Zesilovač Tesla AZS217
Moderátor: Moderátoři
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
petan_ok píše:Eleman píše:Problém je v odporových děličích pro sluchátkový výstup 390/12Ω. Ty 12Ω odpory na zem bych vyhodil (na zkoušku odštípl) a mohlo by to být O.K.
Tak jsem je štípnul, ve schémátku to jsou R72 a ono to není lepší o parník ale o tři parníky,jsem max. spokojený.Moc Vám děkuji.
Trošku (opravdu jen trošku) matematiky - budem líný a budem ten dělič uvažovat jako nezatíženej (bez připojenejch sluchátek). Když na něj nahoře připojíš nějaký napětí, bude se ta dvojice odporů v sérii chovat jako určitej počet 1ohmovejch odporů v sérii - je to úplně jedno, vychází to ze sériovýho principu. Na každým ohmu pak bude tolikátej díl celkovýho napětí, kolik ohmů je tam v sérii. V prvním případě je tam 390 + 12 ohmů, celkem 402 - každej volt napětí připojenýho "nahoru na dělič" se tak rozdělí na 402 "dílků" - a na tom dolním odporu jich bude jen 12 ze 402. Takovej dělič pak poskytuje jen necelý 3% původního napětí (12/402 = 0,0298).petan_ok píše:Eleman,ještě jednou Vám moc děkuji a možná trochu blbě se zeptám, v následném modelu AZS 218 jsou odpory děliče 200/300Ω,mělo by smysl to kopírovat?
Děkuji.
Ve druhým případě, kde je poměr 200 : 300 (ohmů) budeš mít na spodním odporu 300 dílů z celkovejch 500 (součet odporů 200+300 ohmů je 500), na který takovej dělič dělí - a 300/500 = 3/5 vstupního napětí, to už je 60% původního vstupního napětí. Určitě vidíš, že mezi necelýma 3% u prvního děliče a 60% u druhýho je podstatnej rozdíl ...
A kutilmile - nelituju tě
ovšem, krystalková sluchátka 2x2000Ω ale zde o hi-fi nemůže bejt řeč
petan_ok píše:Dík za vysvětlení ten poměr chápu ale už nechápu proč tam ten dělič z těch dvou odporů je,napadá mě ochrana přebuzení sluchadel ale prd tomu rozumím,
tak jsem se vlastně ptal jestli to mám nechat s vypájenýma R 72 a nebo laborovat a okopčit 218ku. Vyzkouším a uvidím (uslyším).
Děkuji.
Protože sluchátka mohou mít od pár Ω po třeba 600Ω. "Správně" by měl být vhodný odporový dělič, který se vůči sluchátkám bude tvářit jako odpor 120Ω, to je dost univerzální. Tesla si to nějak vymyslela po svém pouze pro svá sluchátka...