Melodický zvonek

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
jirkaz64

Melodický zvonek

#1 Příspěvek od jirkaz64 »

Koupil jsem si stavebnici mlodického zvonku kde se píše: ...v zařízení je použit obvod UM3482 nebo ekvivalent... Já mám ten ekvivalent. Je to IO označený M948-3. U UM3482 lze nastavit pro zvonění jen jednu z 16ti melodií. To mi vyhovuje, ale u M948-3 si nejsem jistý ani nevím jak, protože podle datasheetu co jsem vyšťoural má snad i jiný zapojení, i když melodie jsou u obou IO stejný. Ví někdo jak na to? :upset:
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Pokud je to ekvivalent, měl by být zapojený identicky, takže bys ho měl být schopný použít naprosto bez omezení jako původně navržený obvod. Je to stejné, jako když v zapojení použiješ obvod MH7400 nebo SN7400 - jsou si EKVIVALENTNÍ neboli záměnné čili rovnocenné. Pokud by ale bylo napsáno ANALOG, bylo by to horší - to jsou obvody funkčně shodné, ale například s odlišným zapojením vývodů, odlišným pouzdrem a podobně.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
jankop
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od jankop »

No, zkoušel jsem kouknout do datasheetů. M948B-3 má výrazně jiné zapojení vývodů než um3481, který jsem našel. Řekl bych, záměna neslučitelná se životem. M984 přehraje při každém zazvonění jinou melodii, ten druhý je "programovatelný" pomocí volných pinů.
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

Pak bych neváhal a stavebnici reklamoval - nemá součásti popsané v návodu, nějaký náhražkový obvod bez uvedení změn v zapojení je na nic. Pokud to tedy není záměr vyškolit uživatele v goooglování a bastlení nějakých hybridů...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
gepard

#5 Příspěvek od gepard »

Zdárec, IO UM3482 má ekviv. (CO SE EL. ZAPOJENÍ TÝČE!!!) UM3483, UM3484 (snad i UM3481) - maj jiné melodie, ale stejné zapojení. O jiných nevím, tohle byla řada dávno vyráběných melodických IO. Dnes se nevyrábí, bohužel (dle sdělení několika prodejců elektrosoučástek).
-- Gepard --
jirkaz64

#6 Příspěvek od jirkaz64 »

Takže ekvivalent pro tuto firmu jsou asi jen ty melodie, protože zapojení mají pro M948 v pořádku. Díky za rady :wink:
Hydrawerk

#7 Příspěvek od Hydrawerk »

Úplně jiná verze melodického zvonku, tentokrát s Atmelem.
http://youtu.be/IT5NGbgYZfY
http://youtu.be/XLlH-6xqrDA
http://youtu.be/lBcpbQVoXPo
8-)
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“