Stará pájecí stanice Weller - co s ní?

Problémy s elektrickým nářadím

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
panet

Stará pájecí stanice Weller - co s ní?

#1 Příspěvek od panet »

Vytáhl jsem ze skříně po mnoha letech ještě mnohem více let starou pájecí stanici Weller (typ viz obrázek). Nemá žádnou regulaci, jenom jde vypnout a zapnout.

Protože nevím, jestli typ je T40 dle obrázku nebo některé jiné číslo, ani nevím jestli ještě seženu hroty nebo by tam pasovaly nějaké novější.

Jinak jede, sem tam vypne "termostat" a odmítá se zapnout.

Má smysl ji nějak "renovovat" nebo raději místo ní koupit novou (novější) "obyčejnou" ala SL-20 (klidně tu Vellemaní) nebo podobnou? Pájím ne až tak často, sem tam nějakou blbůstku nebo kondík v ATX zdroji.

Díky
Přílohy
wellerka20161206_220033.jpg
(153.88 KiB) Staženo 235 x
Michal22

#2 Příspěvek od Michal22 »

Já bych ji určitě nezatracoval. Weller, obzvlášť starší, bude velký držák.
Blbý je, že nemá regulaci, nemůžeš si nastavit vyšší teplotu (páječka byla stavěna na SnPb pájky, dnešní Lead free bude docela tvrdý oříšek).
Hroty jsou stále dostupné, třeba v TME.
Jestli nějak zlobí, rozdělej ji, zkoumej vevnitř. Klasický termostat tam určitě nebude.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
panet

#3 Příspěvek od panet »

Něco cvaká přímo v peru (nevím co, zatím jsem to nerozdělával, abych to nezlikvidoval neuváženým zásahem). Pocitově (dle citu v ruce) bych řekl relátko.

Jinak, když jsem se díval na ty hroty, je u každého napsaná teplota. Někde na webu jsem našel Wellerku, která neměla taky regulaci teploty (i když je novější) a bylo u ní napsáno, že se teplota reguluje "hrotem", tedy podle toho, jaký se tam strčí hrot, tak se nahřívá.

Je možný, že by to platilo i pro takovou starou mašinku?

Doplněno:
Tak jsem ještě googloval a našel toto:
http://www.rc-network.de/forum/showthre ... ANN-HELFEN

Tam někdo píše (google překladačem přeloženo), že ty hroty využívají Curieho teploty. Pak to co cvaká v té ručce je magneticky "přiskočené něco" k hrotu, poté, co se zahřeje/ochladí na určitou teplotu. Pak by to mohlo fungovat i u té mé. Ten člověk tam píše, že to Weller používá 40 let (a to psal před skoro deseti lety).
Michal22

#4 Příspěvek od Michal22 »

Aha, tak beru zpět, už si vzpomínám, že se to tady řešilo. A je to přesně tak, regulace je řízena podle teploty přímo v pájecí ručce. Ale to téma nejsem schopen najít.
Zkus prohledat vlákna, která mají v názvu Weller. Jen jich nebude málo.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

Je tam regulace s obchodním názvem "MAGNASTAT" - v hrotu je magnet ze slitiny, která po ohřátí na určitou teplotu ztratí magnetizaci - má přesně nastavenej Curieův bod. Tím odpadne kontakt v další části ručky, kterej spíná topení - a až do zchladnutí toho magnetu v hrotu zase zpátky pod teplotu Curieova bodu to netopí. Jak spadne teplota, CVAK - magnet naskočí, přitáhne kontakt a zas to topí až do ztráty magnetizace. Regulace je závislá na přesným složení tý slitiny a na tepelný setrvačnosti systému ručky, přesná teplota se mění pomocí výměnýho hrotu s tím magnetem - s jinou teplotou ztráty magnetizace.
Celej tenhle systém měl a má Weller patentově chráněnej a je to přitom jeden z nejblbuvzdornějších systémů regulace teploty pájedla.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Michal22

#6 Příspěvek od Michal22 »

Nevím zda to má Weller patentované, ale můj Metcal funguje na podobném principu. Jen se topné tělísko v hrotu krmí o dost vyšší frekvencí.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické nářadí“