Zapojení sluchátek na křížový pětikolík

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
cputakt
Kontaktovat uživatele:

Zapojení sluchátek na křížový pětikolík

#1 Příspěvek od cputakt »

Zdravím,mám sluchátka Tesla ARF300 a midi věž Tesla 710 kde je pro připojení sluchátek křížový pětikolík.Zajímá mě jak má být zapojený.Na mých sluchátkách je klasický pětikolík.Podle obrázku tomu rozumím pokud to je správně ale křížový pětikolík samice má možnost zapojení dvěma způsoby. Konektor se dá totiž zapojit do samice buď správně nebo se dá otočit o 180° a to by potom hrályměniče ve sluchátkách z obrácenou fází.
Je to tedy správné zapojení tak jak je to na obrázku?
Přílohy
arf310-zapoj,-pětikolíku.JPG
(25.55 KiB) Staženo 340 x
keemo

#2 Příspěvek od keemo »

neni zem nahodou ten stredny pin u toho domina?
Sendyx

#3 Příspěvek od Sendyx »

Ty domina byly zapojeny do kříže a šly většinou zastrčit do zásuvky 2 způsoby - z toho jeden vypnul tím vnitřní repro, pokud to tak bylo zamýšleno a byla použita zásuvka s příslušnými kontakty.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
keemo

#4 Příspěvek od keemo »

Tak si to dobre pamatuju, vim ze u mojeho n4420 je prave v te sterbine spinac ktery odpojuje interni repro... V jedne poloze zapada do vyrezu na plechove casti zastrcky, po otoceni jej zatlaci a odpoji repro.
cputakt
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od cputakt »

Právě jsem z toho zmaten že jde zapojit dvěma způsoby.U zesilovače bych to chápal že odpojí repro ale na Z710 se repro odpojuje isostatem co je vedle zdířky a na kazetovém magnetofonu není co odpojovat asi otevřu magnetofon a mrknu dovnitř jak to je zapojené.
Sendyx

#6 Příspěvek od Sendyx »

Pokud vím, tak domino konektory na sluchátkách byly zapojeny jen jedním způsobem, tedy do kříže.
cputakt
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od cputakt »

Mám nějakou redukci (nerozebíral jsem ji) a tu když zapojím tak nebo naopak to vždy hraje ale připadá mi že jedním způsobem asi mono.
Sendyx

#8 Příspěvek od Sendyx »

Tak si to změř, nebo nakresli....
Achab

#9 Příspěvek od Achab »

Správně to má být při pohledu na kolíky vidlice zepředu, klíč dole - odspodu zleva doprava podle číslování:

2 - L zem
3 - R zem
4 - L+
5 - R+
střed - stínění (kolík č. 1)

Při otočení vidlice o 180° se pro sluchátka nic nemění, zásuvka má dutinky propojené křížem. Pouze u některých přístrojů se otočením odpojil reproduktor. Tyto konektory dávali jako příslušenství magnetofonů B116 právě pro výměnu u tenkrát doporučovaných sluchátek ARF300. Byl u toho i letáček se zapojením ale ten se nezachoval, návod k ARF300 mám.
cputakt
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od cputakt »

klíče mám dva na stranách.Tak jak je to na obrázku
Přílohy
DIN-kostka-001.jpg
(15.56 KiB) Staženo 243 x
Hill
Administrátor

#11 Příspěvek od Hill »

Také jsem jednou potřeboval redukci a jako naschvál nebyl k sehnání samec DIN domino, zato v Tesle v Chebu měli plný šuplík sedmikolíkových DIN-konektorů.
Tak jsem jich pár koupil, doma vypukl koncert pro pilku, štípačky a pilník (odstranit piny 1, 2 a 3 a piny 4 až 7 ponechat, odstranit 5x8 mm plechu pláště vedle kolíků 4 a 6) - a konektor slouží občas dodnes.
Středový kolík mi zatím u ničeho nechyběl, což samozřejmě neznamená, že takový přístroj neexistoval, či dodnes neexistuje, který ho vyžaduje, jen mi nepadl do pazour.
Přílohy
Kon_domino_z DIN7.jpg
(135.95 KiB) Staženo 244 x
Sendyx

#12 Příspěvek od Sendyx »

Středový kolík u domina byl u nějakého "reportážního" kazeťáku použit na "pauze" nebo možná mikrofon, to už si nepamatuji. Existovaly sluchátka s mikrofonem a tlačítkem, ale byly zapojeny asi mono - tipuju to na nějakou RVHP výrobu, bylo to kdysi ve výprodeji v Tipě.
cputakt
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od cputakt »

Něco takového měl"maďar" magnetofon (oranžové tlačítka) ale tam byl kulatý pětikolík.
Sendyx

#14 Příspěvek od Sendyx »

Rozkresli si to s tou redukcí, jak to funguje, prostě obrácené domino + redukce (propojené 2 vodiče sluchátek) = mono.
Eleman

#15 Příspěvek od Eleman »

Podle obrázku vpravo v úvodu vlákna: Budou-li vodiče h a z v konektoru sluchátek spojeny (kostra-stínění) a stejně tak budou-li spojeny odpovídající piny zásuvky v přístroji (kostra-společná zem), tak v jedné poloze budou sluchátka hrát stereo a při otočení o 180° dojde přes zásuvku ke spojení zbývajících vodičů a sluchátka hrají mono. Stačí si to jen nakreslit.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“