JVC AX-V4, předzesilovač gramo korekce
Moderátor: Moderátoři
Myslím, že ta patice je snad i zbytečná - nebo chceš vybírat na šum?
To se Ti bohužel konkrétně z těchto OZ nepovede, NJM4580D jsou doslova jeden jako druhý. To už spíš z těch NJM2068D a za zkoušku by stál i LM833AN, pokud seženeš. Případně i NE5532AN - všechny vyjmenované OZ jsou zcela stejně zapojené a i dost podobných vlastností, ale mají rozdílný zvuk a šumové vlastnosti.
Obávám se ale, že na zesilovači této třídy nebude zvukově moc poznat, který tam vlastně je - kromě míry šumu. Co se toho týká, tak šumově jsou na tom opravdu nejlépe originální NJM2068D-DD, pak NE5532AN Philips a stejný je i LM833AN od Texasu. Ale nezkoušel bych tam dávat nic rychlejšího, než asi do 10-12V/us.
Mohly by být potíže se stabilitou - ty jsou někdy u NJM4580D i tak.
Někdo psal, že NJM4580 je vlastně NJM4558 na steroidech
To jedno D na konci označení operáků od JRC znamená pouzdro DIP8, rozhodující je to druhé D.
Tytéž typy, ale v pouzdrech SIL8 a SIL9 mají na konci označení L, šumově vybírané LD.
sinclair píše:...V zapojení nevidím, že by konstruktér kromě 3180 a 318us řešil v NFB i předepsaných 75us. Často se to odbývá právě větší, natvrdo připojenou vstupní kapacitou a spoléhá se ještě na kapacitu kabelu, přičemž "se to nějak srovná" i na 75us. Často to takto bývá u právě takhle lacině řešených MM preampů, zbytek zesilovače tomu celkem odpovídá....
Máš pravdu, toho jsem si ani nevšiml, τ₃ je skutečně mimo, i když ne zase o moc, ale charakter zvuku to ovlivní.
Tohle opravdu nemůže slušně hrát, zvlášť, když s každou výměnou přenosky za jinou se posune rezonanční vrchol způsobený indukčností a vstupní kapacitou na jiný kmitočet. A převýšení charakteristiky ve středech nejméně o 2 dB a vyšší strmost jejího poklesu nad rezonanční frekvencí, kde by měl být účinný jen pokles způsobený korektorem (konkrétně C305, 306/R307, 308, zlom je až na 70 µs, t.j. 2,27 kHz), výsledný zvuk slyšitelně ovlivní.
I když konstruktér pro jeden model přenosky nejspíš udržel průběh výsledného zvuku v tolerančním poli, pro jinou to platit nemusí.
Jednak jsem psal, že do těchto zapojení nejsou vhodné OZ se SR nad 10, max. 12V/us a jednak také to, že díky "kvalitě" zbytku dotyčného AV zesilovače nebudou diametrálně lepší OZ než ty, které jsem popisoval, zvukově vůbec poznat. Naprosto vůbec a dokonce se mohou jevit horší.
A už vůbec ne v prachobyčejném zpětnovazebáku.
To zapojení je navržený a schopný být stabilní s bipolárníma OZ kvalit, o kterých píšu. A všimni si Ekkare, že z mé strany o fetových OZ nepadlo ani slovo, ačkoli z pár důvodů by mohly i v tomto zpětnovazebáku mít "šumový přínos". Ale to mírné snížení šumu nevyváží ty další strašný problémy, co by vznikly vsazením fetových OZ, třebaže takto excelentních. I s blbou TL072 by to dělalo bordel jak cigáni v Chanově.
Pokud by bylo vzhledem ke zbytku zesilovače "nezbytně nutné" utrácet za drahé a dobré OZ, tak potom tedy LME49720, ale to jsme okružní cestou zpět u stejného problému, jaký jsem naznačil už v úvodu - se zbytečně až škodlivě vysokou SR a zde i BW.
Ještě mě napadlo - pokud by se z něčeho staršího dal vykuchat opravdu originální kus Mitsubishi M5218AP /koupit zaručeně nejde a pokud ano, je to pajc/, tak ten je šumově skutečně excelentní, beze srandy. Ke zbytku tohoto AV zesilovače pro chudé perfektně sedí. Podobně se šumově chová například NJM4559DD, oblíbený to šváb legendárního Dualu, ovšem také v origoši běžně nesehnatelný.
Kam se tady dá pověsit servisák od tohodle 30W/8R zázraku s THD konců 0,8%?
Se kterým se tu séřeme už skoro dvě celé strany? Vlastně i díky mně
Ekkare, už chápeš proč...?
Celý servis jedné verze /je to na jedno brdo, spotřebka/ je tady:
https://elektrotanya.com/jvc_ax-v4bk.pdf/download.html
A kutilmile - nelituju tě
Podívej - každý ať koná, jak sám uzná za vhodné právě podle úrovně svých znalostí a dlouhodobých zkušeností s různými zapojeními.
Každý to máme jinak, existují nějaká obecná aplikační pravidla a vzorce chování toho či toho obvodu.
Takže jestli někdo do AD Mk.IV. - MM narve OZ dohromady za tři tisíce korun jen pro ten pocit, že to udělal líp než Dudek a že tím získal o 1,3dB lepší odstup - a chování na mezi stability - jeho věc.
Už to nebudu nikomu vymlouvat jako kdysi na nejmenovaném fóru.
RIAA Phono Equlization +- 0,5dB (20Hz To 20KHz)
Hraje to přes phono hůře jako AM radio.
Ale k věci:
Nečekal jsem, že jsou v těch OZ tak velké rozdíly. Zatím jsem v tom soklu vyzkoušel MA1458 a LM358 ze šuplíkových zásob a je to hrůza, každý hraje jinak, nejlépe snad ten orig.
V úterý budu mít NE5532AN a LF412CD od TI, to už snad bude o hodně lepší. Dám potom vědět.
Jinak můžu jen a jen vřele doporučit poohlídnout se po návodu na Kazzatelovo Actidampidlo, buď Mk.II, nebo Mk.IV, obojí v provedení jako externí krabka včetně zdroje. Jsou bezkonkurenční a hlavně ta Mk.II je za tu cenu, kterou dáš za desku a součástky, naprostej zázrak. Oba dva preampy v naprostý pohodě a doslova s jednou rukou v prdeli potlučou RIAA konkurenci v cenový kategorii 8 000 - 10 000 a více CZK.
A kutilmile - nelituju tě
Zrušil jsem C303,304 a C309,310.
Kondy C305,306 jsem nahradil 2x820pF paralelně, ty jsem vybral z několika kusů, vstupní kapacitu jsem dal 180pF.
Teď je zvuk vcelku slušný, ořez nad 10kHz není již tak patrný i když tam je.
Děkuji všem za pomoc.