dostal jsem se k laboratornímu zdroji Basetech BT-305, který podle všeho nefunguje správně a já nemohu přijít na to, proč tomu tak je.
Kamarád, který mi zdroj dal, říkal, že fungoval naprosto normálně do doby, než připojil "opačně" spotřebič a od té doby nefunguje dobře viz popis problému níže.
Říkal mi, že se ze zdroje zakouřilo, tak zapojení rychle odpojil, vyměnil pojistku (zkontrolována => OK) ale zdroj od té doby nefunguje správně.
Problém:
Zdroj jde normálně zapnout, bez problémů se na displejích objeví jak proud, tak i napětí, s potenciometry se přirozeně mění i hodnoty proudu i napětí na displeji.
Toto vše ale bohužel funguje pouze v tom případě, že není stisknuté tlačítko "Output", tedy výstup.
Pokud nastavím na zdroji před stisknutím Output (zapnutí výstupu) jakoukoliv hodnotu, tak okamžitě po zapnutí výstupu je slyšet přepnutí relátek a stane se toto - na Ampérmetru se objeví hodnota 0,44 A a na Voltmetru se objeví 0,00 V a ať dělám co dělám, tak se nedaří tyto hodnoty jakkoliv změnit. Toto předpokládám není správná funkce zdroje?
Při točení s potenciometry bez zapnutého výstupu, cvakají jednotlivá relátka "normálně" a vše se jeví jako bezproblémové.
Zdroj jsem rozebral, ale na první pohled jsem nenašel žádný problém = nic no oko ohořelého atp.
Zkusil jsem proměřit podle tohoto návodu:
https://www.youtube.com/watch?v=dqkT6hF0O3E diodový můstek a ten se připájený jevil jako poškozený, protože mezi + a ∿ (krok 1 videa) jsem naměřil, a protože jsem tedy získal podezření, že toto je příčina problému, tak jsem diodivý můstek odpájel z plošného spoje, že si zajdu koupit nový. Pokud jsem ale následně proměřil diodový můstek samostatně (mimo plošný spoj), tak se už choval "správně" (podle videa) a já teď nevím, kde může být chyba.
Podle jiného videa jsem také proměřil tranzistory a ty (i stále připájené) vypadaly v pořádku!
MOC VÁS VŠECHNY PROSÍM O POMOC!
Michal