Vež Universum, zvláštní potenciometr
Moderátor: Moderátoři
Vež Universum, zvláštní potenciometr
Jedinou nectností jsou a je především jeden poták hlasitosti kdterý pochopitelně jako všechna audio zařízení dostává pořádně zabrat a i když jsem ho několikrát čistil různými /sračkami/je zřejmé že po tolika letech už má své odsloužené a vrstva dráhy pod běžcem bude nejspíš /vydřená/ protože to chrastění je nesnesitelné.Proto jsem se rozhodl potenciometr vypájet a až ted zjistil že se jedná o jakýsi vysouvací /aretační/umožnující vysunutí do 3 poloh takže ani nevím k čemu to slouží či sloužiti mělo.Nicméně mě to až zas tak moc netlačí spíše zajímá a dám tam v krajním případě jakýkoliv jiný jen nevím zda Log/či linear.
- Přílohy
-
DSC00095.JPG- (295.42 KiB) Staženo 156 x
-
DSC00092.JPG- (236.25 KiB) Staženo 155 x
U nějakého potenciometru z autorádia (značku už nevím) to bylo tak, že ve střední poloze zasunutá hřídelka pohybovala oběma jezdci řízení hlasitosti, povytažená řídila jezdec dráhy potenciometru balance a zatlačená pak honila reostaty faderu nebo tónové clony, to už si také přesně nevybavím.
Ale k tomu ti za tím potenciometrem ještě kus chybí.
Ano jinak mám něco podobného na takovém /atypickém/autoradiu od Stabo trojkombinace /radio,kazeták,CB stanice v jednom a tam to tak ty potáky fungují ve dvojím modu např. pro squelsch apod,včetně regulace hloub. a výšek či balance tím že se vysune hřídel či zamáčkne a je to přepnuto na jinou funkci,tady ale to postrádá logiku.
Jaké se jinak používají na hlasitost potenciometry Log. či lin. ?
Dám tam co mi přijde pod ruku resp. budu muset asi koupit v Tipě či podobně poněvadž nevím zda budu mít něco podobného s tíkmtéý /rastrem/rozmení nožek aby se to dalo zase naletovat do původní malé destličky pl. spoje.Jinak tam za tím ano vypadá to jako že tomu něco chybí ale nic tam u mě nebylo ,otázkou je i kdyby tak na co tam ještě něco bylo ?
Jo a jak či k čemu je ta smyčka dobrá ?
Hm jak se tak dívám do rúzných nabídek tak jsem asi narazil,nevěřím svým očím nikde jsem to zhatím nenašel /tedy s tou jakousi smyčkou/4 vývody,copak je na tom tak zvláštního ?
- Dvoulampovka
salora píše:No to mě také sice napadlo že by to tak mohlo být jak píšeš ale na druhou stranu si pokládám otázku proč to tam výrobce dal když mám na balance a hl/výšky potáky zvlášt....
Však tam ty další dráhy nejsou, tak musí být někde zvlášť ve vlastních potenciometrech. Ale uložení hřídele je zjevně univerzální.
Souběh drah měnit vzájemným natočením běžců by mělo smysl jen u kvalitně logaritmického nebo kvalitně lineárního potenciometru (ačkoli to v dvou typech autorádií MTC kdysi bylo taky, bez ohledu na kvalitu potenciometru).
U potenciometru s odbočkou je to nesmysl, aby pak jeden běžec byl už "nad" odbočkou a druhý teprve "pod" ní.
Souhlasím se Sendyxem, vzadu chybí doraz s řehtačkou nebo i bez ní.
Vidím ale že to bude asi oříšek pro popelku ,jelikož jsem ještě stále na nic podobného v nabídkách eshopů zabývající se prodejem pasívních součástek nenarazil tod mé konstatování.Co by se stalo např.,kdybych tam dal jen obyčejný stereo poták /bez té smyčky/či odbočky jelo by to ?
- Dvoulampovka
Ještě pro úplnost uvedu model věže je to Hi-Fi universum 6500 ale nikde na netu ani na Ese od Rumunů jsem na to nenarazil jo až na některé ale placené s registrací.
Nicméně jsem konečně něco našel je to poták půvpdně skutečně určeno pro autoradia : http://www.pollin.de/shop/dt/OTQ0OTU3OT ... 0KBX2.html
toto provedení se mě líbí více ale nepasují rozmezí nožek 5mm od sebe ano ale ty 2 sekce už ne já mám 5mm tady je to 10mm
https://www.aliexpress.com/item/Free-sh ... 6a7b1701e1
hm jinak by stačil i tento ale krátká oska :
https://www.aliexpress.com/item/5pcs-lo ... a3f91733c8
Je tam nákres detailní se schematkem a rozmístěním nohou :
http://www.conrad.cz/potentiometer-serv ... -w.k449828
Takže nakonec asi zvítězí varianta z chiny,ještě uvidím.
- Přílohy
-
DSC00015.JPG- (250.38 KiB) Staženo 132 x
-
DSC00015.JPG- (250.38 KiB) Staženo 121 x