Úprava napěťového spínaného zdroje na proudový pro led
Moderátor: Moderátoři
Úprava napěťového spínaného zdroje na proudový pro led
Mám zdroj z lcd televize 24V 5A a potřebuji napájet 10ks výkonových led 3V 10W v sérii pro akvárium.
Ze zdroje jde bez problémů dostat 40V a přez 431 regulovat.
Problém je že ledky jsou malinko teplotně závislé,takže když nastavím napětí na 30V tak z počátku berou větší proud než po zahřátí.
Tím pádem kolísá světelná intenzita.
Nechci zdroj odpravit experimentováním,proto prosím o radu zkušenější
jak ze zdroje udělat proudový s regulací proudu poťákem.
Zdt854 a zdt852 jsem nahradil 40V zenerkami.Místo RM855 mám regulaci napětí. https://www.electronica-pt.com/esquema/ ... ch.-22862/
Omlouvám se za ten odkaz ale soubor je příliš velký.
- Přílohy
-
0001.jpg- (249.88 KiB) Staženo 231 x
Pro takovou aplikaci lineáru klidně i LM317 v zapojení zdroje proudu. Obětuješ tak nějaký ztrátový výkon ve formě tepla, ale bude to fungovat.
Nebo ten odpor, který bude kompenzovat změny napětí na LED. U takové LED se dá počítat zhruba 2mV/C při odhadnuté změně cca 60C a 10LED v serii se bavíme o cca 1,2V o které se napětí na stringu bude měnit. Výpočet hodnoty odporu bys měl volit potom tak, aby tato změna nebyla majoritní - výkonová ztráta na tom odporu ale bude podobná jako na tom lineáru.
Nebo zdroj nechat stažený na 24V (pokud by šel i níž nevadí) a použít např celkem dobrý a jednoduchý měnič PT4115, udělat dva stringy po 5LED a ke každému dát takový spínáček. 1A dá bez problémů a účinnost se u něj pohybuje kolem 90%. Zde je třeba na vstup dát LC filtřík, jinak to trošku vyzařuje a ruší - mám otestována na předělávce DRL
Tento PT modul je dostupný na aliexpress a ebay za nějaký směšný bakšiš
- Přílohy
-
gyt9v08.gif- (13.23 KiB) Staženo 272 x