Sušička AEG Lavatherm 75470AH, chyba E50 a vadný LNK364GN

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
libanec

Sušička AEG Lavatherm 75470AH, chyba E50 a vadný LNK364GN

#1 Příspěvek od libanec »

Dobrý den,
nemáte někdo zkušenosti s chybou E50 na sušičkách AEG? Údajně E50 znamená obecně problém s motorem nebo elektronikou motoru. Po zapnutí sušičky a odstartování programu se sušička chová jako by normálně pracovala, ale neroztočí se buben. Po cca 5 minutách zahlásí poruchu E50. Včera jsem sušičku odkrytoval, abych vyndal motor a zkontroloval uhlíky. Celkem mě překvapilo, že je tam motor bez komutátoru, takže bez uhlíků. Každopádně jsem prověřil, že vinutí není přerušené. Takže to vypadá na elektroniku nebo něco jiného. Dnes chci ještě prověřit veškerou elektroinstalaci (kabely a čidla).
Pokud by měl někdo nějakou radu, tak budu vděčný.
libanec

#2 Příspěvek od libanec »

Tak jsem se včera v sušičce trochu "hrabal". Vše se zdá v pořádku až na tišťák pro řízení motoru bubnu. Je tam prasklý obvod LNK364GN - podle mistra googla je to nějaký inteligentní výkonový vypínač. Bohužel na desce zcela zmizel ještě nějaký odpor. Trochu jsem prohledal internet a vypadá to, že je to častá závada tohoto typu elektroniky. Dokonce je k mání opravná sada. :D :

http://www.ebay.at/itm/LNK364GN-Widerst ... 9#shpCntId

Tady v podstatě opravili také jen ten IO a odpor:

http://smallrepairs.nl/nl/bitron-15004600-02

Problém je, že nevím jaká hodnota odporu tam původně byla, protože původní odpor jaksi zmizel. Nemáte někdo zkušenosti se zapojením obvodu LNK364GN? Podle datasheetu tohoto odporu by tam měla být jiná hodnota než je v dostupné opravné sadě na e-bayi. Pokusím se vadný obvod a odpor vyměnit a uvidíme, jestli se sušička rozeběhne nebo tam bude ještě něco.
Každopádně, pokud by měl někdo nápad, jakou hodnotu odporu zvolit, tak sem s ním.
Přílohy
SusickaElektronikaRizeniMotoru4.jpg
(54.69 KiB) Staženo 887 x
SusickaElektronikaRizeniMotoru2.jpg
(86.39 KiB) Staženo 958 x
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

A zmeraj, ci nie su suche tie elyty okolo, aby to nahodou nebuchlo znovu.
libanec

#4 Příspěvek od libanec »

Tak jsem úplně náhodou zjistil, že jeden z kolegů z práce má taky sušičku AEG a měl stejný problém. Vyměnil pouze ten obvod měniče LNK a odpor 47ohmů a sušička už 2 roky běží. Takže není co řešit, zkusím to samé. Zajímavé je, že všechny elyty jsou v pořádku - přitom tam musí být pěkně horko.
Victronix

#5 Příspěvek od Victronix »

Jak jsi poznal, že jsou v pořádku? Měřil jsi je?
Hledám ideální řešení...
libanec

#6 Příspěvek od libanec »

Jo, jo, změřil jsem je. Ani vzhledově nejsou nijak nafouklé. Ale já je stejně budu měnit. Spíš to bylo takové konstatování, že přestože pracují ve vyšší okolní teplotě, tak jsou v pořádku.
Victronix

#7 Příspěvek od Victronix »

OK. Nevím jak jsi zdatný. Měřil jsi i ESR.
Ale je to jedno. Stejně je budeš měnit.
Hledám ideální řešení...
libanec

#8 Příspěvek od libanec »

Změřil jsem je jen multimetrem. Na měření ESR nic nemám. Kdysi se mi stalo, že přestože multimetr ukázal, že kapacita cca odpovídá štítkové hodnotě kondenzátoru, tak ten kondenzátor byl příčinou, proč nějaké zařízení nefungovalo. Od té doby jsem zvyklý při opravách automaticky všechny elektrolyty vyměnit (přestože změřením a pohledem se jeví OK). Myslím, že cena všech elektrolytů při podobných opravách je tak do 20Kč. Prostě se chci vyhnout situaci, že po nějaké době po opravě budu řešit vadný původní kondík.
Victronix

#9 Příspěvek od Victronix »

ESR je důležitý parametr kondenzátoru. Podle ESR by jsi měl také kondenzátory nakupovat. Pokud takové opravy provádíš, nastuduj to. Na ebastlírně je toho dost. Bude se Ti to hodit.
Hledám ideální řešení...
p32

#10 Příspěvek od p32 »

Tak ono bude fakt stačit když změří jen kapacitu, ale bude muset každý kondík vytáhnout a změřit.
libanec

#11 Příspěvek od libanec »

Zdravím pánové, tak jsem vyměnil LNK364 a odpor a nic. Tak jsem začal desku trochu proměřovat a zjistil jsem, že je ještě přepálené vinutí na trafíčku hned vedle toho LNK. Trochu jsem hledal na netu, ale v podstatě jsem našel pouze výrobce toho feritu, ale nic ke specifikace toho trafíčka. Takže tím jsem asi skončil. Nemáte někdo nápad, jak zjistit specifikaci a kde ho koupit? Je to Kaschke 16/12 093572. Bohužel ten primár je vinutí uvnitř a tak nemám šanci drátek třeba povytáhnout.
Nemáte někdo nějaký nápad?
tornado6

#12 Příspěvek od tornado6 »

splašit trafko s podobnej dosky :wink:
rnbw

#13 Příspěvek od rnbw »

Ano, bud vybrat z podobneho vraku. Alebo zistit, ake napatia ten zdroj dava a nahradit ho inym.
libanec

#14 Příspěvek od libanec »

No tak to se lehce řekne ... ale hůře udělá. Nějaké trafíčko jsem vyhrabal ze starší zničené desky z Whirlpoolky. Ale je na první pohled menší, nevím, jaké má parametry a dá se díky velikosti předpokládat, že bude určené pro menší výkon. Podle mě tudy cesta nevede. Spíš mě napadlo celý zdroj nahradit.
V datasheetu k tomu LNK364GN, jsem zachytil nějakých 6V. Otázkou je, jestli to trafíčko je na sekundáru souměrné.
Nemáte to někdo změřené? Myslím, jaké napětí je na výstupu podobných zdrojů (myšleno až za usměrněním a vyhlazením).
Pokusil jsem se alespoň trochu zmalovat schéma (přikládám), jen okolo toho LNK je to už dost nepřehledné, takže jsem to rozhodně nezmaloval vše (myšleno FB, BP).
Ale zjistil jsem, že přes kontakty 7 a 8 propojovacího konektoru desek je zavedeno napětí na kondík určený na 10V. Takže by to odpovídalo tomu, že by tam mohlo být opravdu nějakých 5-6V.
Zítra mám v plánu přitáhnout z práce dvojitý laboratorní zdroj a napíchnout ho do místa sekundárního vinutí ... uvidíme, co se stane.
Přílohy
Schema.jpg
(73.39 KiB) Staženo 1237 x
tornado6

#15 Příspěvek od tornado6 »

Zalezi na aky prud je to robene,je to spinany zdroj
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“