Elektroinstalace bytu, padá jistič
Moderátor: Moderátoři
Elektroinstalace bytu, padá jistič
bydlím v obecním bytě, který jsme rekonstruovali, bez elektroinstalace. Celý byt je starý 13 - 15let. Do teď vše chodilo OK, ale po návratu ze zahraničí byl schozený jistič zásuvek B16. Těsně po odjezdu nám měnili elektroměr, spojitost by být neměla, ale před tím to nedělalo.
Problém je, že nám vytekl mrazák, v bytě je to jako by tu někdo umřel a roztekl se po podlaze. Samozřejmě plovoucí podlaha, taže prima.
Technické řešení je takové, že je jedna jadna fáze na okruh zásuvek 5ks.
Když odjíždíme tak vše co není třeba vypínám, nechávám pouze lednici (jednokompresorová 1,5let stará)
Dále asi 6 zdrojů, pulzní, stabilizované, které nejsou potřeba, ale vytahovat je stále se mi z lenosti a místa přístupu nechce.
Vše je zapojeno do čtyřech ochranných prodlužek APC, z toho jena prodlužka je zapojena přes průchozí zásuvku do druhé. A jedna je zapojena přes prodlužku cca 5m ze zásuvky kabelem CYSY 3x2,5.
Moje řešení bylo že jsem vyndal jistič na zásuvkovém okruhu a nahradil ho novým - nepomohlo.
Když je déle (cca 15min.)shozený hlavní jistič a ten se nahodí, spadne jistič zásuvek.
Když jsem vytáhl jednu prodlužovací větev, problém přestal. Tedy jsem to samé udělal s druhou a tu první zapojil. Také nespadl.
Ještě dodám, že lednice byla vypnutá, když jsem to zkoušel a vymývala se.
Jeden okruh není ideální, špatné rozdělení a mohl jsem natáhnout při rekonstruci kabely další, teď už to nejde.
Ptám se jestli by mohli shazovat jistič kondenzátory v pulních zdrojích a kabelové ochrany?
Jaké je teď řešení, pomohlo by vyměnit jistič B16 za charakteristiku C16.
Při zatížení na této větvi dalším spotřebičem, parní žehlička + vše další nespadne. Pouze po obnovení napájení, do teď bylo vše v pořádku.
Dále chci na zásuvkový okruh umísti alarm, který mi zbyl z domu, při výpadku a opětovném obnovení napájení odešle sms. Ale není to ideální řešení, spíše jako pojistka.
- pocitujlasku
Cyklonit píše:Ptám se jestli by mohli shazovat jistič kondenzátory v pulních zdrojích a kabelové ochrany?
Ano, moze. Mne sa stavalo, ze na predlzovacku, kde bola pripojena telka a dvd ked som pripojil nabijacku na notas, tak vyrazilo hlavny istic. V inych zasuvkach to nerobilo. Podobne aj v praci, ak vyrazilo istice, museli sa vsetky pocitace vo firme vytiahnut zo siete, inak sa nedal nahodit hlavny istic. A potom postupne zapajat pocitace. A islo o cca 50 pocitacov.
Pokud je to nájemní obecní byt tak by šlo zkusit problém nadnést přímo vlastníku bytu ať to řeší protože instalace neumožňuje bezproblémové užívání. Odpovědnost za případné zásahy tak přehraješ na ně. I když taky můžou naznat že se s tím nic dělat nedá...
Když jdeme spát zůstává pod proudem ze spotřebičů jen lednička, mrazák, kotel, boiler a časovač pro ohřev vody v minizásobníku pro bidet. Všechno ostatní (celý hamshack, všechny TV, počítače, wifi atd.) je napájené přes "jezevčíky" s ochranou proti přepětí a s podsvíceným vypínačem.
Na každé fázi mi při zapnutí "jezevčíka" nabíhají jen dva spínané zdroje.
Všechny mobily a tablety se nabíjejí ve vlastním "centru", které se také na noc vypíná.
Na dovolenou vypínám i lednici, boiler i časovač. Běží jen mrazák.
Tím vším chci říct, že spínaným zdrojům v STBY prostě nevěřím.
V bývalém zaměstnání musel majitel mimosoudně řešit finanční náhradu za ohořelou kuchyňskou linku u zákazníka, přesně z tohoto důvodu.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Bavil jsem se s naším firemním elektrikářem, řešili prý instalaci diodového osvětlení, shazovalo to jističe. Problém přetrvával a museli použít jistič D.
Což registr nechtěl povolit.
Zkusím 16C a uvidím, jestli podkám ještě nějakou vychytávku.
Jednu posílám kterou jsem tu objevil, někdy zářivka svítila, jindy ne, připojená čokoládou na modrý a zelený, jiný už nefungoval. Zedník-elektrikář to vytunil.
Tak mě napadá, že tu možná, pokud nevyšel kabel, čeká někde, ještě nějaké překvápko.
Stavěli to učni a asi je nikdo nekontroloval.
- Přílohy
-
SAM_0858.jpg- (249.07 KiB) Staženo 260 x