Vf generátor - čítač místo stupnice
Moderátor: Moderátoři
Vf generátor - čítač místo stupnice
Namísto stupnice jsem použil čínskou stavebnici čítače za asi 140 Kč - viz obrázek 2 .Dokumentace k tomu žádná, zapojení procesoru s displejem jsem našel ,zbytek dokreslen dle prázdné desky - viz obrázek 1 ,kdyby se to někomu hodilo .Z něj je vidět, že Colpits připravený jako zkoušeč krystalů je třeba pro vyšší frekvence neosazovat,neboť kapacitně výrazně zatěžuje vstup procesoru a výrazně snižuje zpracovávané pásmo. Nutno říci,osazeny dvě desky čítače - fungovalo na první zapojení . Snad bych doporučil neosazovat zásuvku ext.napájení a letovat dráty, je to vaklkontakt a přerušuje kus mínusu.
A nyní dotaz - procesor 16F628A má deklarovánu vlastnost vstupu RA4 jako Schmittův KO s okénkem 1 a 4V při napájení 5V . Platí to ale i v případě,kdy
je pin použit pro interní předděličku jako v tomto případě ? Moc se mi to z pokusů s úrovní signálu na 30 MHz nezdá. Díky za objasnění ,ví-li někdo .
[/img]
- Přílohy
-
tač 50 MHz 001.jpg- (98.09 KiB) Staženo 525 x
-
Deska čítače.jpg- (100.1 KiB) Staženo 270 x
-
P9150678.JPG- (99.61 KiB) Staženo 235 x
s BM526 na těch 5 míst ( mimochodem,trimr 50 pF na doladění oscilátoru
20MHz a tím i ukazované frekvence je tam na nic, v jeho rozsahu cca 15 - 50 pF se to nehne ani na pátém místě ) .
Když jsem před to přidal SKO HC14 ,fungovalo to již bezvadně až někam
k 45 MHz - víc jsem nezkoušel. Jak v Čechách zvykem,až v této chvíli jsem začal koukat do katalog.listu procesoru
jako zesilovač/tvarovač bez toho HC14,když je uvnitř. Přeskrábl jsem na druhé desce pár spojů a osadil v zapojení SE ten S9018 s R v kolektoru 390R a Rcb ve zpětné vazbě 39k - funguje,ale když zapnu modulaci cca 30%, začne to zase tak nad 25 MHz ukazovat špatně.Kouknout se na to osciloskopem nedá,jak tam připojím sondu i 10x , zmrší to signál a ukazuje to měnící se nesmysly,i když je signál velký - to mě vedlo k pochybnosti o přítomnosti toho SKO uvnitř - ale může to mít i jinou příčinu,ještě budu bádat.
Rád bych totiž ten druhý kus s přidáním děličky použil na nějaký "mobilní"
bezdotykový čítač kmitočtu oscilátorů tak do 150MHz při opravách starých rádií,kde je to se stavem lad.obvodů všelijaké a blbě se tam ta BM526 připojuje,nehledě na možnost škrtnutí o třeba 350V a pak....
z nějakého přípravku na měření obrazovek za 100,- na burze ,vnitřek je
"co dům dal"
kostře s jádrem nějaké mf. Nes..l jsem se s rozsahy ,dost se to překrývá,s čítačem je to pro moje účely naprosto dostačující , jeden jsem si roztáhl na slaďování mf rádií. Vevnitř to vypadá viz obrázek,tak se neděs ,je to funkční vzor,prototyp a finál v jednom
Vzadu je odleva filtr síť ,trafo, stab 5 a 12 V, ve vnitřní krabici odleva
oscilátor+oddělovač, zesilovač+modulátor+jemná regulace,pod tím usm.
pro měřák (není vidět) ,chybí ještě měřák ,nesehnal jsem 100uA,tak ve finále je tam 1mA + 1x zesilovač s OZ ,dále výstupní dělič 50Ω - ten jsem si pro ta rádia oddělil 4 x paralelně 15n/630V na výstupu ,úplně vpravo je nf gen. s 555 400/1000Hz vytažený s regulací také ven. . Na krabici "v krabici " je víko. Čítač je odstínen krabičkou z PS a vevnitř tlumivky a kondy,rušilo velmi hodně....
Mechanické provedení odpovídá mým dílenským a materiálovým možnostem viz obrázek -tak mi to moc nepomlouvejte prosím
- Přílohy
-
P9150677.JPG- (99.35 KiB) Staženo 315 x
-
P9090652.JPG- (100.68 KiB) Staženo 598 x
Mimochodem - pokud by ten čítač byl lepší (třeba něco od Zajíce), tak by si zasloužil i vlastní vstup. U tohoto číňana je to ale trochu diskutabilní - navíc (jak píšeš) máš BM526.
- Přílohy
-
Fotografie0214.jpg- (147.22 KiB) Staženo 348 x
- Přílohy
-
P7110640.JPG- (100.65 KiB) Staženo 297 x
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
BM368 jsem dnes donesl z pošty. Proti BM205 mi přijdou ty laděné obvody horší, keramické kapacitní trimry už byly odpojené a místo nich nabastlené hrníčkové. Taky mě zarazilo provedení modulace napájením oscilátoru. BM205 má oscilátor napájený ze stabilizovaného zdroje a modulátor je zvlášť. Zase ale nemá voltmetr, ten ale u 368 správně ukazuje jen pokud je připojený obvod impedančně přizpůsobený.
Jsem zvědavý na srovnání, až tu 368 zprovozním. U 205 občas signál leze ven, i když je výstup nastaven na nulu, v tom tedy bude 368 lepší.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Příjemně mě překvapila čistota výstupního signálu, BM205 tak hezkou sinusovku nedává.