze si uz menili kondenzatory ale nikdy nenapisu ze ako tak prosim piste ako na vymenu kondikov na zakladovke ...
mety

#2 Příspěvek od mety »

Vyspajkuj a daj nove :) .Ale použi spajkovačku z uzemnenym hrotom!!!!!!!!!!!!! Nikdy nepouživaj trafopajku!!!PS:Veľa šťastia
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od forbidden »

Ja to delam tak, ze nejdriv mikropajkou stridave zahrivam jeden a druhej vyvod a soucasne kondik lehce pacim ven. Pak dam odsavacku z jedne strany a zahreju mikropajkou z druhe a odsaju zbytek cinu z otvoru. Pak je to uz jasny. Zatim se mi to vzdycky podarilo a nic sem neznicil.
kybl

Board

#4 Příspěvek od kybl »

Asi nejjednodušší řešení je kondenzátory prostě u desky odříznout třeba skalpelem nebo něčím takovým a seshora naletovat nové.Tak jsem to alespon praktikoval vždycky já a povedlo se... :agree:
Roman
riker
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od riker »

Já používám na měření kondů ESR tester, měřící ekvivalentní seriový odpor kondů, od toho taky ESR. Moc dobrá věcička. Byla publikovaná i PE. Nevím jak ostatní ale pájím normální trafopájkou, nejdřív nahřeju hrot, pak cín na DPS, přiložím odsavačku, odsaju a zůstanou mi tam dva krásné otvory. Takže nemusím nic odsávat z druhé strany. A ještě sem nic trafem nezničil.
To forbidden: no jestli tak odpajíš i IO, no potěš.
Ještě k ESR testru, někdy se splete i ten. Jo prevence je prevence :)
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od forbidden »

IO tak samozrejme neodpajim, max soucastky se ctyrma vyvodama. Odsavacka nedokaze odsat obcas cin z prokoveneho maleho otvoru, proto to delam takto. Ten ESR tester mam taky a je to fakt dobra vec. Jinak trafopajku uz ze sufliku skoro nevytahuju od te doby co jsem si koupil slusnou pajeci stanici.
jopein

#7 Příspěvek od jopein »

používám pistolovou odsávačku SC-7000 , zatím bez problémů :D
MaTTo

#8 Příspěvek od MaTTo »

forbidden píše:Ja to delam tak, ze nejdriv mikropajkou stridave zahrivam jeden a druhej vyvod a soucasne kondik lehce pacim ven. Pak dam odsavacku z jedne strany a zahreju mikropajkou z druhe a odsaju zbytek cinu z otvoru. Pak je to uz jasny. Zatim se mi to vzdycky podarilo a nic sem neznicil.

Ano lenze na zakladnej doske v pocitaci je viacvrstvovy plosny spoj a nemozu sa klasicky odletovat kondenzatory tak ze to zospodu zahrejes odsavas a pacis lebo kby si tam dal druhy kondenzator uz by si ho tam nenaletoval ... cize sa musi ten stary odrezat a na jeho povodne nozicky sa musi naletovat novy no a o to mi ide ze ake s tym mate skusenosti ....
Artaban001

#9 Příspěvek od Artaban001 »

Riker: dobrej ESR meter prodavá Solutron. Umí dokonce měřit i závitový zkraty pulsních traf (i VN TV) a ještě s ním přezkoušíš infra ovládání
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od forbidden »

MaTTo: ted jsem to nejak nepochopil. Starej kondik nejdriv odstranim i s vyvody prave tim pacenim. Odsavackou uz jen odstranim ten cin co zustane v te dire po vyvodu. Otvory jsou prokoveny, takze kdyz do ty diry das novej kondik a zapajis ho, tak proste funguje. Odrezavani mi prijde zbytecne pracny a amatersky. Ze zacatku to samozrejme nejde jen klasicky zahrat a odsat, proto to paceni.
MaTTo

#11 Příspěvek od MaTTo »

forbidden píše:MaTTo: ted jsem to nejak nepochopil. Starej kondik nejdriv odstranim i s vyvody prave tim pacenim. Odsavackou uz jen odstranim ten cin co zustane v te dire po vyvodu. Otvory jsou prokoveny, takze kdyz do ty diry das novej kondik a zapajis ho, tak proste funguje. Odrezavani mi prijde zbytecne pracny a amatersky. Ze zacatku to samozrejme nejde jen klasicky zahrat a odsat, proto to paceni.

No to by celkom aj slo lebo ja som mal zato ze ten kondenzator je pripojeny na urcitu vrstvu toho plosaku a tym ze ho vytiahnem z tej diery aj z nozickou tak ze toto prepojenie porusim a je po doske ...
no ale ako hovoris tak by to teoreticky aj mohlo byt
dj_Paul

#12 Příspěvek od dj_Paul »

Pokud součástce(kondu) na základní desce prochází vývody skrz deskou (prokoveným otvorem) tak je ti jedno kolik vrstev prokovený otvor spojuje.Otvor je prokovený po celé své ploše,takže vypájením součástky a odsátím zbytků cínu z otvoru nic nerozpojíš.Dá se to rozpojit,ale to by jsi musel s vývodem součástky vytrhnout i ten otvor,ale ještě se mi to nepovedlo a to už jsem mělil na základních deskách i patici procesoru (socket A) po odborném odloupnutí patřičným šroubovákem i s chladičem a procesorem.Dej si dobrý pozor na polaritu
MaTTo

#13 Příspěvek od MaTTo »

dj_Paul píše:Pokud součástce(kondu) na základní desce prochází vývody skrz deskou (prokoveným otvorem) tak je ti jedno kolik vrstev prokovený otvor spojuje.Otvor je prokovený po celé své ploše,takže vypájením součástky a odsátím zbytků cínu z otvoru nic nerozpojíš.Dá se to rozpojit,ale to by jsi musel s vývodem součástky vytrhnout i ten otvor,ale ještě se mi to nepovedlo a to už jsem mělil na základních deskách i patici procesoru (socket A) po odborném odloupnutí patřičným šroubovákem i s chladičem a procesorem.Dej si dobrý pozor na polaritu

tak toto sa mi zacina lubit ,, to by aj slo taktok urobit .
budem pevne dufat ze zozeniem ale kondenzatory tu v BA ,, v KB Shope alebo skor v GM ,, doska vyzera taktok http://www.pcpartner.com/products/old-via/DM-257.htm

Obrázek

Obrázek

toto mi niekto napisal na fore na velkost tych kondikov = rozmery 13x25x5

no proste mi napisal ze take kondiky co su na tej doske na slovensku nezozeniem lebo su uzke a vysoke .... znacka na tych kondikoch je Licon
Raptor181
Moderátor

#14 Příspěvek od Raptor181 »

Staci horkovzduska a kondiky su vymenene za 10min. :wink:
Čo neubrzdíš, to neukecáš..:pc:
:aplause::)
Oživenie umrtvených RJ, tacho, immo, airbag, diagnostika automobilov, chiptuning, kódovanie a dorábky systémov, autoelektrika, zabezpečovacie a kamerové systémy
riker
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od riker »

Jejda ani sem si nevšiml, že se tu kecá o zákl. deskách. Taky sem jich pár spravil, měnil kondy a místo nich dal šuplíkové zásoby. A světe div se jedou dodnes.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“