kde nic není ani smrt nebere aneb jak získat 2x 16A

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Jimmi2

#16 Příspěvek od Jimmi2 »

Jestliže to je novostavba, tak určitě existuje projekt elektroinstalace. Jedině z něho se dá zjistit, co se s tím dá dělat.
Jestliže projekt neexistuje, což je bohužel běžné (i když de facto nezákonné), tak kontaktovat zhotovitele, ať honem rychle vzpomíná, jak to vlastně "zadrátoval" a nakreslí nějaké schéma.
Průměrně znalý člověk Ti už podle podobného zapojení poradí, ale zbytek je věštění z křišťálové koule.
Snad jenom, že pokud existuje více okruhů na různých fázích, nějak by se to možná řešit dalo. Ale to musí fakt odborník, nejlépe projektant. Samotní elektrikáři mají občas podivné myšlenky - vlastní zkušenost. Omlouvám se těm, kteří tomu fakt rozumí.
Achab

#17 Příspěvek od Achab »

Jaké jsou možnosti pozná schopný elektrikář přímo na místě podle situace i bez schémat a projektanta. Není-li jiná schůdná cesta tak vyškrábat přesnou 10mm drážku na jeden kabel není žádný problém. Případně zkombinovat s uložením do konstrukcí pokud je to možné. Dá se to zapravit tak že nebude téměř nic poznat. Podobné dodělávky a opravy v novostavbách nejsou až taková vzácnost - dá se to přežít. Nebo někdy musí - když se pozdě zjistí že nesvítí půl baráku... :)
Jantar

#18 Příspěvek od Jantar »

to odlehčovací relé se dělá jen na din lištu? Tak nějak si nedovedu představit pod dřezem podružný rozvaděč......
Achab

#19 Příspěvek od Achab »

Běžně se počítá s umístěním v rozvodnici takže jiné provedení asi nebude. Někde taky musí být umístěn případný stykač, jistič ovládání (pokud není relé pro příslušný počet pólů nebo proud), svorky N, PE a přiměřený prostor pro vodiče takže menší rozvodnice by byla stejně nutná. Pokud nejsou přívody pevně uloženy tak by měla skříňka zajistit ochranu kabelů proti vytržení, třeba vývodky které částečně zvětší zástavbové rozměry.
Jantar

#20 Příspěvek od Jantar »

no, začínám si opravdu myslet že nejrozumnější bude ten přívod natáhnout, což znamená několik děr do SDK podhledu které bude posléze třeba zapravit, v podhledu provrtat několik děr, protáhnout cca 15m kabelu a ve finále buďto drážka ve zdi nebo spíše pouze rohová lišta.........
novel

#21 Příspěvek od novel »

Mám asi 2 roky novostavbu. Řešil jsem podobný problém, jak umístit pod dřez 5l bojler. Menší nenajdeš, ušetřím ti práci ;-) Průtočák jsem nechtěl už jen z toho důvodu, že pěkná baterie do kuchyně vyjde i na 8 tisíc. Asi stejně jak ty, jsem pozdě zjistil, že je bojler moc tlustý. Samozřejmě klasickou zásuvku jsem pod dřezem nachystanou měl. Vyřešil jsem to vyříznutím kousku prkna pod dřezem u kuchyňské linky a částečným zapuštěním bojleru do zdi. Nepopiratelná výhoda dřevostavby.
Jantar

#22 Příspěvek od Jantar »

sakra, bourat mě nenapadlo........jsem ale na presném opaku, mám tam VPC - tohle ubourat skrz kuchyň by bylo dost neřešitelný......ale pouvažuju. Dodatek: je to nalevačku, mám tam všechny rozvody tj voda i odpad, to by se to muselo všechno pčeložit o kus vedle...no nic kdyby tam byl čistej ytong byla by to bývala lákavá myšlenka
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“