Vysavač Electrolux ZUP382 cyclonic, ovládací deska

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
karelzd

Vysavač Electrolux ZUP382 cyclonic, ovládací deska

#1 Příspěvek od karelzd »

Dobrý den,
chtěl bych vás poprosit o radu ohledně vysavače electrolux cyclonic zup3820B,PNC 903151388.
Problém je,že vysavač nejde zapnout,tlačítko ON/OFF je ok,regulace otáček taky funguje,problém je asi v ovládací desce(pokusím se přiložit foto desky i vysavače).
Zjistil jsem,že pokud propojím kontakty na triaku(je schovaný pod plastovým krytem s vývodem na připojení hadičky),sepne se motor na plné otáčky(což, jak již bylo zmíněno v jiném vlákně,někdy způsobí vyhození jističe).Po tomto zásahu vysavač opět funguje naprosto normálně,měkký start,vyp/zap,regulace,ale pouze do okamžiku,než vytáhnu vysavač ze zásuvky.Po opětovném připojení do sítě vysavač zase nereaguje a celou operaci s propojením kontaktu na triaku musím opakovat.Multimetr mám,ale proměřovat součástky bez odpájení asi nemá moc smysl a nechce se mi postupně měnit vše,co vyměnit lze.Neměl by někdo tip,která součástka by to mohla způsobovat?
Přílohy
electrolux cyclonic.jpg
(49.62 KiB) Staženo 165 x
ovládací deska electrolux cyclonic.jpg
(282.44 KiB) Staženo 258 x
kovar

#2 Příspěvek od kovar »

Vyfoť tu desku ještě z druhé strany. Může být v háji kurvítko !
Ten žlutý kondík co je tam naležato. Změř jeho kapacitu.
Lepší vrabec v hrsti nežli blechy v srsti.
karelzd

#3 Příspěvek od karelzd »

Děkuji za rychlou reakci,přikládám fotku desky z druhé strany a jen se asi blbě zeptám,je to odrušovací kondenzátor? A musí se pro změření odpájet od desky?
Přílohy
ovládací deska 2.jpg
(247.84 KiB) Staženo 234 x
007
Moderátor

#4 Příspěvek od 007 »

Taky bych vsadil na ten ležetý žlutý kondík. Jeho kapacitní proud napájí elektroniku vysavače. Tyto kondiky se rádi nedestruktivně prostřelují, tím jim klesá kapacita a jejich kapacitní proud nestačí pro napájení integrovaného obvodu. Při měření kapacity je třeba odpájet alespoň jeden vývod kondenzátoru a raději ho před měřením na chvilku zkratovat, aby na něm nezůstalo zbytkové napětí, měřáky to nemají rádi. Je to častá závada u bezdrátových zvonků, bezdrátových zásuvek a kuchyňských robotů, těch kondiků jsem vyměnil už hodně. Problém bývá sehnat kondík se stejnou kapacitou a na stejné napětí (minimálně 250 V AC) a se stejnou velikostí. Většinou je ten nový kondík větší a musí se tam nabastlit.
007
Hydrawerk

#5 Příspěvek od Hydrawerk »

Podobnou poruchu už jsem viděl na DPS časovače elektrické varné trouby. Kondenzátor nebyl nijak vybuchlý ani viditelně poškozený, ale jeho kapacita významně poklesla, takže MCU měl moc malé napájení a blbnul. Po výměně kondenzátoru už to zase funguje.
je to odrušovací kondenzátor?

Ne, je to srážecí kondenzátor asi 330nF až 680nF, dost podobně to funguje v tomto napáječi.
Přílohy
LED na 230V.gif
(4.07 KiB) Staženo 227 x
BOBOBO

#6 Příspěvek od BOBOBO »

Jojo Pepo , věc ze strany jedné není stejná , jako z druhé !! Omaluj si alespoň napájení . Takové věci potom pouštím přes žárovku .
karelzd

#7 Příspěvek od karelzd »

