Dotaz na součástku a její funkci
Moderátor: Moderátoři
Dotaz na součástku a její funkci
v přiloženém obrázku je schéma dobíjení motorky. K čemu je tam ta součástka na kabelu bk/y před mínusem na baterce? A co to je za součástku? Nikde jsem to nenašel. Nebo je to jen dioda a za ní odpor?
Mohl bych to připojit na tu baterii bez té součástky?
- Přílohy
-
dobijeni.png- (18.6 KiB) Staženo 233 x
- Artaban001
- Přílohy
-
Bez názvu.png- (46.5 KiB) Staženo 163 x
Ještě teda je nutné doplnit, že je tam neorigo regler, který nemá dva plusy, ale jen jeden a ten drát zpětné vazby (BR) používá k tomu, aby do sítě pouštěl proud. Takže je taky otázka, jestli nízké napětí v síti není způsobené i tímto.
K tomu všemu ten kutil, co to připojoval, to udělal tak, že konektor z původního regleru odstřihnul a spojil kabely k sobě. A to tak, že konce do sebe krásně zakroutil a stáhnul smršťovačkou. Jenomže ty 3 střídavé kabely z altíku se v místě spoje pekelně hřejí. Je možné, že tím zakroucením vznikla jakási cívka s nějakou impedancí a tím se to zahřívá? Je možné, že tam je úbytek napětí už před reglerem, který to celé ještě ovlivňuje?
To s tím připojením přímo na baterku je jediný pevný fakt, co mám. Zbytek jsou moje spekulace na základě základních znalostí středoškolské fyziky.
edit: ty střídavé spoje hřejí tak (tedy teď už jsem je rozebral), že původní izolace je v tom místě hnědá místo žluté a láme se jak suchý chleba. Mám ten regler pod zadkem. Se divím, že mi to nepodpálilo prdel.