LED zdroj - odrušení

Vše, co se týká osvětlení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
kosmit

LED zdroj - odrušení

#1 Příspěvek od kosmit »

Zdravím, pro LED pásky pod kuchyňskou linku jsem koupil tento zdroj:
http://www.t-led.cz/led-zdroj-12v-60w
Při provozu nelze poslouchat rádio - vyzkoušen tuner JVC starý 30 let, nové přenosné radio s CD, i malý tranzistorák s FM II.
Zapojoval to elektrikář, který dělal komplet elektriku v bytě. Ovšem vyhodil obyčejnou papírovou bílou krabičku a v prodejně mi jej odmítli vyměnit, navíc mi řekli, že to je běžné, že by to dělal i jiný typ.
Poradí někdo čím to odrušit?
Předem díky
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

To je zajímavý, že prodejce vydá prohlášení o shodě, ve kterým uvádí normy o EMC a ruší to. Že by ty normy byly tak mírný? :D
Ondra2

#3 Příspěvek od Ondra2 »

Reklamovat lze i bez krabičky. Pokud ruší evidentně nad míru, měl by prodejce vyměnit. Pokud řekne že je to ok, tak je pro tebe prakticky nemožné dokázat opak.

Pokud se ti do toho chce, začal bych prostým keramickým kondíkem 1u na výstupní svorky. Když se to zlepší, víš kudy jít a dají se postavit lepší filtry. Když se to nezlepší, tak rozdělat a zkontrolovat jestli to má vůbec nějaký filtr na vstupu, popř. jestli to má bezpečnostní kondík mezi primárem a sekundárem.

Další jednoduchá věc bez rozborky je nacvakávací ferit, to si pak můžeš i vyzkoušet vstup i výstup. Vzhledem k tomu, že to ruší na (stovkách) MHz, bude ten feritek pěkně fungovat.
Peterseal

#4 Příspěvek od Peterseal »

Alebo dat pred to univerzalny odrusovaci clen.
Napriklad: https://www.gme.sk/tsk6415
kosmit

#5 Příspěvek od kosmit »

Díky za odpovědi,
kondík na výstupní svorky 1u v keramice -beze změny. Zvažuji nákup zdroj LPV 60 12 od Meanwellu záměnou, ale prý to může dělat taky.(říkal prodejce, který meanwelly neprodává). Prodejce meanwellu napsal: 100% zaruku, ze zdroj nebude rustit radio/radia, poskytnout nemuzeme.
Pak jsem se ptal na EZÚ, zda je možné přeměřit zdroj a kolik to stojí. Odpověděli mi, že problém zákazník prodejce řeší ČOI (to mi řekli, že tráva je zelená). Zopakoval jsem požadavek na změření zdroje 220/12v pro led pásky a odpověď: zkouška světelného zdroje na 230v stojí 25800 Kč. Takže odpověď opět mimo mísu-nechci měřit svítidlo na 230v ale zdroj 220/12.

Sakra co mám koupit?
Nejlepší asi bude koupit jiný-vrčí-vrátit atd nebo vyhodit z pod linky led pásek a koupit si zářivku.
K poslední odpovědi - TSK 6415 se zapojí červená a černá k přívodu 220v a další na další černou červenou teprve vstupní dráty zdroje?. Je tedy TSK 6415 předřazen zdroji?
kosmit

#6 Příspěvek od kosmit »

Ještě jeden dotaz TSK 6415 má tlumivky a TSK 27/5 je bez tlumivek a se stejnými kondíky. Nejde mi o rozdíl ceny, ale zda je nutná tlumivka.
kosmit

#7 Příspěvek od kosmit »

Napadlo mě odpojit led pásek a zapnout zdroj. Vše ok! Rušení začne jakmile připojím k 12 v výstupu zdroje světelný pás. Kondik 1 u jsem na svorkách 12 v ponechal. Pokud jsem se ho dotkl rušení téměř přestalo. Pokud jsem však vylezl výš, abych se nemusel ke spoji natahovat tak to zase rušilo víc. Kde může být zakopaný pes? Vinil jsem zdroj ale jak to vypadá problém bude jinde. Konec 12 v od zdroje je v čokoládě a do ní vede kablík který je bodovou pájkou naletovan na led pasek. Kablík je nestíněna dvoulinka slabá, jako se používá k reproduktorům.. dělal to elektrikář, tak snad nějak nepochybil?
Kvicala_r

#8 Příspěvek od Kvicala_r »

Protože ten LED pásek v tomto případě tvoří jednak zátěž (větší rušení zdroje při proudovém namáhání prvků) a druhak ten obvod tvoří anténu pro vyzařování rušení z výstupu. Zkus připojit nějakou 12V/21W žárovku (třeba mlhovka auto) blízko výstupním svorkám zdroje a uvidíš, která část převažuje.
Až budeš mít vyzkoušeno, můžeme pokračovat. Možná by mohlo pomoct nakonec na výstup přidat nějaký jednoduchý LC filtr.
Peterseal

#9 Příspěvek od Peterseal »

kosmit píše:Ještě jeden dotaz TSK 6415 má tlumivky a TSK 27/5 je bez tlumivek a se stejnými kondíky. Nejde mi o rozdíl ceny, ale zda je nutná tlumivka.

Kup ten s tlmivkou
kosmit

#10 Příspěvek od kosmit »

Děkuji všem zúčastněným a nyní laborovani přeruším a vrátím se k tomu po svátcích. Nejsem s tímto problémem sám, další známí s tím bojují taky. V létě se to moc neprojeví protože je odpoledne vidět a večer se spíš kouká na bednu než poslouchá radio. To moje provedení odpovídá té vyzařovací anténě.
Přeji tímto všem co sem zavítali a zavítají hezké a nerušené :D svátky, zdravícko a bastluspechy do příštího roku. Omluva za chyby, píšu z mobilu.
TAKJAN

#11 Příspěvek od TAKJAN »

Některé kusy odrušit prostě nejdou, nebo za cenu takových úprav a přidání odruš. prvků, že to nemá smysl. Bráchovi jsem dal nakonec klasický zdroj a OK.
kosmit

#12 Příspěvek od kosmit »

VYŘEŠENO - ale stále nechápu.
Už jsem se chtěl uchýlit též k obyč adaptéru s 60w, ALE mezi svátky bylo zavřeno, tak jsem zkoušel laborovat.
Zmíněný kondík 1uF zapojen na +12v a kostru zdroje(to nikdy nebyl), narovnání přívodního kabelu na "střeše" kuchyňské linky a přisunutí pod koryto odtahu digestoře a čokoláda s kabely od LEDpásků je kvůli zapojení kondíku ke šroubku zdroje na kostře blíž ke zdroji nežbyla (asi o 5 cm)
Toť vše a vrčení je pryč. Nelze tedy rozdávat rady, posunutí kabelů snad nemělo vliv, tak snad jen přendání jednoho konce kondíku místo -12V na kostru zdroje.
Díky a zdravím zúčastněné v diskuzi
Odpovědět

Zpět na „Osvětlovací technika“