CRT TV 100 Hz porucha obrazovky ?

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
DELONG

#16 Příspěvek od DELONG »

Ďakujem páni za cenné radi . Zajtra to donesiem do dielni a poriadne to vyšetrím . Potom dám vedieť čo som zistil .
Kremik

#17 Příspěvek od Kremik »

Sice OT, ale nemůžu si pomoct. Když jsem jestě chodil na základku, ještě jsem nic neuměl, ale už jsem "opravoval" tehdy ještě lampovou telku. Už se v ní předemnou někdo vrtal, nešlo VN, v kobce chyběla usměrňovací elektronka. Když jsem to dával dohromady metodou pokus - omyl, tak v určitém stadiu opravy to dělalo takové rány, které jsem nikdy potom už v žádné telce neslyšel. Už si nepamatuju co to byl za typ, snad Lilie, aqadak obrazovky byl přizemněn zespodu nějakým plechovým "hřebínkem" a z toho spojení létaly bez nadsázky přímo blesky. Nevím, a ani tehdy jsem nevěděl, jak jsem to vlastně dokázal. Vím jen, že po výměně VN cívky se trafo rozběhlo, ale hned shořela DY87 nebo co jsem tam dal. V objímce pro tu lampu byl ještě odporový drátek, spálený, ve zkratu, tak jsem ji otvíral, rušil ten odpor a ubíral závit kolem trafa (původně byly asi dva...). Taky mě to pěkně pokopalo. Telka nakonec jela, měla nádherný zvuk, 3 repra, ale moc jsem si ji neužil, protože jsem dostal telku tranzistorovou.

Edit: S tou ZŠ asi kecám, bylo to možná v prváku, protože tu tranzistorovou jsem dostal od spolužáka ve druhém ročníku. Měla vysvícenou obrazovku, vyměnil jsem ji za nějakou co jsem našel na smetišti a jela. Tu jsem pak měl několik let. Pak přišel Rubín 202 s deltou. To byla taky legrace...
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“