Quo vadis CD ?

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
masar

#61 Příspěvek od masar »

Díky za upřesnění. Je to jak píšeš.
:wink:
konosuke

#62 Příspěvek od konosuke »

Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Mysteri

#63 Příspěvek od Mysteri »

V tom článku je to dobre napísané. Vlastním (okrem iných cca 250LP) vinyly Collegium Musicum a aj prvý vinyl Deža Ursinyho - Provisorium. Mám to aj v MP3 z CD (počúvanie v práci do slúchadiel). Ten rozdiel pri tomto type hudby je badateľní aj pre laikov. MP3 je už veľmi ,,ostrý".
Radovan_79

#64 Příspěvek od Radovan_79 »

Mysteri: Ono není potřeba ani mp3 vs cokoli ostatního... Některá CD mixoval (zřejmě vlivem nějakého programu na zaměstnávání postižených) snad hluchý zvukař. Nebo vedle někdo pracoval sbíječkou? To už se nedozvíme.
V tomto směru "doporučuji" CD od Red Hot Chilli Peppers počínaje albem Californication. To je tak zprasená nahrávka, že to spolehlivě zabije i dobrý hudební nápad. O novějších albech jsem četl totéž.
Co je naopak zvuková (ale i hudebně je to moje TOP) je ablum Šero od Bratrů Orffů: https://bratriorffove.bandcamp.com/releases Měl jsem stažený flac a vypálený na CD (už tak to bylo super) a rozhodl jsem se zakoupit to na LP. Nejen proto, abych podpořil skupinu, ale byl jsem velmi příjemně překvapen posunem ve zvuku.
Sendyx

#65 Příspěvek od Sendyx »

Jsou to kecy. Zvukař o spoustě věcí vůbec nerozhoduje, dělá to, co chce produkce. Když japíci koupí práva na Osudovou, nahraje jim ji Cypress Hill s hosty Justinem Biebrem a Dalajlámou a nechají to namíchat a zmástrovat tak, aby to bylo slyšet i z vypnutého autorádia, je to jejich volba a ne nějakého zvukaře.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
EKKAR

#66 Příspěvek od EKKAR »

Jak se dělá (pa)zvukařina je vidět na moderních reedicích starších LP a CD-titulů.
Teda pardon - slyšet. Mástruje se tak, aby to pokud možno co nejlíp hrálo z těch nejmizernějších špuntů přikládanejch zadáčo do krabiček k mobilům a mp3 přehrávačům - který samostatně prodávaný nestojí ani pajdu. Stručně vyjádřeno - mástruje se na ekvalizér "do misky" = vytažený basy a vejšky. A kvůli přizdisráčským nařízením €urochujstánu o ochraně sluchu se sníží maximální úroveň záznamu (podle jakýho měřítka se tak děje netuším) - a aby po tom snížení maxima bylo v minimech hlasitosti vůbec taky aspoň něco slyšet, tak se pro jistotu kompresorem sníží dynamickej rozsah záznamu - na polovinu i míň původního. Výsledek se pak vydá jako "digitálně remástrovaná verze původního LP alba" ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Radovan_79

#67 Příspěvek od Radovan_79 »

mástruje se na ekvalizér "do misky" = vytažený basy a vejšky

V souvislosti s tímto jsem slyšel pojem "německá vana".
Pravdou ale je, že některé tituly mají zvuk jak z prdele... Těžko říci, jestli "to tak někdo chtěl" nebo je někdo mimořádně neschopný. Naštěstí ale existují (a je jich většina) tituly, co jsou zvukově dobré, některé chvalitebné, pár výborných a několik kulervoucích.
konosuke

#68 Příspěvek od konosuke »

EQ vždycky do "V" potlačit středy, naopak vypíchnout hluboké a supervysoké
dá se tím prznitelem zvuku ledacos vylepšit ale to když poslouchám ponejvíc rock a metal, u klasiky, jazzu, country a blues je to možná jiný
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
TAKJAN

#69 Příspěvek od TAKJAN »

Proto-teda nejen proto poslouchám jen pokud možno staré věci, ale sehnat je v lepší kvalitě je těžké.
Radovan_79

#70 Příspěvek od Radovan_79 »

TAKJAN: Ale i novější alba mají dobrý zvuk. Tím nemyslím nějaké ty Bíbry a podobně :) Řešení -> SACD
TAKJAN

#71 Příspěvek od TAKJAN »

Nemyslím jen kvalitu, ale hlavně čas. Nic nového v rocku a spol se nevyrovná starým časům
Radovan_79

#72 Příspěvek od Radovan_79 »

Ale to zase jo, je spousta mladých, co to valí až z toho vstávají chlupy. Jen nejsou tak vidět a slyšet a místo toho máš prostor plný Bíbrů, Farných a podobných hvězdiček.
ZVUK2000

#73 Příspěvek od ZVUK2000 »

TAKJAN píše: Nic nového v rocku a spol se nevyrovná starým časům

Neřekl bych, třeba takové malé Finsko je poslední léta doslova líhní dobré rockové muziky.
konosuke

#74 Příspěvek od konosuke »

jsem odchován rockem 60/70 let, Sabbath, Purple, Zeppelin...když si dnes pustím Slayer, Overkill, Megadeth tak si říkám, čajíčci to byli
TAKJAN

#75 Příspěvek od TAKJAN »

Já neposuzuji sílu, ale celek, melodii a taky tam musí být Hammondky, což dnes těžko.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“