Detekce průchodu AC proudu vodičem jazýčkovým kontaktem

Měřáky, automatizační technika, regulační technika

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Bernard

#31 Příspěvek od Bernard »

Navinout cívečku pro víc jak 300 Vdc bude asi problém. Když už se indikuje přítomnost napětí, tak by snad bylo lepší pustit do toho jazýčkového relé proud přes srážecí kondenzátor a Graetzův můstek, vyhlazovací kondenzátor tam ani být nemusí.

Pokud si pamatuju, kdysi běžné jazýčky potřebovaly asi 40 Az buzení. Tak např. pro 1000 z by byl proud 0,04 A, odtud impedance srážecího kondu pod 5750 Ω a z toho kapacita 0,5 µF. Hrubým odhadem.
martchus

#32 Příspěvek od martchus »

Victronix píše:Odpusť, ale nepochopil jsem smysl tohoto předělaného relé. Detekci průchodu proudu přes těleso stejně nemáš.

Asi jsem se špatně vyjádřil...potřebuju indikovat napětí z SSR na spirále, aby ten kontakt spínal stejně jako bliká doutnavka.
Udělal jsem z relé vlastně elmagnet, který spíná jazýčkový kontakt kdykoli se objeví na vstupu napětí z SSR. Možná by to šlo udělat s nějakým optočlenem...
Victronix

#33 Příspěvek od Victronix »

Ale pořád nechápu funkci toho jazýčkového relé, místo kontaktů původního relé.
helios

#34 Příspěvek od helios »

Martchus:
Môže byť aj takéto riešenie, akurát skontroluj občas, či sa ti cievka relé neprehrieva, hlavne pri dlhšej dobe zapnutia. Predsa len, nie vždy cievka na striedavý prúd, napájaná jednosmerným znáša tento bez prehrievania...
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
martchus

#35 Příspěvek od martchus »

Victronix píše:Ale pořád nechápu funkci toho jazýčkového relé, místo kontaktů původního relé.

Kontakty původního AC relé při frekvenci spínání SSR 10-20/sec dělají hrozný hluk. Jazýček je tichý.
Naposledy upravil(a) martchus dne 30 srp 2016, 22:32, celkem upraveno 1 x.
Sendyx

#36 Příspěvek od Sendyx »

martchus píše:
Victronix píše:Odpusť, ale nepochopil jsem smysl tohoto předělaného relé. Detekci průchodu proudu přes těleso stejně nemáš.

Asi jsem se špatně vyjádřil...potřebuju indikovat napětí z SSR na spirále, aby ten kontakt spínal stejně jako bliká doutnavka.
Udělal jsem z relé vlastně elmagnet, který spíná jazýčkový kontakt kdykoli se objeví na vstupu napětí z SSR. Možná by to šlo udělat s nějakým optočlenem...

Jo, když mi bylo 8, vymyslel jsem 4dobý motor na uhelný prach. Ty jsi vymyslel jazýčkové relé. Škoda...přijít s tím tak před 100 lety... :lol:
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
termit256

#37 Příspěvek od termit256 »

Takze ty nepotrebujes detekci pruchodu proudu, ale detekci pritomnosti napeti. Tos mel napsat rovnou.
martchus

#38 Příspěvek od martchus »

termit256 píše:Takze ty nepotrebujes detekci pruchodu proudu, ale detekci pritomnosti napeti. Tos mel napsat rovnou.

Potřebuju tu jednodušší variantu...v podstatě je jedno jestli budu detekovat proud nebo napětí na spirále, výsledkem musí být sepnutý jazýčkový kontakt.
martchus

#39 Příspěvek od martchus »

Sendyx píše:
Jo, když mi bylo 8, vymyslel jsem 4dobý motor na uhelný prach. Ty jsi vymyslel jazýčkové relé. Škoda...přijít s tím tak před 100 lety... :lol:

A něco k tématu tam nemáš? Hloupě plkat umím taky. :?
kachle

#40 Příspěvek od kachle »

martchus píše:
Sendyx píše:

A něco k tématu tam nemáš? Hloupě plkat umím taky. :?

