Stará TV Tesla C419, zabudování scartu

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Jiry_CZE

Stará TV Tesla C419, zabudování scartu

#1 Příspěvek od Jiry_CZE »

Zdravím Vás v novém roce,
Chtěl bych Vás poprosit o radu (spíše návod), týkající se staré TV tesly. Chtěl bych do ni zabudovat scart, abych tuto TV nadále využíval.

Určitě to většině lidí přijde hloupé, proč vůbec využívat staré Tv když na trhu je mnoho dobrých TV za rozumnou cenu. Odpověď je jednoduchá jsem milovníkem retra. ;)

Díky za odpovědi a návody.
Přílohy
P1010037.JPG
(245.07 KiB) Staženo 132 x
P1010038.JPG
(282.79 KiB) Staženo 129 x
houmr

#2 Příspěvek od houmr »

U C419 by bylo nejsnažší vyměnit tu levou svislou desku za verzi z C437,8 nebo 9. (můžu ti jí případně dát). Nebo se zkus podívat na netu po jejich schématu, jedná se oproti C416/419 jen o pár tranzistorů a diod navíc.
Eleman

#3 Příspěvek od Eleman »

Tesla C419. Kdysi (už je to hodně dávno) jsem vlastnil a AV vstup ovládaný tlačítkem poslední předvolby jsem do ní bastlil. Tuším, že úprava vyšla někde v Amáru a jestli se nepletu, spočívala ve výrobě pomocného modulu který se dal nasunout na piny ze strany spojů na signálovou desku a úpravě modulu O (OMF/ZMF). To je tak všechno co si pamatuju. Určitě někdo poradí s detaily.
Možná by se nechala inspirace najít v dokumentaci TV stejné modelové řady vybavené SCARTem.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Milan_F

#4 Příspěvek od Milan_F »

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Naposledy upravil(a) Milan_F dne 01 led 2017, 15:05, celkem upraveno 1 x.
Eleman

#5 Příspěvek od Eleman »

To je hodně podobné. Akorát, že já jsem měl jen vstupy, modul byl nastrčen na piny z druhé strany modulu O a CINCHe byly propojeny stíněnými kablíky.
Pro inspiraci jsem našel ještě jedno jednoduché řešení. Takhle jsem to měl zapojené včetně využití pomocného kontaktu u tlačítka poslední předvolby k zapnutí AV, přičemž jeho stisknutím se současně zkrátila časová konstanta horizontálu (aby neplápolala horní část obrazu při přehrávání z VCR).
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
xsc

#6 Příspěvek od xsc »

Mám pocit, že v nějaké meziverzi existoval přímo modul N, který to řešil. Já mám z modulu G vytažené i RGB vstupy. Je to znát na kvalitě, bohužel 3505 neumožňuje pro RGB regulaci sytosti. Taky je vhodné zmenšit kondenzátory kompenzující pokles zisku na vyšších frekvencích, jinak jsou vidět překmity.
Byl na to speciální IO, který byl i úrovňově přizpůsoben, takže kromě něj stačily jen oddělovací kondenzátory. U Tesly to trochu komplikuje výstup pro synchronizaci přímo z OMF s opačnou polaritou. Typ si teď nevzpomenu, ale když mi v ruské C430 odešlo "kvalitní" přepínací relátko, byla to vhodná náhrada :-)
Naposledy upravil(a) xsc dne 01 led 2017, 15:18, celkem upraveno 1 x.
Jiry_CZE

#7 Příspěvek od Jiry_CZE »

Zatím děkuji za odpovědi... mrknu na to ;)
Michal22

#8 Příspěvek od Michal22 »

Když máš rád takové retro, tak bych měl jednu C430. Měla by být i funkční. Ale musel bys pro ni dojet, posílat to nebudu.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Jiry_CZE

#9 Příspěvek od Jiry_CZE »

Díky, ale mně bylo líto tuto TV vyhazovat, tak ji chci poupravit a něco se zase přiučit.
vicious

#10 Příspěvek od vicious »

Color 438 bol vlastne 419 so Scart konektorom.
Radovan_79

#11 Příspěvek od Radovan_79 »

Není lepší na to jít z druhé strany a sehnat STB s modulátorem? Sehnal jsem nedávno na aukci DI-WAY T2200 a je to dobré. Používám to jak na C343, ORAVANA, tak i na C424 (do které prý scart nabastlit nejde) a jsem spokojen.
Navíc ti zůstane ta TV bez zásahu a v původním stavu.
xsc

#12 Příspěvek od xsc »

Jde o to, jestli to chce jen na ukázku, nebo na dívání. Pokud na dívání, tak bych šel do scartu, rozdíl v kvalitě je značný.
warp

#13 Příspěvek od warp »

ORAVAN má AV DIN6-pin, C424 - SCART sice přímo nelze, ale lze videovstup, jen musí mít bezpečnostní oddělení (trafem) neboť je šasí galvanicky spojeno se sítí ! Někde tady bylo zveřejněno v poradně. Pokud stačí MPEG-2, tak tady mám stále nějaké Opticum 4100TSCX(E) s AV modulátorem.
Dodatek. Je to tady http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... le&sid=174 ,kdyžtak někde mám DPS ke zveřejněnému SCARTu do C416.
Naposledy upravil(a) warp dne 01 led 2017, 21:54, celkem upraveno 1 x.
Radovan_79

#14 Příspěvek od Radovan_79 »

xsc: A to bych se s tebou i hádal. Na C424 (což je stejná úhlopříčka jako ta C419) je obraz bez viditelných vad a na C343 (IMHO nejetý kousek s baňkou Samsung) je obraz jakostní. Samozřejmě, mluvíme o starých TV, ne o 4K UHD plackách :)
warp: Jj, vím, že ORAVANY (mám klasického bez "přívlastku", pak LUX a C343) mají DIN vstup. Ale netřeba to bastlit, mám ten stb a obraz je pěkný.
Jiry_CZE

#15 Příspěvek od Jiry_CZE »

Chci tam scart, protože tam toho připojíš více. Setobox, video, DVD, a nic jinak neřešíš ;)
Ikdyž je zase fakt, že na audio/video připojíš třeba foťák nebo kameru, ale tak při nejhorším jsou na to i redukce..

Prostě scart je základ ,..
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“