Zapojení elektromotoru

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
xshreck

Zapojení elektromotoru

#1 Příspěvek od xshreck »

Hezký dobrý den.

Prosím - mám elektromotor, který byl spouštěný přes relátko.

ze štítku:
Je to typ SKH 80-2B, 3 fáze, 1,1kW, 2,5A
IP 55 rv 2009 Y
Isol. Kl. F není uvedeno nic, (asi ný?) 77%, T
400V 50hz 2780 ot
cos fí 0,94
S1

Mám zde trochu víc vodičů, červený, černý, hnědy. Pak zde jenulový modrý, zem na kostru a jeden tenčí bílý.

Fáze byly napojené na první tři, nulák je jasný i se zemí. Ale nevím, k čemu slouží tenčí bílý drátek. Byl zapojen přes odbočku z relátka na černou fázi. Nevím, k čemu slouží - může mi prosím někdo poradit? Potřebuji zapojit motor přes vypínač na zdi, relátko jsem vytáhl ven.

Při nezapojeném bílém mi přijde, že se motor občas hůře roztočí (nevím, zda to není rozběh. kond.). Nevím, zda ho zapojovat či ne - nebo kam.

Pokud jdu od motoru na relátko, tak jde:
bílá kabel-> relátko, kde je značka A1-kostičkaA2->rozpínací kontakt 14/13 a černá fáze jde odbočkou na kontakt 13
hakamusai

#2 Příspěvek od hakamusai »

Ještě by bylo dobře proměřit vinutí a případně foto svorkovnice.
Yarda1

#3 Příspěvek od Yarda1 »

Foto svorkovnice, foto štítku (kde by mohl být i uveden výrobce a hledat v jeho katalozích), zkusit nakreslit schemátko podle zapojení a podle naměřených údajů. Napadá mne, jestli ty přespočetné dráty nepatří vestavěnému kliksonu - bimetalu co hlídá přehřátí vinutí.
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
xshreck

#4 Příspěvek od xshreck »

Spouštěcí relé bylo napojeno přímo na barevné dráty, které vedou dovnitř motoru - svorkovnice zde není. Je potřeba dělat tedy fotku?

vedou zde jak jsem psal: stejně tlusté červený, hnědý, černý, modrý. Pak tenčí bílý/světle šedý + šroubek na těle pro zem. Vše vede dovnitř motoru.

Jen k měření. Mám změřit pouze odpory mezi vinutími? či ještě něco jiného. Co jsem tu hledal, je toho víc - disponuji pouze multimetrem.

http://www.cantonigroup.com/en/motors/b ... sh-80-42b/ www (snad tj ono)
Přílohy
20161216_001.jpg
schéma
(55.23 KiB) Staženo 234 x
20161215_002.jpg
štítek
(55.54 KiB) Staženo 216 x
Naposledy upravil(a) xshreck dne 16 pro 2016, 08:20, celkem upraveno 2 x.
xshreck

#5 Příspěvek od xshreck »

Yarda1 píše:Foto svorkovnice, foto štítku (kde by mohl být i uveden výrobce a hledat v jeho katalozích), zkusit nakreslit schemátko podle zapojení a podle naměřených údajů. Napadá mne, jestli ty přespočetné dráty nepatří vestavěnému kliksonu - bimetalu co hlídá přehřátí vinutí.

To by možná sedělo - co jsem hledal, tak "ksotička" by měl asi být přídržný kontakt relé a při poruše v motoru by se mohl přerušit a vypnout.

Motor jinak jede, párkrát se mi nezdál uplně rozjezd. nehřeje se. Dle kluků prej odsávání víc saje - osobně mi to přijde stejné.
Michal22

#6 Příspěvek od Michal22 »

Mě napadá, že ten bílý drátek bude vývod ze středu vinutí (motor je zapojený do hvězdy).
Pokud by jedna fáze za ěhu zmizela, tak na středu nebude 0V, tím pádem relé rozepne?
http://www.serviscentrum.cz/Vyp%C3%ADna ... us-305_230
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
xshreck

#7 Příspěvek od xshreck »

Uff, takže jen taková technická - pokud zapojím tento elektromotor napřímo na všechny 3 fáze, bílý vodič nezapojím, tak by to mělo jet normálně? Jsem v tomto trošku laik.
Michal22

#8 Příspěvek od Michal22 »

Jako vynechat tenhle stykač/relé? Samozřejmě je to možné, ale nebudeš mít ochranu motoru (pro případ ztráty jedné fáze).
Bílý vodič dobře zaizoluj.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“