Dobrá přepěťová ochrana +12V z auta ??
Moderátor: Moderátoři
Dobrá přepěťová ochrana +12V z auta ??
Pro zařízení do auta bych potřeboval ideálně přesně 12V (max 1A)
Nenašel jsem ale stabilizátor s úbytkem třeba jen 0,4V...jedině tak by to totiž šlo prohnat stabilizátorem a problém vyřešit
Hledání jsem vzdal a smířil se s drobným kolísáním dle nabití baterky. ALE:
Jak udělat přepěťovou ochranu??
Chci to hlavně co nejjednodušší a bez pojistky, která se musí vyměňovat.
(napadá mě teď akorát tranzistorová ochrana s elektronickou pojistkou...ale už i to je dost součástek...)
Díky za tipy
A kutilmile - nelituju tě
termit256 píše:Hledej pod heslem Buck-Boost Converter. Obvodu na tohle se dale spoustu, namatkou viz obr. Nezapomen na nejakou ochranu proti napetovym spickam.
To je drahý jak sviňa...
Já bych potřeboval 6 kusů...
Budou tam jen ledky a procesor... Procesor má vlastní ochranu a stabilizátor, takže jde vlastně jen o LEDky...
Jde hlavně o to, aby je nějaká napěťová špička nezrušila...a taky o to, aby svítily pořád stejně... (bude jich vždycky několik do série)
nad a pod vláknem!Hill
Prostě mám 4 do série, vycházi to přesně na 12. Když tam bude malá odchylka, tak to doladím odporem. Ale nemůže to každej den svítit jinou intenzitou podle nabití baterky.
O zapojení LEDek se tady asi hádat nebudem...
Prostě mám 4 do série, vycházi to přesně na 12
To jako natvrdo bez odporu? Bez omezení proudu? A nevadí, že při různých teplotách to bude svítit jinak? Nebo to třeba taky shoří?
Těch ledek tam bude 150... Pořád máš stejnej názor??
Tak to jich shoří 150 najednou. Ale na druhou stranu zase bude jednoduchá diagnostika poruchy, všechno vylejt a znova...
DEJ JICH MÍŇ DO SÉRIE ALE S ODPORY (50 odporů stojí tak dvacku?) Pořád lepší, levnější a bezpečnější než 6 ultrapřesných napěťových stabilizátorů (které stejně nezachytí změnu proudu vlivem teploty LED)
Hill
Já tam mám i odpory...jedna led je na 3V
Myslíte, že se něco změní, když jednu z ledek ve čtveřici nahradím odporem??
Pořád se bude měnit intenzita dle napětí na baterce auta, pořád bude hrozit napěťová špička!!
(peníze za odpory součástky samozřejmě neřeším)
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]