Zajímavé video

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
dobrman

Zajímavé video

#1 Příspěvek od dobrman »

ruční výroba digitronů.....

https://www.youtube.com/watch?v=wxL4ElboiuA
Cowley

#2 Příspěvek od Cowley »

Piplačka, ale je to nádhera :)
MetalGod

#3 Příspěvek od MetalGod »

Tolik práce a přitom taková blbost :D

Je vidět, že fakt umí, akorát snad ani nechci znát cenovku, jinak bych neusnul.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Celeron

#4 Příspěvek od Celeron »

Pěkný. 8O Ale nějak mě tam neštimuje jedna věc, jak dělá ten zátav vývodů. Moc dobře si pamatuju z praxe z Tesly Vrchlábí, že na elektronkách měly vývodní kolíky v místě průchodu skrz sklo natavený dutý korálek z jinýho druhu skla. Dělalo se to z důvodu dlouhodobé těsnosti. Klasický baňkový sklo na to nebylo vhodný a to korálkový zase nebylo vhodný na baňky. Spoj těch dvou skel ale problém nebyl. Už nevím, co tam bylo za problém, jestli vazba skla a kovu, nebo teplotní roztažnosti nebo něco jinýho. Je tu někdo co dělal na lampičkách a ví?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
dobrman

#5 Příspěvek od dobrman »

no, v tomhle není úplný vakuum, je to plněný plynem, takže na těsnost to nebude asi tak háklivý.
jinak jedna stojí USD $145

R|Z568M Nixie tube
Height: 125mm
Weight: 110g
Symbol height: 50mm
Ignition voltage (max): 140V
Maintaining voltage (typical): 130V
Extinguishing voltage (typical): 120V
Minimum supply voltage: 170V
Minimum current: 5mA
Maximum current: 8mA
Storage temperature: from -20ºC to +60ºC
Operating temperature: from -10ºC to + 50ºC

Expected lifetime: over 20 years or 200.000 hours (running 24/7)
Warranty: life-time
Naposledy upravil(a) dobrman dne 15 říj 2016, 23:21, celkem upraveno 2 x.
MetalGod

#6 Příspěvek od MetalGod »

Neboli 3k5 v korunách. Díky, teď nebudu spát a na dvanáctimístnou kalkulačku s displejem za 42k můžu zapomenout :evil: :D

Každopádně ta práce se sklem se mi fakt líbí 8-)
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
dobrman

#7 Příspěvek od dobrman »

výrobce bydlí v ČR
http://www.daliborfarny.com/

třeba by se dalo smlouvat ... :D
Otkundes

#8 Příspěvek od Otkundes »

Celeron:
Co jsem se kdysi učil, celoskleněné elektronky (heptal, noval) měly niklové kolíky. Pro průchod zátavem skla, se používal plášťový drát. Ten byl složen ze slitiny niklu a železa. Plášť drátu tvořila vrstvička mědi. Proto má nožička v zátavu barvu mědi. Měď se používala z důvodu kvalitnějšího spojení se sklovinou. Patka byla skleněná, tvořená dvěmi druhy skla. Kolem kolíků bylo používáno sklo olovnaté, ve formě trubiček (korálků). Celá patka se pak za tepla lisovala v automatech. Bylo důležité, zkontrolovat kvalitu a předepsanou výšku skloviny zátavů. Důvodem byla tepelná roztažnost a zejména zajištění dlouhodobé hermetičnosti. Osobně jsem však ve výrobě elektronek nepracoval a skutečnou technologii neviděl.
Ještě jsem si vzpoměl, že pro omezení vnitřního pnutí v zátavech vlivem rozdílné roztažnosti, byly hotové patky tepelně stabilizovány v temperovacích pecích.
Celeron

#9 Příspěvek od Celeron »

Tak že jsem se moc nesplet. :) Je to už bratru 40 let a detaily jsem dávno zapoměl. Oni nás tam stejně k ničenu nepustili. :( Tenkrát tam už lampičky pomalu končily, dělala se jen PL 504 nebo 509.

Nerozumím tomu, jak píšeš o tech kolíkách. Novalovky přeci kolíky čuměly přímo z těch korálků zátavu a tak netuším, co myslíš tím plášťovým drátem. Za korálkama vevnitř už byly bodovaný propojky na systém.

Spíš by mě zajímalo, kdo borcovi dělá čísla a cedníky. Není to nějaká niklová slitina?
edit: Není, nerez a měď... To je divný, pamatuju, že se říkalo, že měď ve vakuu má nějakej degradační problém, ale už nevím co.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
vrky

#10 Příspěvek od vrky »

Kamarádova máma mě vyprávěla výrobu lamp ve Vrchlabí. Ale to video je krásný.
Otkundes

#11 Příspěvek od Otkundes »

Ony ty vývody byly ze dvou částí. V zátavu byl ten plášťový drát (má barvu mědi), na kterém byl na jedné straně nabodován elektrodový systém a těsně u vnějšího konce zátavu, pak byly přivařeny ty stříbřité niklové nožičky. Krom dobrých el. vlastností, se prý nikl na kontaktní nožičky používal, protože byl měkký, ohebný, snášel boční síly v patici, nekorodoval a snad byly nožičky i leštěny, některé i zlaceny. U televizních novalových elektronek a u řady řady PL50x si již používáním čistého niklu na nožky nejsem jist. Přece jen nebyl nikl zadarmo.
Olovnaté sklo je prý měkčí než sklo používané na baňky. Proto se na ty zátavy používalo a jak jsem již spomenul, ještě se patka tepelně zpracovávala v temperovací peci, aby se odstranilo vnitřní pnutí v zátavech.
Některé kovy po zahřátí ve vakuu uvolňují plyny a páry. Postupně tak znehodnocují vakuum. Proto se na systém elektronky používají zejména nikl a jeho slitiny. U některých běžných elektronek se používalo i železo, ale aby se z něj za provozu neuvolňoval uhlík, bývalo plátováno niklem, možná i hliníkem. Měď může mít obdobný problém s uvolňováním plynů ve vakuu. Nevím...
ZVUK2000

#12 Příspěvek od ZVUK2000 »

Není baňka jako baňka. Digitron nedosahuje nějakou velkou provozní teplotu. Tak na vývody nejsou kladeny takové nároky jako na flašky :)
dobrman

#13 Příspěvek od dobrman »

MetalGod píše:....... na dvanáctimístnou kalkulačku s displejem za 42k můžu zapomenout :evil: :D .............

jako malou útěchu si s tím můžeš hrát tady
http://cestmir.freeside.sk/projects/dht ... e-display/
Jimmi2

#14 Příspěvek od Jimmi2 »

Konečně to někdo začal zase vyrábět....? Skvělá zpráva. Tedy až na tu cenu.
Tu dvanáctimístnou kalkulačku kdysi mívala maminka doma, půjčenou z práce. Vidím, že dneska by v tom byl majlant 8-)
MiraSt

#15 Příspěvek od MiraSt »

Jimmi2 píše:Tu dvanáctimístnou kalkulačku kdysi mívala maminka doma, půjčenou z práce. Vidím, že dneska by v tom byl majlant 8-)

Soemtron? Mám ji doma. :)
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“