Oprava zdroje Fusion FS-PS200ADJ

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Maxipes_

Oprava zdroje Fusion FS-PS200ADJ

#1 Příspěvek od Maxipes_ »

Zdravím,
jedná se o spínaný zdroj: [/url]http://cz.rajmodelov.sk/zdroj-stabilizovany-200w-s-regul-230v-5-15v-0-15a-p67817[url]
přiznám se k vlastní blbosti, že jsem si při minulé opravě nepoznamenal hodnoty očouzených rezistorů v obvodu buzení MOSFetů a rezistorů zapojených mezi gate a source (při minulé opravě se ještě daly asi změřit, teď už ne, jeden se rozpadl a ten druhý pár měl každý jiný odpor), tranzistory jsou IRF740, buzení je provedeno z budícího trafa, každý tranzistor z jedné cívky přes rezistor na gate a z source zpět na trafo.
Prosím zkušenější odborníky o radu (schéma jsem nesehnal), jaké odpory by měly ty rezistory mít, ten z trafa do gate, co se nerozpadl ukazuje 680 Ω a ty dva co byly mezi G a S mají 1 kΩ a 2,4 kΩ.
K destrukci došlo po pár sekundách zatížení asi 13 A, při nižší zátěži zdroj fungoval normálně.
Děkuji za dobré rady.
misocko

#2 Příspěvek od misocko »

Na G by som dal max 50R mozno aj menej (10R). Medzi G S tak 2k.
samponek

#3 Příspěvek od samponek »

Podle toho jak je budící transformátor navržen dej do gate 33 až 100Ω a mezi GS souhlas s misocko - kolem 2k až 4k.
Maxipes_

#4 Příspěvek od Maxipes_ »

Děkuji za odpovědi, co ty tranzistory?, mám je nahradit jinými na vyšší napětí, s vyšším max. proudem a menším odporem?, nebo je to zbytečné a drahé a mám se smířit s nižším proudem ze zdroje?
Ještě jsem zjistil svod mezi budícími vinutími budícího trafa něco přes 1 MΩ, mám ho pro jistotu vypájet a zkusit síťovým napětím přes žárovku elektrickou pevnost mezi vinutími?
samponek

#5 Příspěvek od samponek »

Pokud má budící transformátor poškozenou izolaci vinutí a dochází za provozu k "přeskokům" sršení a průrazům mezi vinutími, tak se IRF740 vždy prorazí.

Pokud tomu tak je, musíš transformátor převinout a následně změřit izolaci na průrazné napětí aspoň 2.5kV, aby provoz zdroje byl bezpečný. To stejné platí i o hlavním transformátoru.
Měřit průrazné napětí izolace síťovým napětím 230V rozhodně nestačí.
Bacha, lakovaný Cu drát do spínaných zdrojů není obyčejný, ale s trojitou lakovanou izolací.

( k opravě nelze použít drát odvinutý třeba z běžného železného transformátoru 50Hz, protože Volt na závit je u spínaných zdrojů řádově 10x větší ) :!:
Maxipes_

#6 Příspěvek od Maxipes_ »

Budící trafo je v pořádku, ten MΩ svodu je rezistor na desce spojů.
samponek

#7 Příspěvek od samponek »

Pak musíš zavést, nebo upravit stávající proudovou zpětnou vazbu, aby se zdroj dejme tomu při 8 až 10A trvale, nebo zkratu neprorážel.
Maxipes_

#8 Příspěvek od Maxipes_ »

Tak jsem se zbytečně pár minut radoval, že zdroj zase funguje, při dvoutřetinovém zatížení (kolem 10 A, zdroj by měl dát 15 A) odešel jeden IRF740 a jeden rezistor 33 Ω, dokonce to vydržela i pojistka T 3,15 A, minule to bouchlo víc, oba mosfety, 4 rezistory a dokonce to prorazilo i jednu diodu v usměrňovacím můstku.
Stihl jsem to rychle rozdělat a chladič s tranzistorama byl dost horký, zkouška probíhala v teplotě okolí -5°C a zdroj má větráček, který běží pořád. Co by tam mohlo být ještě špatně?, že by se ty mosfety málo otvíraly?, osciloskop nemám.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“