Zajímavé video
Moderátor: Moderátoři
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
jinak jedna stojí USD $145
R|Z568M Nixie tube
Height: 125mm
Weight: 110g
Symbol height: 50mm
Ignition voltage (max): 140V
Maintaining voltage (typical): 130V
Extinguishing voltage (typical): 120V
Minimum supply voltage: 170V
Minimum current: 5mA
Maximum current: 8mA
Storage temperature: from -20ºC to +60ºC
Operating temperature: from -10ºC to + 50ºC
Expected lifetime: over 20 years or 200.000 hours (running 24/7)
Warranty: life-time
Co jsem se kdysi učil, celoskleněné elektronky (heptal, noval) měly niklové kolíky. Pro průchod zátavem skla, se používal plášťový drát. Ten byl složen ze slitiny niklu a železa. Plášť drátu tvořila vrstvička mědi. Proto má nožička v zátavu barvu mědi. Měď se používala z důvodu kvalitnějšího spojení se sklovinou. Patka byla skleněná, tvořená dvěmi druhy skla. Kolem kolíků bylo používáno sklo olovnaté, ve formě trubiček (korálků). Celá patka se pak za tepla lisovala v automatech. Bylo důležité, zkontrolovat kvalitu a předepsanou výšku skloviny zátavů. Důvodem byla tepelná roztažnost a zejména zajištění dlouhodobé hermetičnosti. Osobně jsem však ve výrobě elektronek nepracoval a skutečnou technologii neviděl.
Ještě jsem si vzpoměl, že pro omezení vnitřního pnutí v zátavech vlivem rozdílné roztažnosti, byly hotové patky tepelně stabilizovány v temperovacích pecích.
Nerozumím tomu, jak píšeš o tech kolíkách. Novalovky přeci kolíky čuměly přímo z těch korálků zátavu a tak netuším, co myslíš tím plášťovým drátem. Za korálkama vevnitř už byly bodovaný propojky na systém.
Spíš by mě zajímalo, kdo borcovi dělá čísla a cedníky. Není to nějaká niklová slitina?
edit: Není, nerez a měď... To je divný, pamatuju, že se říkalo, že měď ve vakuu má nějakej degradační problém, ale už nevím co.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Olovnaté sklo je prý měkčí než sklo používané na baňky. Proto se na ty zátavy používalo a jak jsem již spomenul, ještě se patka tepelně zpracovávala v temperovací peci, aby se odstranilo vnitřní pnutí v zátavech.
Některé kovy po zahřátí ve vakuu uvolňují plyny a páry. Postupně tak znehodnocují vakuum. Proto se na systém elektronky používají zejména nikl a jeho slitiny. U některých běžných elektronek se používalo i železo, ale aby se z něj za provozu neuvolňoval uhlík, bývalo plátováno niklem, možná i hliníkem. Měď může mít obdobný problém s uvolňováním plynů ve vakuu. Nevím...
MetalGod píše:....... na dvanáctimístnou kalkulačku s displejem za 42k můžu zapomenout![]()
.............
jako malou útěchu si s tím můžeš hrát tady
http://cestmir.freeside.sk/projects/dht ... e-display/