Soumrakový spínač - umístění
Moderátor: Moderátoři
Soumrakový spínač - umístění
Nedal by se ten soumrakáč osadit do garáže třeba s nějakým odcloněním ze směru zářivky? Jenže mám obavu, že by se to rozkmitalo na hysterezi soumrakáče, prostě po otevření vrat za tmy by se zářivka zapnula, její světlo by osvítilo soumrakáč a ten by zářivku vypnul a furt dokola.
Nějakej nápad?
Díky
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
1) Nastav vačku tak, aby sepla, až když vrata budou minimálně zpola otevřený
2) Soumrakáč zacloň kusem z černý flašky od energeťáku, natoč ho do vrat a po setmění nastav citlivost tak, aby se u zavřený garáže a rozsvícenejch zářivkách nesepnul
Důvod: Zářivky moc IR neemitujou, zato o dost víc ho je venku (bacha, i chvíli před východem/po západu sluncete!). Jak uvidí venkovní IR, sepne. No a ta flaška - může bejt sklíčko od DO, IR obojí propouští téměř beze ztrát.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
ten soumrakáč byl normálně venku a nebyl problém. Co se týká provrtání zdi, tak když použiješ tak 8mm vrták a budeš vrtat zvenku dovnitř, nemělo by to nic moc vyrvat, jen musí být dost dlouhý vrták. Já když nemám tak dlouhý vrták, tak ho nastavím kulatinou přivařenou elektrikou k vrtáku a délku si zvolím jakou potřebuji.
Není to tak prosté Sherlocku.
Taky jsem zapoměl napsat, že nad vratama venku je radarově spínaný ledkový světlo, který se rozsvítí pokaždý, když se vrata za tmy sklápí nahoru. Mám obavu, že soumrakáč namířenej z garáže ven skrz vrata, jak se vrata otevřou, dostane světelnou prdu od venkovního světla a zhasne dokud neuběhne time-out radarovýho spínání a teprve pak se teprve rozsvítí vnitřní zářivka na furt. Asi mě opravdu nezbyde provrtat zeď za roh, kam venkovní světlo a světla auta "nedosáhnou".
Možná rozptýlený světlo 10W ledky nebude soumrakáč ovlivňovat. Ale ty světla auta při příjezdu budou vadit určitě. Při odjezdu to je celkem vuřt.
Doprčic, takový problémy s umístěním blbýho soumrakáče.
Bude to potřeba odlaborovat.
Ale jo, stejně tady bude problém se světlama od auta
Člověk by ale musel vědět, jak Tvoje garáž vypadá a co je v okolí za zdroje světla a kde.
Možná blbej dotaz - spínací hodiny ne-é?
— Winston Churchill
MetalGod píše: fotoodpory jsou právě na IR nejcitlivější, na viditelný světlo tolik ne, kór, když fotosenzor zacloníš IR filtrem (viz ta flaška).
Ale jo, stejně tady bude problém se světlama od auta
Člověk by ale musel vědět, jak Tvoje garáž vypadá a co je v okolí za zdroje světla a kde.
Možná blbej dotaz - spínací hodiny ne-é?
Je v tom odpor, jenže nevím typ a jakou má charakteristiku.
Spínací hodiny no ideál, během roku 6 hodin ráno a večír sem a tam.
Fotka cca 3 roky stará z Maps.
Nad vratama je ta radarovka. Vrata celá plocha se sklápí pod strop. Na rámu vrat vlevo poblíž čepu, přes který se vrata převrací ke stropu je ten vačkovej spínač. Vrata jsou přesně na jih. Vlevo podél garáže je cca 10 m chodník ke dveřím do místnosti na zahradní krámy a schodišti nahoru do mýho království. Je tam další světlo, cca 9 m daleko od rohu se svodovou trubkou od střechy, zase 10W ledka která chodí paralelně s radarovkou ale nesvítí moc do strany. Garáž má vzadu vlevo okno 90x60.
Asi se budu muset opravdu provrtat z garáže ven vlevo za tu svodovou trubku od střechy. Jenže to je na západ, každej déšť tu zeď namočí, i když je na střeše převis asi 70 cm. Soumrakáč tam bude trpět.
Pod stříškou do domu jsou dva halogeny, jeden svítí k brance vlevo a druhej na garáž ale ty chodí samostatně na schodišťák od branky nebo na verandě. Pouliční jen rozptýlený, je za rohem.
Tak co s tím? Nerad bych sekal a nebo lištoval.
- Přílohy
-
světla.jpg- (159.09 KiB) Staženo 181 x
Protáhni dvou-/trojlinku okýnkem, soumrakáč zvodotěsni a hod ho na střechu. Nebude aspoň ovlivněnej světlem z oken a tak, zvláště v zimě, kdy je sníh disponující vysokou odrazivostí.
— Winston Churchill
Ale k věci - jak ty přerostlý fotodiody, tak garáž máš na stejný budově, ne? Stačí vyhodnocovat napětí klidně jen jediný z nich. Má to obrovskou výhodu v tom, že jak je to na střeše, tak na to nezasvítí nic jinýho, než obloha a to, co je na ní. Prostě ideál.
— Winston Churchill
MetalGod píše:Ale k věci - jak ty přerostlý fotodiody, tak garáž máš na stejný budově, ne? Stačí vyhodnocovat napětí klidně jen jediný z nich.
Je to tak. Ale generuj signál z 850V DC. Ale vnuknuls mi nápad. V Piccu je relátko, co cvakne nad nastavenej výkon cca 200W