Nabízím manuály MEOPTA a OLYMPUS

Sháníte nebo nabízíte nějaký návod, schéma, manuál, katalogový list (datasheet) ?

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
elektrosvit

#16 Příspěvek od elektrosvit »

Radovane, takové nabídky si vážím. Mrkni na to a napiš, za cenu 100 Kč/kus beru. A pokud bys někde našel prázdnou cívku o průměru 26,5 cm, tak bych byl moc rád. A jestli bys byl ochoten vymontovat z vraku výše zmiňovaného projektoru pero s přinýtovanou plstí sloužící k přimazávání vačky a takové ty "nůžky" k zastřihávání konců filmů (pokud tam tyto díly jsou), byl bych ještě radši. Cenu respektuji. Ty nůžky mi chybí a pero domazávače je nějaké upravované. Moc díky, dopravu a platbu pak domluvíme přes SZ.
Radovan_79

#17 Příspěvek od Radovan_79 »

Mrknu na to o víkendu a napíšu ti do SZ seznam.
Myslíš pérko s plstí z toho šedivého AUTOMATIC bez dalšího označení? To tam na 99,9% bude, jen asi vyschlé :-) Nůžky nejsou problém, vymontuju to taky.
Posílali bychom to najednou, ať se neplatí x-krát poštovné. Kdybys do té doby vzpomněl na něco dalšího, tak klidně. Jen u elektronických dílů neznám funkčnost, stroj jsem neviděl v chodu.
Davidsev

#18 Příspěvek od Davidsev »

Nebyl by zájem o žárovky do projektorů? Jsou na 120V, různé watáže (250W, 500W, 750W). Pokud by byl, můžu se podívat co přesně to vlastně mám...
Vypadají nejetě, výrobce TUNGSRAM
Eletrika je sviňa, kope a neni vidět :hool:
Radovan_79

#19 Příspěvek od Radovan_79 »

Davidsev: Mám čtyři rezervní, ale 1000W, což je IMHO zbytečně moc; dá se s tím promítat pomalu za denního světla a pekelně topí.
Tak třeba dvě 750 W by byly fajn. Jaká cena za ně? Pan Sekera (taky sběratel, ještě prodává i řemínky a podobně) má ty 1000W po 40,- Kč... Taky TUNGSRAM, to je (spíš byla) maďarská výroba a už se to dobrých 30 let nedělá.
elektrosvit

#20 Příspěvek od elektrosvit »

Radovan_79:
Jj, myslel jsem to pérko s plstí z šedivého Meoclubu Automatic. Dík moc i za ty nůžky. Pokud si na něco vzpomenu, tak dám vědět. Ale asi by to mělo být všechno.
stevard

#21 Příspěvek od stevard »

Zdravím Vás mládenci!
Vidím, že som našiel správnu partu.
Pochválim sa s tým, čo mám a čo by som potreboval.
1. Mám fumkčnú premietačku Meoclub 16 automatik . (750W žiarovka. ) Neviem, ako sem vložiť fotografie.
2. Premietačku OP 16.
Bývalý "kamarát", ktorý kedysi pracoval ako technik, chodil nastavovať premietačky do kina, mi pri jednej návšteve ukradol (ani neviem kedy) - navíjací remeň (Nemám delený prevod, ale jeden dlhý remeň.)
Ukradol - objektív (kúpil som náhradné Jupiter na Aukre),
zvukovú žiarovku (tých mám dosť)...
Mám vyše 100 filmov. Veľa filmov mám na kotúčoch 500m a 600 m cievkách (po tri kusy), nemám dosť cievok 26,5 cm široké.
Trafo mám, aj kabeláž, prívod mám v ťahu.)
3. Premietam doma na AS 3 - kompletná. Na halogénku.
4. Tridsať rokov som baštil po premietačke ALMO 16, ktorú sme mali na ZDS-ke. Všetci sa pozerali na plátno, ja na premeitačku.
Minule som ju kúpil - polofunkčnú v Trenčíne. Chýbajú na nej dva káble. Jeden na napájanie presvetľovacej žiarovky a druhý kábel komplet aj s fotobunkou na snímanie optickej stopy. Motor beží, žiarovka svieti, zosilovač má elektronky komplet, ale na navíjacej cievke bol odrazený navíjací trň. Trň mám k dispozícii. Vyzerá, že bol do spojky nalisovaný, s tým mám problém.
Spojka je funkčná, akurát ten trň...
5. Mám premietacie objektívy z Meopton IIa ...
Co mi radíte? Najviac ma trápi spodný trň na ALMO 16...
Mám prídavné rameno z Meoclub 16 (plechový), je to taká zohnutá rúra.
Na jednej strane je trň, na druhej je komplet spojka, akurát neviem, či je spojka taká istá, či by sa to dalo vymeniť.
Zbytočne riskovať nechcem.
Dakujem za pomoc.
elektrosvit

