Generálka RLC BM509

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

Generálka RLC BM509

#1 Příspěvek od Celeron »

Převážel jsem BM509 a v jedný zatáčce mi udělal v autě několik kotrmelců. Mechanicky poškozenej není ale neměřil. Kouknul jsem dovnitř, vytáhl a vrátil desky. Nikde nic rozbitýho ani utrženýho. Po smontování zase měří, možná nějakej vakl v konektorech, byly černý jak bota.
Při tý příležitosti jsem si všiml, že na deskách jsou desítky zelenejch Tesláckejch radiálů elytů, pár hnědejch hovňousů, kupodivu nepopraskanejch a taky spousta axiálních elytů. Měřák je odhadem z konce 70-tých let. Je trochu rozjetej, ukazuje na základních rozsazích trochu rozdílný hodnoty než s upřesňující dekádou , (přepínač vlevo nahoře).
Dělal jste někdo na BM509 generálku? Vyměmit ty zelený elyty a hovňousy? Myslím, že se říkalo, že zeleňouři jsou dost mizerný. Bude potřeba měnit i axiální elyty, ty snad Tesla dělala dost kvalitní?
Díky
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od ZdenekHQ »

Používám ho na orientační měření a udělal už hromadu práce, i co se týká zapájených elytů, který s ním údajně nejdou vůbec měřit (nebrat slovo měřit doslova, dík). Dokonce se s ním dají hledat i lokální zkraty na velkých deskách - ne přes měření odporu, ale indukčnosti spoje... 8-)

Ta generálka by mě zajímala taky, ale z principu se mě nezdá, že by nějak "hnil"...
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Ivan_Ryger
Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"

#3 Příspěvek od Ivan_Ryger »

Poradil by som Vám poobzerať sa, či na mieste zvaru polyetylénového púzdra zelených plastových elektrolytov neuvidíte vykryštalizovaný elektrolyt. Ak nie, tak kondenzátory môžu byť O.K. a stačí ich premerať na ESR. Ináč, povymieňať, ak uvidíte čo i len náznaky netesniaceho púzdra. Môže to napáchať veľa škody.
fredis

#4 Příspěvek od fredis »

Axiální teslácký elyty jsem kdysi chtěl v nějakém BMxxx taky měnit. Ale po vypájení a změření jsem je vrátil zpátky :wink: :lol: . Všechny byly dobré, s tolerancí kapacity hodně do plusu. Byly to ty s červenou izolací.
Rotor rotuje a stator stagnuje...
EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

Tak myslím si, že Jirka má co se "zeleniny" týče poměrně dost zkušeností sám za sebe ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Celeron

#6 Příspěvek od Celeron »

EKKAR píše:Tak myslím si, že Jirka má co se "zeleniny" týče poměrně dost zkušeností sám za sebe ...

Čoveče, budeš se divit ale věcí se zeleňourama jsem moc v ruce neměl. Všude byly většinou axiály a s nima (hlavně s TFxxx) žádný problémy nebyly. No a do svých bastlů jsem cpal místo zeleňourů tantalový kapky, kdysi jsem jich dostal asi kilovej pytlík směsi všech, co Lanškroun dělal. Spousta lidí na ně plive, ale já snad nikdy žádnej nemusel měnit.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od ZdenekHQ »

No já jich (českých kapkových tantalů) mám doma taky hromadu, ale po zkušenostech z oprav z nich mám strach, tak leží ve sklepě. Asi záleží na výrobci, vypadat můžou stejně.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

Taky těch lanškrounskejch pár desítek mám. Jsou funkčně výborný, akorát striktně nesnášejí i jen sebemenší překročení nominálního pracovního napětí. Stačí půl voltu navrch, třeba i ve formě zvlnění nasuperponovanýho na stejnosměrnou složku a BÁC, chytají jak prskavky ... Jinak pokud se napěťově nepřetěžujou, držej OK.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
elektrosvit

#9 Příspěvek od elektrosvit »

Dneska jsem tento měřák potřeboval, a tak jsem se pustil do "renovace". Na desce A bylo v pořádku všechno. Na desce B jsem měnil 1 hovňák, na desce C jednu zeleninu a jeden axiální elyt a na desce D jednu zeleninu. Před zásahem v poloze "KAL" nedošla ručka k číslu 10. Teď tam dojde, ale potenciometr "KALIBROVKA" musí být vytočen na doraz. Předpokládám, že by tam měla dojít někde okolo středu dráhy tohoto potenciometru. Už se v něm někdo rýpal a tak nelze vyloučit, že točil s některým trimrem. Nicméně se zdá, že měřák funguje. Zkoušel jsem odpory, u nich můžu měření porovnat s multimetrem a sedí. Měření svitkových i elektrolytických kondenzátorů vypadá taky OK, u elytů i ESR (srovnáno se Zajícometrem). Indukčnosti jsem nezkoušel, protože nemám možnost srovnání. Funguje i ta dekáda a když připojím dvě součástky stejné hodnoty, i toleranční měření.
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“