Ukončení kabelu CYKYLO ve stropě
Moderátor: Moderátoři
Ukončení kabelu CYKYLO ve stropě
potřebuju ve stropě druhé světlo, od současného vypínače povedu CYKYLO na strop.
Nějakou dobu bude trvat, než tam vyberu lustr. Co se dává na konec, kde časem bude lustr, existuje nějaké uchycení, aby drát nedržela jen omítka? Sekat hluboko do stropu nechci a dávat tam nějakou krabičku, spíš jestli existuje něco jako "hmoždinka s háčkem" nebo takové nějaké uchycení.
Děkuji
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Přímo na tento účel se příchytky měly vyrábět ale v praxi jsem se s nimi nikdy nesetkal. Byl to plech s prolisovanou plochou drážkou na protažení kabelu a s otvorem pro šroub nebo lustrhák s podložkou. Kabely se většinou zatahovaly do dutin panelů, při ukládání na povrch do tenkých omítek se kabel po celé délce trasy podmazal a zamáčnul do sádry. Ukončení u svítidla se dělalo podle možností třeba odseknutím betonu a podvlečením pod armaturu, zasádrováním smyčky do otvoru, protažením do zapuštěného vrtaného špalíku nebo přidrátováním k nastřelené či přišroubované drátěné příchytce.
Ale většinou se konec jenom omazal sádrou protože se s tím nikdo nechtěl párat. Někdy vynechali i sádru a při věšení lustrů se pak občas kabel vytrhnul a vlastní váhou vyjel z tenkovrstvé omítky až ke zdi.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- VonBahnhof