oprava žiarivkového svietidla
Moderátor: Moderátoři
oprava žiarivkového svietidla
idem opraviť v starom soc. zariadení vo vstupnej hale pôvodné žiarivkové štvorité svietidlo. Je to upravené, prekryté, viem tam strčiť len ruky a pracovať pomocou zrkadielka. Údajne svetlo po zapnutí "horelo". Možno závadu uvidím, odcviknem na vhodnom mieste prívod k vadnej žiarivke, a zbytok by mohol slúžiť. Nerád by som pri prípadnom skúšaní niekde vyhodil poistky, môžem v rozpojenom vypínači do obvodu žiarivky (zrejme lineárnej žiarivky so štartérom a tlmivkou) zapojiť žiarovku, ktorú som mal na opravovanie crt (možno má 60w?), bude sa to správať klasicky, teda pri skrate žiarovka bude svietiť, a pri opravenej žiarivke žiarovka vypne alebo stlmí a žiarivka riadne nabehne? Nebude sa to správať nejako neštandardne inak?
Ak to niekde ucviknem, tak sa budem snažiť odpojiť celý obvod jednej žiarivky, a celý obvod druhej žiarivky zachovať.
Premostením žiarovkou by žiarovka svietiť nemusela, stačilo by mi, ak by ochránila obvod pred vyhodením poistiek.. Ide mi viac o to, či zapojením žiarovky do obvodu nevyrobím nejaký problém - keďže je tam tá tlmivka, atď..
Pomocná žiarovka mi nepomohla - ihneď po zopnutí obvodu svieti aj pri vadnom svietidle aj pri dobrom, zapojil som do obvodu aj tú 60W aj 500W svietidlo..
Spoľahol som sa na vizuálnu identifikáciu - vyzeralo to na pohľad "čerstvé" (v paralelne druhom zapojenom svietidlo bolo podobné obhorenie, vyzeralo staré) a riskol som, že všetko ostatné je v poriadku - vyhodením poistky by totiž mohli vzniknúť nepríjemnosti..
Odcvikol som teda fázu do ľavej časti svietidla (slušnejšie sa mi to nedalo urobiť) a je to spojazdnené.
Priložil som obrázky kvôli pra-príčine a následku, prečo by to mohlo horieť. Žiarivka asi dva týždne pred horením blikala. Že by sa neustálymi pokusmi o štart prehriala tlmivka? Nastal v nej v niektorom mieste skrat a natiahlo to oblúk?
- Přílohy
-
iarivka_005.jpg- (115.86 KiB) Staženo 170 x
-
iarivka_004.jpg- (89.01 KiB) Staženo 149 x
-
iarivka_003.jpg- (66.82 KiB) Staženo 143 x
-
iarivka_002.jpg- (81.63 KiB) Staženo 173 x
-
iarivka_001.jpg- (81.69 KiB) Staženo 141 x
- Artaban001