Tak jsem kondík odpájel.Jak píšete,na první pohled poškozený není.Na multimetru sice funkci měření kapacity kondenzátorů(F) mám,ale změřit neumím :(.
Tak jsem zkusil na vybitým kondíku změřit odpor(max. rozsahem 200M) a odpor stoupal,poměrně rychle až k " 1 ",pak jsem změřil napětí a to bylo cca 2,5V a rychle klesnulo k " 0 ".To vypadá,že se kondík nabije,ale na malou kapacitu a to nestačí k napájení desky,jak jste psali.Je to tak možné chápat,nebo je moje dedukce zcestná?
Hodnoty kondíku vyfotit nedokážu,ale X2 tam je,334 (K)znamená pravděpodobně kapacitu 330 nF?,250V-275V střídavé,ještě nějaká norma.
Jediné,co jsem našel na netu je :

GES http://www.ges-electronics.com/cz/odrus ... 00856.html
nebo
GM http://www.gme.cz/foliovy-kondenzator-cfac330n-rm22-5

Přesně jak píšete,oba jsou větší,než ten původní,ale je zajímavé,že na desce je ještě jeden pájecí otvor přesně na tento větší kondík.
Vím,že bez fotografie původního kondíku je to věštění z koule,ale myslíte si,že podle hodnot,které jsem z kondíku odečet by bylo možné některý z kondíků z GES,nebo z GM použít,aniž bych odkouřil ještě něco jiného?
ohryzek36

#8 Příspěvek od ohryzek36 »

Napiš, co máš za multimetr - změřit ten kondenzátor (který má mít 330nF) tak těžké není.
karelzd

#9 Příspěvek od karelzd »

Mám "Digital multimeter DT9205A" ,rozsah 20,200nF-2,20,200uF.
Černou mám ve zdířce COM, Červenou mám ve zdířce V/ ohmy (další dvě zdířky jsou na mA a druhá 20A.
Nastavil jsem rozsah 2uF a nic mi to neukázalo :)
+ - na tom kondíku vyznačený není,tak předpokládám,že je to jedno?
kovar

#10 Příspěvek od kovar »

Vždyť jsem psal že je tam kurvítko.
Dej nový a poběží to. :D
Lepší vrabec v hrsti nežli blechy v srsti.
ohryzek36

#11 Příspěvek od ohryzek36 »

U tohoto multimetru se měří konenzátory mezi svorkama "mA" a "COM" - na multimetru i v návodu je to popsané.

to, že tyto kondenzátory jsou kurvítka je docela jeasné, ale není od věci zkusit na tu závadu doopravdy přijít měřením - ve vysavačích k tomu totiž až tak moc často neodchází. Narozdíl od jmenovaných případů (kuchyňské přístroje, bezdrátové zvonky, spínané zásuvky, a podobně) nebývají vysavače zapojené nonstop v zásuvce, takže poločas chcípnutí kondenzátoru je docela dlouhý - občas podobné elektroníky kuchám a tyto kondenzátory bývají v pohodě.
stevo59

#12 Příspěvek od stevo59 »

Černou mám ve zdířce COM, Červenou mám ve zdířce V/ ohmy

Ak sa nemýlim, na meranie kapacity má ten merák iné zdierky, také obdĺžnikové s pružnými kontaktami, do ktorých sa kond zasunie.
...kábel odrezaný na presnú dľžku je nutne krátky...
karelzd

#13 Příspěvek od karelzd »

Děkuju za návod na měření kapacity,je to tak,měl jsem to ve špatných zdířkách :).Teď mi to ukazuje kapacitu 173nF,dá se z toho usuzovat,že má cca poloviční kapacitu a to nestačí k napájení desky?
Zítra se zkusím zastavit v GES prodejně a koupím tento kondík:
http://www.ges-electronics.com/cz/odrus ... 00856.html
(jiný vhodný jsem nenašel) a dám vědět,jestli to zabralo.
Zatím vám všem moc děkuju za příspěvky.
stevo59

#14 Příspěvek od stevo59 »

Mám ho teraz pred sebou a je to tak, ako som písal-má extra zdierky na Cx. Je to však zrejme starší typ, než ten vyobrazený v manuáli. Š.
...kábel odrezaný na presnú dľžku je nutne krátky...
ohryzek36

#15 Příspěvek od ohryzek36 »

A nebo spíš máme oba pravdu - pod označením "DT9205A" se vyrábí celá řada multimetrů, které na první pohled vypadají stejně, ale liší se v detailech - jak v rozsazích, tak v zapojení měření kondenzátorů, tak i v dalších funkcích (měření tranzistorů, fuknce "hold" a pod.) - je to podobné, jako u základních 3 a půl místných multimetrů DT830.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“