Sháním potenciometr posuvu k osciloskopu BM566A
Moderátor: Moderátoři
- weed_smoker
Sháním potenciometr posuvu k osciloskopu BM566A
Koupil jsem zánovní,ale použitej osciloskop BM566A na opravu.Má asi ukroucenej posuv X (šedivej knoflík chrastí a červenym nejde pohnout).Je to tesláckej TP280 (kovovej),ale dvojitej 5k+50k,vůbec nevim,kde ho sehnat.Obrazovka se nerozsvítí,jen problikne při vypnutí nebo při pokusu hnout tim červenym.
BTW.Někdo se v tom už vrtal,na vstupní desce Y je několik kondů ze spojový strany,jeden trochu nedbale připájenej a je viditelně páječkou opálenej jeden koax(ten s červenejma návlekama) od přepínače citlivosti.Časovka obsahuje tunelový diody.
Napadlo mě zatim ten poťák nahradit kombinacema odporů 2k5+2k5 a 25k+25k (oba oddíly maj kraje spojený(žlutej první doraz a modrej druhej) a jenom jezdce jsou vyvedený-žlutym a červenym do X konce).
- weed_smoker
- LojzaFernet
- Ivan_Ryger
- Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"
Niektoré majú zberač urobený len tuším z fosforbronzu, niektoré majú drobný uhlík. Pozor, aby ste si ho nestratili.
Ešte doporučujem natrieť osku kvalitnou vazelínou alebo olejom na šijacie stroje. Ináč zvyknú niekedy zadrhnúť. Potom petrolej alebo benzín na osku, počkať, kým sa vsiakne, pár krát pretočiť, vyčistiť a namazať.
- weed_smoker
BTW. Pokud bych ho nahradil těma odporama (2k5+2k5 a 25k+25k),přišel bych jen o možnost posouvat průběh vpravo/vlevo,ale šlo by zkoušet další věci,jestli tam není další závada.Prej dlouho nebyl zaplej a byl složenej v nevytápěný místnosti.
dred píše:čím to bolo, že táto závada sa objavila na veľa týchto skopov - rozsypaný poťák,zadretý hriadeľ,upadnuté nity... tiež som to riešil výmenou odporových dráh..
Upadnuté nýty bývala častá vada u některých výrobních sérií TP28x, stačilo násilněji zahýbat s vývodem - asi nějaká špatná kvalita nýtů. Zase u některých sérií praskal ten pertinax nebo okraj dráhy.