Ventilátor Vents 125 MA- jak funguje otočení žaluzií?

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Michal22

Ventilátor Vents 125 MA- jak funguje otočení žaluzií?

#1 Příspěvek od Michal22 »

Začal mě tenhle ventilátor blbnout na záchodě. Jak dlouho tam vlastně je, to nevím, byt jsem koupil už s ventilátorem. Ale na štítku je 2009.

Na záchodě byl hlučný, drnčel. Když jsem jej odšrouboval ze stropu, vyteklo z roury trochu vody. To by mohla být příčina toho, proč je hlučný. I když přímo na motoru nebylo nic vidět. A když jsem jej zkoušel na stole, tak byl tichý.
Každopádně jsem během krátké zkoušky nezaznamenal, že by se lamely otevřely. Myslel jsem že ta hnědá kostka je elektromagnet. Ale teď zjišťuji (po rozebrání kostky, kdy samozřejmě upadly všechny packy, asi to schválně dělají z lámavého plastu), že to bude fungovat na principu kapalinového termostatu. Zkoumal to někdo někdy? Za jak dlouho by mělo dojít k vysunutí ovládacího pístku, a tím k otevření žaluzií?
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Je to pomale a trva dlho, kym sa to otvori.

Skus namazat lozisko, ak sa k nemu dostanes. Inak vyhodit a kupit novy.
Michal22

#3 Příspěvek od Michal22 »

OK, díky za potvrzení a upřesnění.
Pokusím se jej rozebrat. Pokud to rozumně nepůjde, stavím se v Karsu pro nový.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Pri troche stastia by tam mohlo byt klzne lozisko ako v malych ventilatoroch, co sa pouzivaju v PC a pod.
Artaban001

#5 Příspěvek od Artaban001 »

V tý hnědý kostce by měl být termistor a "něco z voskem". Jak se vosk roztaví, vytlačí pístek a ten posunuje těma žaluzkama.
Michal22

#6 Příspěvek od Michal22 »

Jj, proto jsem psal, že to asi funguje na principu kapalinového termostatu. Stejně jako v autě nebo třeba automatické otevírání oken na skleníku.
V té kostce jsou navíc docela očazené kontakty, tak možná vůbec nefungovala. Ale uvidím, jestli se mi podaří rozborka a něco vymyslím s ložisky. Pokud ne, tak stejně půjdu pro nový.
kovar

#7 Příspěvek od kovar »

V té hnědé kostce je taková kulatá pecka v sérii s pístnicí která se průchodem proudu ohřívá. Tuším varistor?
No a to teplo z té pístnice vytlačuje malý pístek který dává pohyb těm lamelám.
Většinou to bývá zkorodované a nebo napálené.
Lepší vrabec v hrsti nežli blechy v srsti.
Artaban001

#8 Příspěvek od Artaban001 »

Termistor je tam z toho důvodů, protože se rychle zahřeje na provozní teplotu a tu si udržuje díky tomu, že se mu zvedne odpor. Takže se samoreguluje na fyzikální úrovni.
MiraSt

#9 Příspěvek od MiraSt »

Varistor tam je. Termistor s rostoucí teplotou snižuje odpor takže by to po chvíli shořelo.
Ta kostka je háklivá na vodu. Už jsem to jednou opravoval jak do toho na stropě natekla voda. Samozřejmě vypálené a neopravitelné.
Michal22

#10 Příspěvek od Michal22 »

MiroSt, já si dovolím tvrdit, že varistor určitě ne. Termistor tam bude, ale ne NTC (který myslíš ty), ale PTC. Čili pozistor. Stejně jako demagnetizace u CRT- s ohřátím se mu zvýší odpor, díky tomu si to sám ustabilizuje.
MiraSt

#11 Příspěvek od MiraSt »

Ano, máte pravdu. Pozistor se to jmenuje. Varistor je odpor závislý na nápětí.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“