#22 Příspěvek od elektrosvit »

Zdarec, do OP 16 patří objektiv Polar f = 50 mm, 1:1,3. S tím řemenem je to divné, vždycky jsem viděl dva. Chybí tam předlohová hřídel a šneková převodovka na motoru poháněla rovnou spojku v ramenu? Rozměry nevím, bude potřeba dát nějaký řemen zkusmo. Přívodní kabel chybí který? K trafu? Měl by tam přijít klasika s porcelánovou zástrčkou "remoskovou".

Propojovací kabely u ALMA měly na konci konektory podobné dnešním jackům. Netuším, jaké je připojení na straně stroje, je tam taky konektor, nebo byly na pevno? Jestli jsou záměnné díly spojky z Meoclubu s díly z ALMA rovněž netuším, to musíš zkusit po rozebrání sám. Tipnul bych si, že ne. ALMO je o dost starší a hlavně (aspoň první verze) nepochází z Optikotechny/Meopty Přerov, ale z Modřan. Nejlepší bude sehnat další stroj, klidně jen promítací část bez zesilovače, a použít jej jako zdroj dílů. Zesilovač by chtěl určitě údržbu- elektrolytické kondenzátory mohou být bez kapacity, svitkové zase budou mít svod. To je asi zatím vše.
stevard

#23 Příspěvek od stevard »

Ďakujem za odpoveď.
S objektívom som sa zmýlil.
Mal som Jupiter, ale potom som si zistil, že potrebujem Polar. Takže mám tri objektívy:
Polar 1: 15 40,...50... a 65.
Medzitým som si kúpil z Kutnej Hory remeň za 90 Kč. Mám jeden remeň. Zo šnekovej prevodovky ide remeň rovno na spojku.
Káble mám všetky, aj prídavné trafo. Otvoril som premietačku, elktronika je v ťahu. Prívod, chýba 1 elektrónka (asi AZ) - celkove má 5 elektrónok (ALMO má štyri). odtrhnutý prívod, pravdepodobne z fotobunky.
Pred "servisom" býv. kamaráta) premietačka bežala...
Na almo je pripojenie podobné jacku, ale hore je závit asi 5 cm široký priemer. Na kábli bola veľká matica.
Čo sa týka kondenzátorov, všetky kondenzátory vymeniť? Do jedného? To je spústa...Keď treba, tak treba!
Přílohy
DSCF7476.jpg
(50.37 KiB) Zatím ještě nestaženo
DSCF7475.jpg
(136.43 KiB) Zatím ještě nestaženo
elektrosvit

#24 Příspěvek od elektrosvit »

Podle barvy laku jde o novější provedení OP16, kde zřejmě předlohovou hřídel vypustili. Podařilo se mi i najít schéma a fotky uspořádání zesilovače- proklikej si to. Tady je i návod. Kondenzátory není potřeba měnit za každou cenu všechny. Zaměřil bych se na ty, které jsou namáhány anodovým napětím. Elektrolytické kondenzátory ve zdroji budou taky dobré, ale bude nutné je naformovat. K tomu je lepší použít křemíkové diody a do série s nimi (resp. na výstup usměrňovače) zapojit výkonový odpor řádu desítek kΩ. Pak teprve vrátit usměrňovací elektronku na své místo. Svitky můžeš pochopitelně vyměnit všechny, nic se tím nezkazí, ale zesilovač ztratí originalitu. Totéž platí i pro ALMO. K němu bylo schéma na radiohistorii- existuje více variant. Budeš muset poprosit admina, schéma ti pošle.
stevard

#25 Příspěvek od stevard »

