Nabíječka olověných akumulátorů 36V
Moderátor: Moderátoři
- schiki1975
Nabíječka olověných akumulátorů 36V
potřebuju poradit
mám elektrokoloběžku a jsou tam tři akumulátory PB (Baterie olověná 12V/12Ah MOTOMA pro elektromotory)
elektronika pro řízení je tam tahle-
http://www.ebay.com/itm/36V-800W-DIY-El ... SwrklVdEHa
elektronika má vstup pro nabíječku -nabíječka k tomu sice je ale je to jenom spínaný zdroj který dává pod 40V (proud tam je napsaný 1,5A)
těch 40V se mi zdá dost málo a měřil jsem to a nenabíjí to.
zatím nabíjím každou baterku samostatně modelářskýma nabíječkama
ale chtěl bych zprovoznit to nabíjení najednou 36V,s tím že občas bych ty baterky nabil samostatně ať je srovnám.
myslíte že v té elektronice je i nějaká regulace pro to nabíjení a že by to jenom chtělo pořádný zdroj?
nebo radši postavit nějakou solidní nabíječku?hledal jsem -prodávají se ale připadá mi to jenom jako sprostý zdroj bez jakékoliv regulace.
googlil jsem nějaké schéma ale na 36V jsem nic nenašel-chtěl bych už něco aspoň trochu inteligentního.
Jo a ještě bych potřeboval poradit nějakou náhradu za MOSFET K20A60U,objednával jsem je z číny protože u nás nešly sehnat a jednou přišly dobré,podruhé něco jiného tak sháním nějakou dostupnou spolehlivou náhradu.Je to do měničů pro indukční svítidla.Datasheet jsem sice našel ale netroufám si sám vybrat.
http://html.alldatasheet.com/html-pdf/3 ... 0A60U.html
Díky
- Přílohy
-
Spinaný zdroj 20 az 55V 10A.jpg- (182.21 KiB) Staženo 446 x
- schiki1975
nejvíc se bojím těch trafíček
mám doma toroid 48V/5A
myslel jsem že ho využiju,na váze a velikosti nabíječky mi nezáleží
stejně jsem předpokládal (a zatím tak i nabíjím) nabíjecí proud 0,05C=0,6A,
sice jsem zezačátku nabíjel 1,2A ale nebudu to zbytečně přehánět-jezdím na koloběžce do práce a stačí nabíjet jednou za dva dny od půl čtvrté do rána to mi akorát vychází tím proudem 0,6A.
To schéma je čistě jenom zdroj napětí?chtěl jsem něco co už bude i trochu přemýšlet,u toho nabíjení.
Představoval jsem si něco takového podobného -nebo jestli by tohle šlo upravit na těch 36V?
http://vyvoj.hw.cz/teorie-a-praxe/konst ... rukce.html
- schiki1975
stejně ale moc nevěřím tomu jejich systému nabíjení-bůhví jak to mají řešené,nejradši bych měl solidní nabíječku ať mi baterky vydrží co nejdýl.
- schiki1975
to je teda prekopaný zdroj s PC?
je to na novém tišťáku nebo jenom dodělávka?
stejně to ale neřeší problém omezení proudu-já vím že baterka si ho postupně omezuje sama ale připadá mi to celkem kruté k těm baterkám.
možná je to profesionální deformace-jsem modelář a nabíjím různé druhy akumulátorů do modelů a jsem zvyklý na špičkové nabíječky-prostě ty akumulátory rozmazluju.a taky kvůli bezpečnosti-taková LIPOLka dokáže pěkně rychle hořet.
Tady je video instruktáž : m.youtube.com/watch?v=L8w3xxObOiQ
Před měnič dáš trafo, usměrníš, vyfiltruješ a na měniči nastavíš parametry výstupu a máš hotovo. Můžeš uložit do paměti. Toto lze provést i pro jiné typy baterií a akupacků, potom jen přepínáš mezi paměťmi podle toho jaké napětí a proud na výstupu potřebuješ. Pamětí to má 6. Můžeš si to objednat v Číně, doba dodání bude stejná ale cenově to vyjde levněji.
Od toho je tam proudová zpětná vazba na neinvertujícím vstupu chybového zesilovače. ( proud se nastavuje trimrem 6k8 v rozsahu cca 1 A až 15A )
Je to nabastlený na původní desce PC zdroje, 80% spojů je původních, beze změny.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- schiki1975
spinany zdroj dává 40,9V naprázdno
ale z elektroniky leze 36,6V
baterie v dobe mereni mely bez zatěže 36,6V
proud netekl žádný (mezi elektronikou a baterkama)
zkusím ještě změřit co udělá napětí na spinaném zdroji při zátěži-budu to muset kvuli tomu rozdělat,
uvažoval jsem připojit baterie přímo na zdroj -prostě vynechat tu elektroniku která je mezi zdrojem a baterkama zapojená možná kvůli nějaké regulaci nabíjení nebo možná kvůli "rekuperaci"-ale tomu moc nevěřím že tam nějaká je.každopádně to vstupní napětí se mi zdá takové nadoraz 13,6 V na jednu baterku je podle mně málo a to ještě je bez zátěže.přes elektroniku dokonce jenom 12,2V.
ten zdroj napětí od vás se mi líbí obě verze,ten s displeyem je na ebayi o cca 300 levnější a ten atx taky nebude na předělání složitý-mám doma jeden zdroj udělaný z atx ale ten využívám na ty modelářské nabíječky,kouknu do něj jestli je to zapojení stejné.těchvýrobců atx zdrojů je asi milion -to používají všichni stejné zapojení?skočil bych na šroťák vymontovat nějaký zdroj ze starého PC,nechce se mi kupovat nový a pak ho možná "zničit" .
ale pořád to neřeší to řízení nabíjení-zatím všechny možnosti řeší akorát omezení proudu a přesné napětí,to těm baterkám stačí?proč se teda vyrábějí integrované obvody pro nabíječky?co nabízejí více?
Regulace řeší omezení proudu a ke konci nabíjení maximální napětí, když nastavíš 13.8V / jedna baterka, tak proud ke konci nabíjení klesne z 10A na asi 1.5
Omezení tam být musí, jinak by ze začátku nabíjení zdroj vyhořel, protože by tlačil moc.
- schiki1975
takže zítra to ještě proměřím jak se to chová zatížené a
kouknu někde po zdroji
takže je to vlastně nabíjení CC/CV jestli jsem to pochopil správně
kdysi jsem nabíjel autobaterku usměrněným trafem (počet závitu upraven tak že po usměrnění to dávalo to správné napětí) a do série s baterkou byla zapojená stará halogenka H4.fungovalo to perfektně a nepotřeboval jsem žádnou elektroniku-žárovka měnila postupem času intenzitu svitu a regulovala proud,původně jsem uvažoval že bych to teď zkusil taky ale to napětí je někde jinde i když ten rozdíl napětí asi nebude tak velký