Stará pájecí stanice Weller - co s ní?
Moderátor: Moderátoři
Stará pájecí stanice Weller - co s ní?
Protože nevím, jestli typ je T40 dle obrázku nebo některé jiné číslo, ani nevím jestli ještě seženu hroty nebo by tam pasovaly nějaké novější.
Jinak jede, sem tam vypne "termostat" a odmítá se zapnout.
Má smysl ji nějak "renovovat" nebo raději místo ní koupit novou (novější) "obyčejnou" ala SL-20 (klidně tu Vellemaní) nebo podobnou? Pájím ne až tak často, sem tam nějakou blbůstku nebo kondík v ATX zdroji.
Díky
- Přílohy
-
wellerka20161206_220033.jpg- (153.88 KiB) Staženo 235 x
Blbý je, že nemá regulaci, nemůžeš si nastavit vyšší teplotu (páječka byla stavěna na SnPb pájky, dnešní Lead free bude docela tvrdý oříšek).
Hroty jsou stále dostupné, třeba v TME.
Jestli nějak zlobí, rozdělej ji, zkoumej vevnitř. Klasický termostat tam určitě nebude.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Jinak, když jsem se díval na ty hroty, je u každého napsaná teplota. Někde na webu jsem našel Wellerku, která neměla taky regulaci teploty (i když je novější) a bylo u ní napsáno, že se teplota reguluje "hrotem", tedy podle toho, jaký se tam strčí hrot, tak se nahřívá.
Je možný, že by to platilo i pro takovou starou mašinku?
Doplněno:
Tak jsem ještě googloval a našel toto:
http://www.rc-network.de/forum/showthre ... ANN-HELFEN
Tam někdo píše (google překladačem přeloženo), že ty hroty využívají Curieho teploty. Pak to co cvaká v té ručce je magneticky "přiskočené něco" k hrotu, poté, co se zahřeje/ochladí na určitou teplotu. Pak by to mohlo fungovat i u té mé. Ten člověk tam píše, že to Weller používá 40 let (a to psal před skoro deseti lety).
Zkus prohledat vlákna, která mají v názvu Weller. Jen jich nebude málo.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Celej tenhle systém měl a má Weller patentově chráněnej a je to přitom jeden z nejblbuvzdornějších systémů regulace teploty pájedla.
A kutilmile - nelituju tě