Úprava konverznej sady podsvitu 19" 4:3 395mm sema-for.
Moderátor: Moderátoři
Úprava konverznej sady podsvitu 19" 4:3 395mm sema-for.
Dôvod je snaha o zvýšenie životnosti led pásov podsvitu spomenutej konverznej sady.
"Označenie sady:
- dodávateľ - www.sema-for.cz
- označenie sady u dodávateľa - LED Lamp 19,0" kit 395mm 8110-2930
- označenie dosky - LED Driver 12"-24" IN: DC 10-30V (ale max. napájacie napätie U1 je 24V, takže chyba), OUT: DC 7.5-9.6V JH-0168
Popis sady:
Sada pozostáva z 2 ks doštičiek v tvare pásikov dĺžky 395mm, šírky 3,5mm, hrúbky (doska 1mm, celková hrúbka aj s led 1.8mm).
*Upozornenie: LED pásy niesú dodávané s obojstrannou lepiacou páskou.
Zapojenie jedného led pásu:
- 22 paralelných vetví z ktorej každá pozostáva z 3 led zapojených do série (oba pásy teda spolu majú 44 paralelných vetví s celkovým počtom 132ks led).
Farba svetla led:
- Studená biela
Popis práce dosky LED driveru, hlavné súčasti a vlastnosti:
- vstupný konektor, kade je pripojené napájanie, ovládanie on/off a riadenie svietivosti.
- 2ks výstupné konektory spojené paralelne na pripojenie led pásov. Konektory sú rovnakého typu ako na CCFL !!! avšak to neznamená elektrickú kompatibilitu s CCFL trubicami.
Pri prerušení prívodu jedného led pásu, potom ostávajúci led pás je prúdovo pretažovaný a jeho životnosť sa dramaticky zníži.
Pri prerušení v niektorej paralelnej vetve sa prúdové zaťaženie ostatných vetví zvyšuje a ich životnosť sa znižuje.
- jeden STEP-DOWN DC-DC menič, ktorý prevádza vstupné napätie 10-24V na výstupné napätie max. 9.6V s prúdovým obmedzením.
Menič je riadený pomocou U1.
- Snímanie prechádzajúceho prúdu je riešené meraním úbytku napätia na R7 + R8 paralelne, takže hodnotami týchto odporov je možné regulovať výstupný prúd pre led pásy.
- Po pripojení napájania a led pásov sa tieto rozsvietia až po privedení napätia 3-5V na vstup on/off, vstup ADJ nemusí byť zapojený a ak sa nepoužíva, led pásy svietia plným svitom a vzhladom na to, že vstup ADJ ovplyvnuje aj hornú hranicu maxima prúdu cez led smerom nahor asi o 10% ak je uzemnený, tak pripájať vstup ADJ neodporúčam a pre istotu odporúčam aj odspájkovať R1.
Hodnoty namerané pri testoch bez úprav:
- Vstupné napájacie napätie: 11-14V
- Vstup ADJ nezapojený
- Vstup on/off: 5V
- Pripojené oba led pásy
- Prúd prechádzajúci jedným led pásom: typicky 500mA +- 5% (spolu oba pásy cca 1A )
- Prúd prechádzajúci jednou paralelnou vetvou (jednou trojicou led): cca 22mA
- teplota led pásu samotného po 30min prevadzky: cca 50°C
- svietivosť výborná
Hodnoty namerané pri testoch s úpravou zníženia prúdu:
- Vstupné napájacie napätie: 11-14V
- Vstup ADJ nezapojený
- Vstup on/off: 5V
- Pripojené oba led pásy
- odspájkovanie R7
- Prúd prechádzajúci jedným led pásom: 250mA +-5% (spolu oba pásy cca 500mA)
- Prúd prechádzajúci jednou paralelnou vetvou (jednou trojicou led): cca 11mA
- teplota led pásu samotného po 30min prevadzky: cca 35°C
- svietivosť dobrá (subjektívne pokles svietivosti asi o 10-15% v porovnaní obvodu bez úprav)
Test po montáži do LCD panelu Sharp 19" 4:3:
- Úroveň sily podsvitu s úpravou obvodu a po zvíšení jasu o 10% podobná na rovnakom zdroji signálu v porovnaní s rovnakým LCD osadeným CCFL.
Dôvod úpravy:
- nonstop prevádzka monitora s predpokladom na ďaľších minimálne 5 rokov prevádzky.
Zapojenie meniča a zoznam súčiastok je na obrázku 1, poznámky o testoch na obrázku 2 a popis úprav na obrázku 3."
Tu som to riešil takto, lebo na ten Sharp panel sme rozbity vrak nemali a iný panel uchytmi nepasoval.
Čo sa týka počtu opráv monitorov za tento rok, je teraz u nás poradové číslo okolo 570 z toho 95% sú 19" 4:3.
Mali byť vyradené už pred 4 rokmi, ale vyzerá to, že ešte pobežia veľmi dlho. Máme ešte aj zo 30-40 ks funkčných CRT 19" a 21"
Keďže viem, že bez úpravy tie led už bežia v jednom 19" druhý rok (kúpil som v Aliexprese, vtedy to bola novinka), tak v prípade prerušenia jedného pásu bude prúd po úprave taký ako predtým nprmálne s oboma, tak zas taký problém to nieje, divím sa, že si to nepochopil aj ty.
A potom ked som potreboval rýchlo dodať 3 sady, tak načo čakať 2-3 týždne na dodávku z číny za tretinovú cenu čo už je cena porovnateľná s trubkami, tak isto ako asi čakáš na ebay 2-3 týždne z číny s tvojimi trubkami.
A keďže budem vedieť kedy tá prvá sada led bez úpravy odíde (čo už beží druhý rok), tak si budem moct o niekoľko rokov objednať 50 sád naraz za inú cenu... Takže kto neskúsi, nevie a nech ostane pri trubkách aj navždy.
Takže mám z toho pocit, že neskúšaš. Okrem toho tie sady prakticky rovnaké sú aj na 22" 16:9 a podobné. Ale veď po pravde... kto by z profesionálnych opravárov TV a monitorov, ktorí opravujú pre domácich užívateľov aj firmy mal záujem aby niečo tam vydržalo tak veľmi dlho?
Preto vídavam stále v monitoroch ktoré opravoval aurizák a súkromné firmy len kondíky typu Jamicon TK, Samwha RD. Oni vedia, že vydržia tak 2 roky v spinanom zdroji... Oni to veľmi dobre vedia.
Chápem, že servisák, čo opravuje pre klientov je platený od počtu a hodín na tom strávených, ale sú aj profesionali čo niesú platení od počtu, ale stále rovnako a tam opraviť na 2 roky znamená bumerang o 2 roky s ešte väčším počtom. Viem že ak by si mal na starosť 14000 kusov 19" 4:3 LCD po celom SK a platili by ta od poruchy, bola by to pre teba zlatá baňa, pre mna to je len rovnaký plat mesačne a tak paradoxne sa snažím mať v budúcnosti menej práce, za cenu, že do tejto terajšej opravi pridám sem tam nejakú úpravu.
A tým si zároveň overujem funkčnosť náhrady a iného riešenia, či sa osvedčí alebo nie. Ak nechceš nič overovať, nikto ta nenúti...