Elyty ve zdroji po stoprvní
Moderátor: Moderátoři
Elyty ve zdroji po stoprvní
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
MetalGod píše:Vono to, Jirko, bude tím, že papírovej svitek uvnitř od elektrolytu zřejmě vyschnul a scvrknul se
Prostě to blbci udělali houno těsný.
Já si to myslel, viz počátek vlákna ale většinou to bylo na elytu vidět, že se pocíkal. No a tady né, nikde žádná bíla volezlina. A rachtat jsem žádnej za celej život zatím neslyšel, jen šplouchat.
Po rozdělání jsem zjistil, že se z elektrolytu pomaličku odpařila kapalná složka (voda?) a zůstala pevná složka v tý kapalině rozpustná (ňáká alkálie? Kyselina? Sůl?). Jenže tady to trvalo 60 let.
Aby došlo k vytečení elektrolytu v původním, kompletním složení, muselo by se tak stát dost rychle.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Kámoš mě dotlačil PC (který se pokoušel poskládat), že nenabíhá nic na monitoru, větrák FAN1 a HDD se ale točí. A že se mu zdá, že něco zasmrdělo. Tak jsem vytáhl zdroj, prohlíd zezhora a nikde nic opticky ani čuchometricky. Zdroj nějakej čínan 720W, tři masivní chladiče, žádnej 1-2 mm plech ale 5mm pásovina přes celou bednu. Řízení s FAN4800 (PFC/PWM) většina trandů a diod v TO247. Tak se možná dá i tomu údaji 720W věřit. Napětí na výstupu OK, po zatížení trapičem 10A z 12, 5 3.3V vše drží, oscilem spínací šum na výstupech kolem 40 mV. Když jsem ještě zatížil navíc 12V na celkový odběr 35A, (celkově 500W) stále ok. 5Vstb dalo 2A. Takže všechna napětí ok a proud taky dá slušnej. Zespoda plošáku zdroje jsem ale našel v prostoru hlídání napětí přepálený plošák. Spojení drátem nepomohlo. Zjistil jsem, že signál P_G je stále na 0V. Na jiným zdroji je cca 4,5V tedy log H. Chvíli jsem bádal ale ta kombinace SMD a kasiky bez schematu mě nebavila. Nakonec jsem cvaknul šedivej drát (P_G) do boardu a PC naběhlo aspoň do biosu.
Tak jsem se chtěl zeptat: Může se něco stát když board nebude vědět skutečný stav zdroje? Regulační smyčka pro zdroj sice jede, ale nevím, zda je funkční hlídání jednotlivých napětí na podpětí či přepětí. Mohlo by to v tomhle stavu odpálit něco za zdrojem? Kámoš z toho chce poskládat pro dětičky herní PC s nějakou starou strašně rozežranou grafikou, co má doporučeno minimálně 500W a tenhle zdroj by se mu docela hodil. Nová slušná 700W a více už stojí celkem dost.
Jo je to todlenc: https://www.czc.cz/itek-mpower-720w-720w/180484/produkt
Díky za názory
Celeron píše:Není to sice o elytech ale nechci zakládat nový vlákno.
...
Tak nwm - ty jsi zřejmě to nové vlákno otevřít měl (na rozdíl od toho tady ), nwm jak to zde někdy někdo dohledá