O tom hloupím plkání nás přesvědčil. Ani nevíš co chceš.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od ZdenekHQ »

Jestli budete zlobit, tak to vlákno zamknu... I když Hill mě většinou předběhne.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
MetalGod

#42 Příspěvek od MetalGod »

martchus píše:Zdravím,
potřeboval bych, aby sepnul jazýčkový kontakt průchodem střídavého proudu vodičem při natápění bojleru. Nevím kolik závitů navinout, aby to fungovalo. Díky za rady.
Nejdřív chceš, aby to spínalo tokem proudu do spotřebiče, jak sám v pilotním příspěvku píšeš. Člověk se snaží, aby Ti vyhověl, ale když už řešení spatří světlo světa, najednou otočíš a stačí Ti detekovat napětí (tak mimochodem nezjistíš poruchu na spotřebiči, která zapříčiní jeho nevodivost), navíc ne zrovna šťastným způsobem (když chceš spolehlivost, tak tam nebudu dávat mechanickej kontakt provozovanej v režimu splašená moucha, na nějž není zrovna konstruovanej).
Ještě mi není jasný to prapodivný SSR spínání bojléru frekvencí 10-20Hz - to je jako kvůli regulaci? Nestačil by v tom případě blbej triak?
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
martchus

#43 Příspěvek od martchus »

MetalGod píše:Nejdřív chceš, aby to spínalo tokem proudu do spotřebiče, jak sám v pilotním příspěvku píšeš. Člověk se snaží, aby Ti vyhověl, ale když už řešení spatří světlo světa, najednou otočíš a stačí Ti detekovat napětí (tak mimochodem nezjistíš poruchu na spotřebiči, která zapříčiní jeho nevodivost), navíc ne zrovna šťastným způsobem (když chceš spolehlivost, tak tam nebudu dávat mechanickej kontakt provozovanej v režimu splašená moucha, na nějž není zrovna konstruovanej).
Ještě mi není jasný to prapodivný SSR spínání bojléru frekvencí 10-20Hz - to je jako kvůli regulaci? Nestačil by v tom případě blbej triak?

Původní záměr byl spínat relé průtokem proudu, ale asi by to bylo složitější, tak stačí spínat i napětím na spirále bez detekce poruchy. Je mi jasný, že verze s relátkem není nejspolehlivější, ale k vyzkoušení to stačí.
Relé SSR, které má na výstupu triak není prapodivné, ale je součástí zařízení na řízení přetoků z FVE, proto to spínání. Výstup SSR spíná bojlery v závislosti na přetocích z FVE. Když je přetok malý, tak spíná třeba jen 3-5x/sec a se zvyšujícím se přetokem se frekvence spínání zvyšuje. Po natopení všech bojlerů a trvajícího přetoku je SSR otevřené naplno a přetoky jdou bez užitku do rozv. sítě. Toto zařízení jsem nedělal, ale pouze zapojil a funguje. Nyní si nechávám dělat ovládání 6ti bojlerů přes PLC a protože na modulu CFox, který spíná bojler, je jeden vstup nevyužitý, tak jsem ho chtěl využít pro signalizaci zapnutého bojleru. Zatím je to ve fázi testování a verze s relátkem funguje a hlavně šlo to udělat z domácích zdrojů a zadarmo.
Další pokus bude s optočlenem, který by měl být elegantnější, pokud bude fungovat, ale musím ho koupit.
Snad jsem to vysvětlil dostatečně podrobně.
kachle

#44 Příspěvek od kachle »

A proč to nenapíšeš hned na úvod co vlastně řešíš. Byl by klid.
martchus

#45 Příspěvek od martchus »

kachle píše:A proč to nenapíšeš hned na úvod co vlastně řešíš. Byl by klid.

Myslím, že jsem to napsal, možná trochu nesrozumitelně asi... :wink:
Odpovědět

Zpět na „Měření, regulace a automatizace“