Vysavač Electrolux ZUP382 cyclonic, ovládací deska
Moderátor: Moderátoři
Vysavač Electrolux ZUP382 cyclonic, ovládací deska
chtěl bych vás poprosit o radu ohledně vysavače electrolux cyclonic zup3820B,PNC 903151388.
Problém je,že vysavač nejde zapnout,tlačítko ON/OFF je ok,regulace otáček taky funguje,problém je asi v ovládací desce(pokusím se přiložit foto desky i vysavače).
Zjistil jsem,že pokud propojím kontakty na triaku(je schovaný pod plastovým krytem s vývodem na připojení hadičky),sepne se motor na plné otáčky(což, jak již bylo zmíněno v jiném vlákně,někdy způsobí vyhození jističe).Po tomto zásahu vysavač opět funguje naprosto normálně,měkký start,vyp/zap,regulace,ale pouze do okamžiku,než vytáhnu vysavač ze zásuvky.Po opětovném připojení do sítě vysavač zase nereaguje a celou operaci s propojením kontaktu na triaku musím opakovat.Multimetr mám,ale proměřovat součástky bez odpájení asi nemá moc smysl a nechce se mi postupně měnit vše,co vyměnit lze.Neměl by někdo tip,která součástka by to mohla způsobovat?
- Přílohy
-
electrolux cyclonic.jpg- (49.62 KiB) Staženo 165 x
-
ovládací deska electrolux cyclonic.jpg- (282.44 KiB) Staženo 258 x
- Přílohy
-
ovládací deska 2.jpg- (247.84 KiB) Staženo 234 x
je to odrušovací kondenzátor?
Ne, je to srážecí kondenzátor asi 330nF až 680nF, dost podobně to funguje v tomto napáječi.
- Přílohy
-
LED na 230V.gif- (4.07 KiB) Staženo 227 x
Tak jsem zkusil na vybitým kondíku změřit odpor(max. rozsahem 200M) a odpor stoupal,poměrně rychle až k " 1 ",pak jsem změřil napětí a to bylo cca 2,5V a rychle klesnulo k " 0 ".To vypadá,že se kondík nabije,ale na malou kapacitu a to nestačí k napájení desky,jak jste psali.Je to tak možné chápat,nebo je moje dedukce zcestná?
Hodnoty kondíku vyfotit nedokážu,ale X2 tam je,334 (K)znamená pravděpodobně kapacitu 330 nF?,250V-275V střídavé,ještě nějaká norma.
Jediné,co jsem našel na netu je :
GES http://www.ges-electronics.com/cz/odrus ... 00856.html
nebo
GM http://www.gme.cz/foliovy-kondenzator-cfac330n-rm22-5
Přesně jak píšete,oba jsou větší,než ten původní,ale je zajímavé,že na desce je ještě jeden pájecí otvor přesně na tento větší kondík.
Vím,že bez fotografie původního kondíku je to věštění z koule,ale myslíte si,že podle hodnot,které jsem z kondíku odečet by bylo možné některý z kondíků z GES,nebo z GM použít,aniž bych odkouřil ještě něco jiného?
to, že tyto kondenzátory jsou kurvítka je docela jeasné, ale není od věci zkusit na tu závadu doopravdy přijít měřením - ve vysavačích k tomu totiž až tak moc často neodchází. Narozdíl od jmenovaných případů (kuchyňské přístroje, bezdrátové zvonky, spínané zásuvky, a podobně) nebývají vysavače zapojené nonstop v zásuvce, takže poločas chcípnutí kondenzátoru je docela dlouhý - občas podobné elektroníky kuchám a tyto kondenzátory bývají v pohodě.
Zítra se zkusím zastavit v GES prodejně a koupím tento kondík:
http://www.ges-electronics.com/cz/odrus ... 00856.html
(jiný vhodný jsem nenašel) a dám vědět,jestli to zabralo.
Zatím vám všem moc děkuju za příspěvky.