Tesla Color Fatra, doplnok PAL DBPS3510
Moderátor: Moderátoři
Tesla Color Fatra, doplnok PAL DBPS3510
- radioelectrum
Skutečně se u něj už nepočítalo s montáží do Tesla Color, protože v té době všechny aspoň trochu perspektivní Tesly už dlouho předtím měly i PAL.
Od Fatry schéma nemám, ale, jestli je mezifrekvence stejná a číslování součástek souhlasí, tak pozitivní videosignál o amplitudě 2,4 V najdeš na emitoru T107.
Signály R-Y a B-Y před maticí G-Y najdeš na kondenzátorech C295 a C296. Kondenzátory vyndej a místo nich zapoj vstupy SECAM a výstupy PAL/SECAM.
Taky už si všechno nepamatuju, takže, pokud by barvy byly negativní, v modulu DBPS3510 vyměň tranzistory T1 a T2 oba za NPN a zapoj je opačně, než ve schématu, tedy emitory k mínusu.
Poblíž dekodéru najdi řádkový impuls o amplitudě 10 až 100 V a propoj na modul DBPS, zvládá široký rozsah amplitud.
A z modulu vypájej odpor R22, je zbytečné používat tento zvukový konvertor, protože televize už jeden má.
Jestli má Fatra jinou mezifrekvenci i jiný dekodér, hledám se tu s tím zbytečně a promiň.
Každopádně osciloskop bude mimořádně užitečným pomocníkem a DVD přehrávač s diskem s nahraným signálem barevných pruhů (na oživení a nastavení dekodéru) a nějakými černobílými mřížemi (na nastavení konvergencí) a stupnice šedé může práci výrazně usnadnit.
Efektní by bylo osadit tam původní PAL dekodér. Měl jsem ho postavený, fungoval docela slušně. Ale to by bylo hodně práce na dlouhé zimní večery...
Zásadní výhodou proti starým ruským konstrukcím je kapacitní vazba mezi dekodérem a koncovým stupněm. Lze tak osadit libovolný dekodér bez problémů. Ty ruské byly stejnosměrně vázány na Secam demodulátor a přidání dekodéru tak znamenalo vyřešit klíčování v černé.
Nejak si s tým neviem dať rady.Neviete čo by mohlo tu poruchu linerity spôsobovať?
marostv píše: obrazovku sa mi podarilo zohnať skoro novú s
Jen se zeptám - vychylovačky jsou původní? Se svislou linearitou jsem u jiných TV také bojoval, pokud jsem vyměnil obrazovku včetně vychylovaček, které ale měly např. vyšší impedanci... (O vychytávkách typu sériové versus paralelní zapojení cívek, rozdílně mezi C110/C416 ani nemluvím)