Dotykový displej

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

Dotykový displej

#1 Příspěvek od Celeron »

Vážení, tušíte někdo, jak funguje dotykový LCD displej?
Mám tady několik kusů termostatů s dotykovým displejem, které mají vadu že nereagují na dotek v jednom rohu displeje a nebo v tom místě reagují nahodile či nespolehlivě.
Displej nemá "celoplošný dotyk" ale jen v místech "tlačítek", tedy plošek cca 9 x 9 mm, které jsou u různých zobrazení vždy na stejném místě. Připadá mi to, že "snímací plošky" jsou na části diapleje posunutý proti "zobrazovací kresbě".
Myslel jsem, že to je vada série displejů ale překvapilo mě, že mám termostaty poslat dovozci na přehrání FW. Jak může mít FW vliv na špatné vyhodnocení dotyku v určitém místě, když je ten problém jen u cca 2 termostatů z 5 ks a všechny jsou ze stejné série?
Díky
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Cowley

#2 Příspěvek od Cowley »

Třeba potřebuji jen rekalibraci.
Michal22

#3 Příspěvek od Michal22 »

Jestli je to rezistivní dotykáč (jako že třeba Honeywell na termostatech má), tak potom by kalibrace (pokud je dostupná) mohla pomoci.
U kapacitního dotykáče by taková malfunkce znamenala na 99% vadný panel.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Celeron

#4 Příspěvek od Celeron »

Dá se nějak poznat, co to je za technologii? Možná pomůže, že funguje i skrz ochrannou fólii tlustou 0,4 mm, která je dočasně připlácnutá na displej. Na dotek prstem a fixem nereaguje, musí se opravdu smáčknout. Takže rezistiv?
Jirka

termit256

#5 Příspěvek od termit256 »

Kapacitni ma skleneny povrch, odporovy ma na povrchu folii. Je to videt pekne pri odrazu svetla jak se folie pri zmacknuti trochu prohne.
Artaban001

#6 Příspěvek od Artaban001 »

Úplně nejjednodušeji to poznáš tak, že se pokusíš panel ovládat třeba dřevěným předmětem. Kapacitní technologie ignoruje nevodivé "stylusy"
Celeron

#7 Příspěvek od Celeron »

Artaban001 píše:Úplně nejjednodušeji to poznáš tak, že se pokusíš panel ovládat třeba dřevěným předmětem. Kapacitní technologie ignoruje nevodivé "stylusy"

Jasně, kapacitní to není, už jsem psal, na plastovej fix nereaguje.
Jirka

robo

#8 Příspěvek od robo »

Kdyz nereaguje na fix, pastelku a pod, tlak na displej, tak prave kapacitni je.
termit256

#9 Příspěvek od termit256 »

V tech termostatech byvaji vetsinou odporove, nekdy je potreba je zmacknout poradne takze na hrot pastelky nereaguji. Nejlip to poznas podle toho povrchu. Pripadne zkus stisknout prstem pres hadru. Pokud to pujde, neni kapacitni.
EKKAR

#10 Příspěvek od EKKAR »

Kapacitní "vrstva" vyhodnocuje svod střídavýho napětí přes kapacitu elektrody schovaný pod tím krycím sklem na přiloženej vodivej předmet - prst nebo vodivej "stylus" (existujou, jsou kovový teleskopický jako miniaturní anténa a mají na konci "kopejtko" z vodivý gumy, aby právě vytvářely ten potřebnej svod). Odporovýmu snímači na displeji stačí i nevodivej stylus, protože tam se vyhodnocuje změna odporu vrstvičky mezi svěma vodivýma fóliema = v podstatě to je odporovej snímač tlaku.

Kalibraci polohy do určitý míry umožňujou oba dva typy snímače, protože ta se dělá potvrzením dotykem na "vysvícenou plošku" kdekoliv na ploše displeje - kalibrační SW zadá podmínky, jaký má kalibrující osoba dodržet při dotýkání se snímací vrstvy (síla a velikost předmětu) a pak už se jen "ťuká na čtverečky", který elektronika zvýrazňuje na zobrazovací vrstvě displeje tak, aby pokryla jeho aktivní plochu a ukládá si data, vycházející z dotykový vrstvy.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“