Quo vadis CD ?
Moderátor: Moderátoři
-
Radovan_79
V tomto směru "doporučuji" CD od Red Hot Chilli Peppers počínaje albem Californication. To je tak zprasená nahrávka, že to spolehlivě zabije i dobrý hudební nápad. O novějších albech jsem četl totéž.
Co je naopak zvuková (ale i hudebně je to moje TOP) je ablum Šero od Bratrů Orffů: https://bratriorffove.bandcamp.com/releases Měl jsem stažený flac a vypálený na CD (už tak to bylo super) a rozhodl jsem se zakoupit to na LP. Nejen proto, abych podpořil skupinu, ale byl jsem velmi příjemně překvapen posunem ve zvuku.
Teda pardon - slyšet. Mástruje se tak, aby to pokud možno co nejlíp hrálo z těch nejmizernějších špuntů přikládanejch zadáčo do krabiček k mobilům a mp3 přehrávačům - který samostatně prodávaný nestojí ani pajdu. Stručně vyjádřeno - mástruje se na ekvalizér "do misky" = vytažený basy a vejšky. A kvůli přizdisráčským nařízením €urochujstánu o ochraně sluchu se sníží maximální úroveň záznamu (podle jakýho měřítka se tak děje netuším) - a aby po tom snížení maxima bylo v minimech hlasitosti vůbec taky aspoň něco slyšet, tak se pro jistotu kompresorem sníží dynamickej rozsah záznamu - na polovinu i míň původního. Výsledek se pak vydá jako "digitálně remástrovaná verze původního LP alba" ...
A kutilmile - nelituju tě
-
Radovan_79
mástruje se na ekvalizér "do misky" = vytažený basy a vejšky
V souvislosti s tímto jsem slyšel pojem "německá vana".
Pravdou ale je, že některé tituly mají zvuk jak z prdele... Těžko říci, jestli "to tak někdo chtěl" nebo je někdo mimořádně neschopný. Naštěstí ale existují (a je jich většina) tituly, co jsou zvukově dobré, některé chvalitebné, pár výborných a několik kulervoucích.
dá se tím prznitelem zvuku ledacos vylepšit ale to když poslouchám ponejvíc rock a metal, u klasiky, jazzu, country a blues je to možná jiný
-
Radovan_79
-
Radovan_79