Dakujem za návody, rady, informácie. Poctivo sm si poklikal, preštudoval.
Otvoril som Almo a zistil som, že ani jeden z tých troch typov mi nesedí.
Elektronky: AZ 1, 2x EBL 21, 2 x ECH 21
Výstup na repro: 5 ohm / 0,5 W a
3,8 ohm / 7,5 W
Typ: BZ 202
Chcel som demontovať spojku a skúsiť tú druhú z Meoclubu. Rozmerovo je to to isté, ale ako to demontovať, to neviem.
Chcel som rozobrať rameno , ale posledné dve skrutky pod spojkou sú pod spojkou a spojka je veľmi blízko skrutiek. V žiadnom prípade sa ku skrutkám nedostanem.
To je to rameno so spojkou z Meoclubu.
Přílohy
DSCF7471.JPG
(298.31 KiB) Staženo 1 x
elektrosvit

#26 Příspěvek od elektrosvit »

Není zač děkovat. Jsem rád, že je nás víc. Je možné, že zesilovačů k ALMU bylo ještě více typů, protože tento stroj se vyráběl dost dlouho a v průběhu výroby docházelo určitě k celé řadě inovací. Bohužel se spojkou ti víc neporadím, protože jsem oba stroje neměl v rukou. Zkus kontaktovat uživatele s nickem Radovan_79, ten to rameno má. Možná se sám ozve.
stevard

#27 Příspěvek od stevard »

Napísal som adminovi.
Poslal mi dve mailovúé adresy:
Jedna z CR, druhá od pána T....No a práve ten ma okradol. (Z Banskej bystrice.)
Radovan ma odporučil na p. Sekeru.
Tie dve premietačky nemal ešte v rukách...
No a p. Sekera mi odpísal toto:
Dobrý den,
Co se týče Almo 16 tak popravdě jsem ramena nikdy nerozebíral, možná že by jste to co potřebujete opravit mohl nafotit a poslat mi fotografie, podíval bych se jestli náhodou něco nenajdu mám nějaké náhradní díly ale nevím už k jakým promítačkám jsou. Jinak pokud chybí něco v optickém snímači zvuku a není to mikrooptika tak to bude nejspíš fotonka ktará by vzhledem ke svému stáří byla stejně už nefunkční a jde nahradit fotodiodou jen je potřeba ji umístit přesně proti mikrooptice. Jinak jakékoli díly z Meoclub Automatic na Almo určitě pasovat nebudou. Já tu mám Almy tři jednu černou zvukovou druhou v zelené barvě též zvukovou a třetí černou němou. Jedna z nich je určitě funkční tedy po mechanické stránce jelikož sem ji jednou zapůjčoval filmařům na natáčení kde nepotřebovali aby byla funkční po zvukové stránce ale aby pouze promítala obraz.
S pozdravem Sekera Aleš

Viete, akú mám radosť, že mi pomáhate a radíte?
A potom, že nemám dakovať?
Kto by mi pomohol, ked nie Vy?
Radovan_79

#28 Příspěvek od Radovan_79 »

Tohle je rameno z CLUBU, MEOCLUB má řemenici i na tom předním odvíjecím trnu. Spojka se u MEOCLUB rozdělává tak, že je to sešroubované k sobě a to, jak moc se závit utáhne nebo neutáhne, tak podle toho ta spojka má prokluz. Prokluz mít musí! Nemůže to být spojené napevno.
Možná by pomohla detailnější foto?
elektrosvit

#29 Příspěvek od elektrosvit »

V aukci zde jsou propojovací kabely k Almu, elektronky, vidím tam i fotonku a další díly. Posílá i do zahraničí.
stevard

#30 Příspěvek od stevard »

Ďakujem za tip. Už som sa zapojil. (Musím vyriešiť dopravu, lebo pošta na Slovensko je abnormálne drahá...
Štyri krát som navyšoval cenu, už sa blíži k 300 Kčs.
Dáte mi tip, kde by cena presiahla únosnosť?
Zadarmo nič nie je, ... neviem usúdiť, či to rameno tam je z ALMO, alebo z OP... (Alebo z inej premietačky?)...
Chápem. Ten, čo chce a potrebuje niečo, nepozerá na peniaze...
Niektorí niekedy zase nevedia, kde sú hranice...
Raz som vydražil vec za 120 Kč... Majiteľ mi napísal, aby som ešte doložil 40 Kč... Súhlasil som...Po týždni som dostal mail:"Ty seš nějak vychcanej!" A tovar neposlal - odmlčal sa.
Neviem čo zamýšľal...
Súčasný inzerát som dal sledovať !!!
Odpovědět

Zpět na „Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy (pouze pro registrované)“