hallův snímač

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
martin77

#31 Příspěvek od martin77 »

A zkusil si k tomu někdy připojit plynovou paku 0-5V co to provede?
Dorota

#32 Příspěvek od Dorota »

Upřímně řečeno, to mně nikdy ani nenapadlo, přestože jsem těch kol postavil přes 50 a většinou s jednotkou magic.
martin77

#33 Příspěvek od martin77 »

Můžu se mỷlit. Akcelerátor se běžně udává 0-5V a v návodu na magic je u pas input uvedeno taky 0-5V, tomu vstupu nemuže nijak ubližit když to odzkoušim s akcrleratorem připojenym do vstupu pas. Třeba objevime ameriku. Pokud si to ale hlídá posloupnost délky signálu pro vyhodnocení že se šlape správným směrem, což nastavení umožňuje nastavit směr, tak to pravda nebude.
Dorota

#34 Příspěvek od Dorota »

Teoreticky by se nemělo stát vůbec nic, když to zkusíš. Pořád budeš v rozsahu 0-5V, což je maximální napětí signálu z PAS senzoru. A co se týče toho označení v dokumentaci- moc to neřeš, i když tyhle kontroléry původně dodávala firma Golden motor, je to čistá čína a tam si s jakoukoliv dokumentací hlavy nelámou. Snadno se pak někde v překladu zamění "0 a 5V" za "0-5V".
martin77

#35 Příspěvek od martin77 »

No zkusim vyrobit ten obvod a kdyz to nepujde objednam ten pas co je vyse v odkazu. Ten akcelerator do pasu zkusim az bude vic casu. Ten magic je dobrej, jen je skoda ze nema zadnej datovej vystup pro display. Omlouvam se za diakritiku, pisu z mobilu.
martin77

#36 Příspěvek od martin77 »

Takže děkuji všem kdo se podíleli na vyřešení mého problému, obzvláště tobě "masar" tvoje zapojení funguje na první dobrou, jen jsem musel odstranit ten doporučený odpor RZ mezi vstup a zem. Likvidoval signál z halla. Po jeho odstranění to funguje bezchybně. Děkuji za pomoc.
masar

#37 Příspěvek od masar »

Prosím. Když se podaří, co se dařit má... :wink:
martin77

#38 Příspěvek od martin77 »

TO: Masar. Na stole to běhalo perfektně a dnešní zkouška funkčnosti v praxi taky paráda, R' nastaveno že relé sepne ideálně cca po čtvrt otáčce šlapek, ale po ukončení šlapání relé odskočí odhadem až po 2 vteřinách, což je zbytečně moc. Potřebuji poradit jestli tu hodnotu R2 pro kratší dobu odskočení relé zvýšit nebo snížit, nebo použít trimr řekněme 330k a doladit? Mohl bych zkoušet ale doma nic nemám takže bych musel koupit několik hodnot od oka. Dík
masar

#39 Příspěvek od masar »

Pro kratší dobu snížit R2 např. na 150k. Lze použít i ten trimr s hodnotou 270k. :wink:
martin77

#40 Příspěvek od martin77 »

bezva, dík moc
martin77

#41 Příspěvek od martin77 »

Zkoušel jsem to ladit ale změna velikosti R2 pro sepnutí nebo R' pro rozepnutí se ovlivňují navzájem, nižší hodnoty R2 než 270k začínají dělat chyby ve vyhodnocování při pomalém šlapaní, což lze napravit opět změnou R' jenže je to pak zase až moc citlivé na pohnutí šlapek. Takovej bludnej kruh. To ještě akceptovatelné pozdější vypnutí po ukončení šlapání je menší zlo než ty chyby při pomalém šlapání, tak to nakonec nechávám s R2 270k a na trimru R' cca 22k kdy to funguje správně. Takže vlastně spokojenost. :D
masar

#42 Příspěvek od masar »

Myslím, žes' narazil na hranice možností tohoto jednoduchého zapojení. Vzájemné ovlivňování R2 a R' lze zabránit diodami (opačně pólovaná dioda v sérii s R2), ale tím se dosáhne jen usnadnění nastavení, nikoliv jiné parametry. Lepší výsledky by mohlo přinést softwarové řešení s jednočipem, jak jsem se už zmínil. :wink:
martin77

#43 Příspěvek od martin77 »

to od tebe bude stačit, varianta s jednočipem by krom toho že to někdo vymyslí včetně krmení už obnášela že by mi ten jednočip musel ten dotyčnej i nakrmit. Moc otravování. Tohle byť na hranici možností funguje. Z kraje jsem ještě řešil proč mi to chodí obráceně že šlapu a relé rozepne, nešlapu a relé sepne. Všechno včetně relé bylo ok, sice to fungovalo ale obráceně. Nějak jsem to neřešil jen jsem obrátil kontakty relé a fungovalo to. Dneska při výměně odporu jsem zjistil že jak jsem slepej, tak jsem zapoměl připájet nohu třetího MKO na zem a chodilo to invertně 8O :lol:
Teď už to mám správně :oops: :D
Odpovědět

Zpět na „Poradna“