DPS ruční svítilna

Vše, co se týká osvětlení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Vitalix

DPS ruční svítilna

#1 Příspěvek od Vitalix »

Zdravím,
při pájení nového konektoru na přívodní kabely ruční svítilny se mi (nejspíš) podařilo trafopájkou poškodit jeden z integrovaných obvodů na DPS, protože svítilna nefunguje.
Obvod vlevo se mi podařilo identifikovat, je to led driver FP7102 a slouží jako stabilní zdroj proudu pro cree čip na vývodech L+ (žl.) A L- (šed.), druhý IO je bohužel bez popisku, řídí přepínání mezi cree čipem a sadou malých LED na výstupech L3 (červ. + ) L 2 (mod -) a L 1 (šed - ).
Všechno je ovládáno jedním spínačem (SW).
Deska je napájena B+ a B- (DC 6V)
Datasheet LED driveru:

http://www.feeling-tech.com.tw/km-master/ezcatfiles/cust/img/img/24/fp7102v02-lf.pdf

Po přiložení napájení naměřím +6V i na pinu 2 led driveru, což si myslím, že by mělo vést ke spuštění obvodu a rozsvícení led, nicméně na výstupu nenaměřím nic. LED čip jsem měřil, je ok..

Měla by problém vyřešit výměna led driveru, případně jak ověřit (ne) funkčnost a případně identifikovat IO vpravo?
Díky...
Přílohy
Image02.jpg
(86.24 KiB) Staženo 257 x
Image01.jpg
(167.27 KiB) Staženo 310 x
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

IO vpravo bude nejspíš řídicí mcu, takže leda sehnat a naprogramovat, pokud je vadnej. Pokud je na 4 a 2 Ucc a nesvítí, bude asi vadnej ten LED driver, ale mělo by snad fungovat to přepínání režimů ne? Nebo nefunguje vůbec nic?
Cowley

#3 Příspěvek od Cowley »

Vypadá to na vadný MCU. Pokud nechce krokovat jednotlivé režimy.
Ale šlo by určitě proměřit a nasimulovat jednotlivé kroky svícení.
Z MCU jsou jasně vidět tři ovládací cesty, jedna do driveru LED a dvě do bází tranzistoru pro výstupy 1 a 2.

No a Driver LED, pokud má na řídícím vstupu napětí blížící se napájecímu, měl by fungovat. Takže bude taky KO.

Nemohl jsi to přepólovat?
Vitalix

#4 Příspěvek od Vitalix »

Předně díky za nasměrování správným směrem...
Tak jsem to ještě jednou proměřil a musím se opravit, po přiložení napájecího napětí je na všech třech výstupech z mcu -Ucc. Na stisknutí tlačítka nereaguje.
A pokud jsem dobře pochopil datasheet, ten driver se spíná pomocí +Ucc na svorce 2, tlačítko by tedy mělo měnit polaritu na jednotlivých výstupech z mcu a tím spínat jednotlivý ledky.
Předpokládám, že po odpájení mcu, by šlo přiložením +Ucc na svorku led zdroje zjistit, zda funguje, čímž by se závada omezila na ten mcu..
Otázka je co to je zač za potvoru a kde to sehnat, čínan tyhle malý potvory prodává myslím po 10 :D
Cowley

#5 Příspěvek od Cowley »

Po odpajeni MCU prezkousis postupne jak Driver, tak i tranzistory pres jejich bazove rezistory.
A merils to samotne tlacitko, jestli neni uvnitr vysypany :)
Vitalix

#6 Příspěvek od Vitalix »

Odpájeno, vyzkoušeno, je vadnej opravdu jen řídící mcu (tlačítko je ok).
Zespodu je napsáno 1459NWG01, z čehož nejsu moudrej já, ani Google...
Napájenej je DC 6V na pinech 1 (+Ucc) a 4 (-Ucc)...
Cowley

#7 Příspěvek od Cowley »

A minus od baterky je taky na pinu 8 (jestli dobre vidim ten prokov u kondenzatoru).
Takze na tlacitko zbyva pin 2 nebo 3. A zbytek jsou ovladaci vystupy.
Treba by to slo "usit" s nejakym jinym MCU, pokud byly ty vystupy ovladany natvrdo a ne PWM.
masar

#8 Příspěvek od masar »

Myslím, že to pouzdro odpovídá schematu, které je stejné jako tohle (kromě připojení pinu 4, který je jako nevyužitý vstup možno připojit i na GND):
Obrázek
Když požádáš o pomoc v sekci Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů, snad se někdo ochotný najde. :wink:
masar

#9 Příspěvek od masar »

Nakonec jsem se trochu seznámil s PIC12F629 a odladil program pro tu 3-funkční svítilnu. Jde jen o postupné přepínání funkcí, v každé je pic ve sleepu, takže jeho spotřeba je hluboko pod 1uA.
Jen je třeba, aby napájení nebylo vyšší než max. dovolené +5,5V (zapojit do série k pinu 1 diodu, třeba i smd LED). Protože z fotek není jasné, zda je pin 3 někam připojen, naprogramoval jsem ho jako vstup bez pull-up a je nutno ho připojit buď ke GND (spájením k pinu 4) nebo ke vst. pinu 2.
Přikládám kód hex, jinak mohu poslat brouka poštou. :wink:
Přílohy
tlacitko2.HEX
(363 bajtů) Staženo 285 x
Odpovědět

Zpět na „Osvětlovací technika“