systém no-frost a odvádění vlhkosti
Moderátor: Moderátoři
systém no-frost a odvádění vlhkosti
Nejdříve došlo k zatuhnutí kompresoru. Mohlo jít také o přemražení, kdy se ve vnitřní části kompresoru vytvořil led. Kompresor jsem rozhýbal. Lednice již dva měsíce zase mrazí. Jenže v mrazící části se na dně objevilo velké množství ledu. Odpovídalo to cca 1 litru vody. Hodně ledu bylo i na výparníku.
Jak jsem předpokládal je i ve spodní mrazící části odvod vody.
Jenže schovaný tak že se k němu běžný laik nedostane ho případně zkontrolovat nebo vyčistit.
Já to rozdělal a odvodní kanálek byl totálně zamrzlý. Je tam topné těleso a ještě se zdá do série nějaký prvek. Ke kterému se však nemohu dostat.
Před odparníkem je krycí plech a ten jsem nepřišel na to jak odstranit bez poškození. Měřil jsem to jestli naměřím odpor tělesa, ale předpokládám, že nic nenaměřil právě díky tomuto prvku. Těleso vypadá zvenčí zdravě jako by nikdy nehřálo, takže předpokládám, že mu nic není. Kanálek jsem rozmrazil.
Ventilátor je v pořádku.
Další nápady?
Ví někdo jak zkontrolovat těleso, kdy vlastně začne nebo má začít topit?
Co je to za prvek spojený s tělesem do série?
- Artaban001
2. Ve vnitřní části kompresoru Ti nikdy led nevznikne, je hermeticky uzavřen. Pokud by nastala situace, že by se dostalo tekutý chladivo do kompresoru, naředí olej a kompresor se přidře. Jelikož sání vlastního kompresoru na na horní části "hrnce" a chladiva je v celým okruhu jen pár gramů, nevěřím ani, že by si mohlo sání "loknout" - a to bys nerozhejbal.
Ani jsem nějak nepátral, jak se chová kompresorový okruh lednice, který již nemá odkud brát teplo - jestli prvně médium nezamrzne hned za expanzním prvkem, nebo zda se dostane v tekutým stavu až do hrnce kompresoru, kde může naředit olej - což se může stát u klimatizačních zařízení, který jsou v režimu zkoušky spuštěny ve velmi chladném období. (Mnoho takových kompresorů je proto vybaveno topením olejové vany)
Stačilo pár úderů gumovým kladívkem a kompresor naběhl a již delší dobu běží. Kdyby to bylo vážné zadření asi by to nejelo další dva měsíce.
Kdyby do oleje unikalo chladivo, tak to už asi nejede. Je fakt, že z vrchní části byl kompresor úplně vřelý a odběr byl až 1kW než to po pár sekundách vypla tepelná ochrana. Jenže kompresor je běžně vřelý a chladivo uvnitř přesto studené i za běžného bezporuchového režimu.
- Artaban001
Termopojistka je nejčastěji stříbrný váleček. jeden vývod jde z obalu, druhý z průchodky do něj. V pořádku musí být ve zkratu. Na obalu je napsána teplota "vytavení" a povolený proud.
- Artaban001
Na to těleso a ještě něco jde ten modrý drát, pak je tam červený drát napojen na bílý a vrací se to bílým drátem co má u svorky černou bužírku.
Čelní plech nevím jak se z toho registru sundává. Nechci to zatím nějak poškodit. Jde tam vidět i zaledovaný otvor, kterým měl odtékat kondenzát.