Měření spotřeby v režimu standby
Moderátor: Moderátoři
Měření spotřeby v režimu standby
již delší dobu mám a příležitostně použiji elektronický měřič spotřeby energie. Je to přístroj, který se zasouvá do zásuvky, na těle má indikátor, ovládací tlačítka a zásuvku na připojení měřeného spotřebiče. Německý výrobek u nás prodávaný i s českým návodem. Art.Nr. 27163-5 (duewi.de).
Běžně jsem nikdy nezjistil žádné problém či rozdíly od očekávaných hodnot.
Nyní mne ale překvapilo, že při kontrole příkonu nového televizoru ten elektronický měřič v režimu standby vykazuje trvale kolísající hodnoty mezi 6 až 9 W, což je přirozeně extrémně vysoký údaj. Český distributor se hájí tím, že výrobek odpovídá standardu A+ a dokládá to protokolem, kde je měřena spotřeba 0,23 W. Tuto hodnotu bych já bezvýhradně akceptoval. Uvádí, že problém může ýt v tom že komerční přístroje jsou v nižších hodnotách nespolehlivé.
Je možné, že ten můj elektronický měřič spotřeby má tak velkou nepřesnost v měření, že místo třebas 1 W naměří 6 W?
V české části návodu v kapitole Přesnost je psáno:
Výkon +/- 5 % naměřené hodnoty +/- 10 VA.
Poznámka: v návodu a v nabídkových přehledech spotřeba standby není vůbec uvedena, ačkoli u jiného typu téhož výrobce (Gogen) je uvedena 0,23 W.
Mám ten problém nechat plavat a věřit tomu, že v klidovém režimu 20 hod denně mi televizor nespotřebuje více, než za 4 hod aktivního provozu? Nechci prošvihnout lhůtu 14 dní pro vrácení výrobku zakoupeného v e-shopu.
Děkuji za kvalifikované odpovědi
Já osobně navíc televize (při odchodu z domu) vypínám úplně.
Když projdeš příspěvky tady na bastlirne, najdeš povíc témat, kde se to už řešilo.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
(ano, někdy se uvádí 14 dnů, kouknu do zákoníku jak je to správné)
I když jak už bylo řečeno deklarovanému "standby" odběru televize se taky nedá moc věřit...
Pokud není k dispozici wattmetr s příslušným rozsahem a přesností dá se použít elektroměr (nejlíp pro menší proud 5-10A) který ukáže kolik to skutečně za daný čas natočí. Použít bytový elektroměr při důsledném vypnutí všech ostatních odběrů je nepraktické protože přesné změření vyžaduje delší čas ale jde to taky.
V té souvislosti by mě ale zajímalo, jak jsou na tom digitální elektroměry na DIN lištu. Jestli taky kecají.
- serviceman
Žárovka má taky určitou toleranci - musela by se změřit samostatně. Při odběru "standby" do 2W by už chyba nemusela být zanedbatelná.
Taky by mne zajimalo jak si ty levne meraky poradi s jalovym proudem, at uz jde z nebo do site? Zkousel jste nekdo pripojit kondik treba 10kVAr a podivat se kolik ten levny bazmek nameri?
Nezkoušel jsem to ale v jednom článku k testu těchto levných přístrojů psali že jalovou složku a účiník neregistrují.termit256 píše:Taky by mne zajimalo jak si ty levne meraky poradi s jalovym proudem, at uz jde z nebo do site? Zkousel jste nekdo pripojit kondik treba 10kVAr a podivat se kolik ten levny bazmek nameri?