Vysavač Electrolux ZUP382 cyclonic, ovládací deska

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
karelzd

#16 Příspěvek od karelzd »

Tak velké díky vám všem,kondenzátor za 11,-Kč jsem přepájel a vysavač funguje jako nový.
Moc si vážím lidí,jako jste vy,s takovými zkušenostmi a znalostmi a ještě navíc ochotných podělit se o to vše s ostatními.Naučili jste mě měřit kapacitu kondenzátorů,což se mi v budoucnu bude určitě hodit :) a díky vám jsem ušetřil minimálně 1000,-Kč za novou desku.Proto alespoň symbolickou částkou přispěju na provoz tohoto Fóra,které v dnešní konzumní době,přístrojů plných "kurvítek",považuji za velkou výhru.
Ještě jednou vám všem moc děkuju za vaše rady a příspěvky.
MilanCZ

#17 Příspěvek od MilanCZ »

Prosím, jaký triak je na desce? Mám tu vysavač na opravu a kdosi přede mnou tam vrazil tyristor. Děkuji moc za pomoc.
pepito

#18 Příspěvek od pepito »

U tohoto konkrétního nevím, ale většinou tam bývá BTA12 nebo16 popřípadě BTB. Rozdíl je, že jedna verze má izolované chladící křídlo.
ohryzek36

#19 Příspěvek od ohryzek36 »

To moc přesné rozdělení není - tady jde hlavně o spínací proud do gate.

Abych to zjednodušil - našel jsem podobnou elektroniku (se stejným IO, ale do jiného vysavače), na které je odpor mezi gatem a tranzistorem také 68Ω a ta byla osazená triakem BTB16-600BW - což je 16A triak s ovládacím proudem 50mA, což není žádná celká vzácnost - určitě to půjde někde koupit, popřípadě z něčeho vykuchat nebo nahradit podobným.
BOBOBO

#20 Příspěvek od BOBOBO »

Však jo , dej tam cokoliv 16A , citlivý , já dávám na 800V .
karelzd

#21 Příspěvek od karelzd »

Moc mě to mrzí,ale nemám možnost se na desku podívat a zjistit jaký je tam triak,protože mám vysavač na chalupě.Snad se tam dostanu příští týden,tak pokud to bude ještě aktuální,zkusím se na to podívat.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Habesan »

Až tam budeš, opiš mi prosím nápisy z toho integrovaného obvodu, který je na té desce.
Dík.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
ohryzek36

#23 Příspěvek od ohryzek36 »

Už jsem to do několika vláken psal, ale většinou u těchto vysavačů bývá IO MC9S08QD4 - podle označení na pouzdře se docela špatně identifikuje, ale je to on.
MilanCZ

#24 Příspěvek od MilanCZ »

Děkuji za pomoc. Tento vysavač je sice Electrolux, ale jiný typ - POL2 - PNC900273804, rv 2013. IO tu je VIPER16H NOOT234 od ST. Dal jsem triak BTA12-700SW, nicméně spínání nejde. Musím hledat dál proč se tak neděje...
ohryzek36

#25 Příspěvek od ohryzek36 »

Tak to ale máš úplně jiný vysavač s úplně jinou elektronikou - ZUP382x má prakticky celou regulaci na desce (na konektor se připojuje jenom mikrospínač a potenciometr), zatímco u tebe (typ "UOALLFLOOR") je na té desce jenom zdroj (tady spínaný s VIPer16), triak, možná optotriak pro oddělení triaku a nějaký zdroj 50Hz synchronizačního signálu pro elektroniku (aby věděla od čeho jak řídit triak).

Našel jsem blokové schéma celého vysavače (ve složitosti je to 2. level ze 4 - ZUP382x je level 1) - nevím, jestli popis konektoru silové desky odpovídá, ale prostě musíš někde najít 5V, někde 50Hz obdelníkový signál s amplitudou 5V a někde vstup na řízení triaku, který se otevře po připojení buď 5V nebo 0V (nevím, jak je o zapojené - stačí měřit). Se zbytekem si musíš poradit sám - lepší schéma zatím nemám.
Přílohy
level2.JPG
(34.59 KiB) Staženo 155 x
MilanCZ

#26 Příspěvek od MilanCZ »

Děkuji. Blokové schéma sedí, napětí 5V mám, vstup na řízení triaku je pořád pod napětím 5V - triak ale nespíná. Signál 50 Hz nemám čím změřit - v tom bude asi zakopanej pes. Ono totiž na té zdrojové desce byl vypálený spoj od napájení kontaktu triaku pro motor - takže to možná něco vzalo s sebou. :(
ohryzek36

#27 Příspěvek od ohryzek36 »

Zkus ten vstup na řízení triaku přizemnit - je možné, že se tady spíná nulou. Co si pamatuju, tak by mělo stačit "něco" propojit na konektoru a motor se rozběhe.

V tom synchronizačním signálou snad problém nebude.
MilanCZ

#28 Příspěvek od MilanCZ »

Takhle to vypadá ... regulace, ZAP/VYP fungují.
Přílohy
lux.jpg
(282.93 KiB) Staženo 149 x
ohryzek36

#29 Příspěvek od ohryzek36 »

Takže všechno jede, až na motor? A nerozjede se ani když se spojí "TC" s "+5V" nebo se zamí? Jestli to tak je, tak zkontroluj ten malý obvod u triaku (Q3-Q4-Q5) a kdyžtak opiš hodnotu odporu R6, co je připojený na gate. Pokud je triak v pořádku, tak by mělo stačit propojit emitor a kolektor tranzistoru Q3, aby se rozběhl.
MilanCZ

#30 Příspěvek od MilanCZ »

Takže nakonec byl v háji ten R6 - měl sice odpor 150k, ale měl mít 680Ω. Vyměnil jsem ho a už to funguje. Moc díky za vše a hezký den 😉
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“