Audiosystém do veterána
Moderátor: Moderátoři
Nic ale nebrání tomu, dát dozadu výkonnější konce, či naopak, vyvést výstupy rádia dozadu a z nich odvodit buzení pro přední zesilovače s reproduktory.
Tesla 2116B nemá na vývodech k reproduktorům stejnosměrný potenciál proti kostře (při připojených reproduktorech, pochopitelně, jinak tam vždy něco je), tak to jde jednoduše. Tak stačí odporový dělič pro každý kanál a třeba i s potenciometry (nejlépe jedním tandemovým) zapojenými jako fader.
Jistou nevýhodou je, že je třeba vypínat přidaný zesilovač samostatným vypínačem a ne vypínačem rádia, je tedy třeba vnější spínač někam instalovat a vypínat nejlépe obojí najednou.
Nebo lze "zadní" zesilovač napájet ze spínaného plusu pro zapalování. Spotřebu v klidu má malou, takže za jízdy nebude síť auta nijak rušivě zatěžovat, ani když rádio nehraje, nevýhodou bude lupanec při zapnutí rádia. Ale ten tam nějaký bude vždy.
- Přílohy
-
Zesilovac_zadni.gif- fader v tomto zapojení má rozsah regulace -19 dB až +11 dB proti předním kanálům
- (46.17 KiB) Staženo 133 x
Jinak, co se týče těch zesilovačů TDA200X, ty pracují ve třídě AB? Takže budou potřeba ohromné chladiče a ve vedrech i ventilátory? Já jen, že v autě v létě bývá hodně přes 50°C a krásně se to teplo přenáší na kovové části (chladiče), a tak už se to pak nemá kam to teplo odevzdávat. Není lepší se ubírat směrem moderních technologií třídy D? Dobře, dejme tomu, že kvalita zvuku bude horší, což v autě ani nepoznáme, ale účinnost nádherná a hlavně žádné zbytečné teplo. Je mi jasné, že z těch TDA se to dá sestavit doma, ale proč si nekoupit hotový modul D za pár kaček na ebay?
Jeden čas se v autech kvůli VKV vozil tuším tranzistorák Song (opět norma OIRT.
Vše mělo malý výkon, pár watů.
Požadované CCIR (89 - 108MHz) měly poslední Tesly, tj třeba 1902 či tvá 2116.
V autech zvažují chlazení nadšenci s výkony zesilovačů přehlušujících start letadel místního letiště. O ventilátorech v běžných autorádiích nevím.
Na nestabilitě stanic 2016 by měly mít vliv mizerné ladící potenciometry.
Zesilovač (byl mono) živil jeden 4Ω reproduktor ARE5604 v kastlíku v palubce a dva sériově spojené 4Ω reproduktory ARE4604 vestavěné v zadním polstrování, jestli se tomu sololitu dá tak říkat, ale na ten sololit byla expoxydem přilepená vždy 8 mm deska z dřevotřísky o rozměrech, co prostor dal. Dohromady představovaly reproduktory zátěž 2,66 Ω, což při napájecím napětí do 7,8 V proudově vyhovovalo právě možnostem zesilovače. A hlasitost byla dostatečná (koberec Telosa nalepený pod střechu přednostně jako další tepelná izolace a skrývající anténu dlouhou celkem asi 2,5 metru udělal dobrou službu i v odhlučnění interiéru; jednou odhlučnil i dvě užvaněné stopařky, kterým jsem řekl, že je tam od toho, aby je nezábly nohy - zbytek cesty ani nepíply).
Ale hlavně: zesilovač byl přichycený na podběhu před chladicím ventilátorem motoru, takže přes něj tahal vzduch. Asi zbytečně, chladič z jakési ruské hliníkové slitiny měl 7 žeber tlustých uprostřed výšky 2 mm, základnu 5 mm silnou a chladicí plochu přes 120 cm², ten to uchladil i v kabině budky v létě i bez foukání.
Ale dost vzpomínek: dnešní příjmové podmínky a přeplněnost pásma VKV příliš nesvědčí autorádiům s analogovým laděním a AFC, z nich ještě tak přijímačům s více laděnými obvody ve vstupní jednotce. Jinak to bez frekvenční syntézy (a ještě lépe s RDS AF) asi nikdy nebude ono. Jenomže digitální displej ve veteránu je pěst na oko, leda ho řešit jako zaklápěcí, aby byl vidět jen, když je potřeba.
A k tomu korekčnímu předzesilovači. Je to něco takového, že je tam možnost regulace hlasitosti, výšek, středů, basů a balance? http://www.ebay.com/itm/XR1075-Tone-Boa ... Swo4pYEx1r
Pokud ano, tak to bych to ladění signálu musel používat pořád, nebo to nastavím jednou a už na to nesáhnu? V případě, že by se to nastavilo jen jednou, bych nepochopil podstatu jeho použití, jelikož u všech ostatních rádií, kde jsem to měl, jsem to nepoužíval a nechával jsem to na ''střední'' poloze.
- Přílohy
-
tesla2116b-mp3_445.jpg- (185 KiB) Staženo 153 x
Jinak, když vyvedu ty výstupy od FM přijímače, tak je mám vyvést ještě před odporem, nebo za ním?
Za tento výstup pak dám tento předzesilovač, může být tento? http://www.ebay.com/itm/DC9-24V-AC8-16V ... SwKOJYGL9z
- Přílohy
-
tesla2116b-mp3_445 – kopie.jpg- (292.71 KiB) Staženo 118 x
Ten koncový zesilovač, který jsem si vybral, má vstupní citlivost 0,833V a vstupní impedanci 22kOhm. V nabídce EZK mají výstupní napětí jen 0,28V (max. 2V). Stačilo by to? Nejlépe by mi vyhovoval tento se vstupní citlivostí 0,1V. http://www.ezk.cz/stavebnice_moduly/ps2.htm
Akorát nevím a nemůžu nikde najít, co je RIAA charakteristika a jaký je mezi nimi rozdíl s lineární?