Startovací zdroj SZ 250

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Elektronik55

Startovací zdroj SZ 250

#1 Příspěvek od Elektronik55 »

Po dlouhé době se mě dostalo do ruky něco "silnějšího"co do el.proudu. Je to "Startovací zdroj" , sice "Dědeček", ale pro kamaráda, který má auta a traktory , nezbytná záležitost . Připoměl jsem si dobu po vyučení, kdy jsem začínal v ČKD . Ty "obrovské diody a tyristory"!
Tento SZ snese až 400 A krátkodobě dle trafa , diody mají rezervu .
Kamarád udělal chybu ( My všichni to známe ) on ten SZ půjčil ! Samozřejmě se mu vrátil v poruše ! Diody jsou pochopitelně v pořádku, trafo naštěstí také , pouze cívka (bulharského) stykače K6E a kontakty přepínače .
Pro milovníky "HISTORIRE"pár snímků .
Přílohy
SZ Startovaci zdroj 003.jpg
(161.63 KiB) Staženo 209 x
SZ Startovaci zdroj 002.jpg
(177.19 KiB) Staženo 245 x
SZ Startovaci zdroj 001.jpg
(193.94 KiB) Staženo 308 x
Vladimír
Jodr

#2 Příspěvek od Jodr »

Poučku "Co nechceš mít, tak to půjč...", znají i naše vnoučata. Otázkou zůstává, zda se jí budou řídit. :D Podobným, ale větším strojem (startovací vozík z tankoparku) maníci v nedalekém pneuservisu zkusili nastartovat Audi A6. Vyrobili si starost za víc jak sto tisíc. :roll:
Jen blbec se učí svými chybami opakovaně....
Pravoslav

#3 Příspěvek od Pravoslav »

Nádherný stroj, stará dobrá jednoduchost a spolehlivost.
Elektronik55

#4 Příspěvek od Elektronik55 »

Šikovní kluci ! Ona "indukce" od startéru dokáže až neuvěřitelné "vymoženosti" !!! Elektronika , která je dnes ve všech vozech se nestačí divit ! Mám zkušenost , že ani připojený "vybitý akumulátor" nedokázal zamezit indukčním špičkám a elektronika ve voze odešla do "věčných lovišť" !
Zde by pomohl dostatečně (dimenzovaný) rezistor na výstupu , tak jak je to u "magnetek" , kde je zpětná indukce vysoká !
V případě mého kamaráda, kterému patří tento SZ , nehrozí nebezpečí , jelikož ho (prý) používá jen pro "Traktory", kde není žádná elektronika , ale on se mýlí ! Je tam alternátor a závěrné napětí jeho diod není nekonečné !
Prostě používání tohoto zařízení sebou nese určitá rizika !
Vladimír
Milan_F

#5 Příspěvek od Milan_F »

Ten žlutej rám vypadá, že by vydržel i přejetí tím startovaným traktorem. :D
sr71

#6 Příspěvek od sr71 »

Elektronik55 píše:Mám zkušenost , že ani připojený "vybitý akumulátor" nedokázal zamezit indukčním špičkám a elektronika ve voze odešla do "věčných lovišť" !

to je zajímavé, co to bylo za auto?
weed_smoker

#7 Příspěvek od weed_smoker »

Tak místo K6E jde nacpat jakejkoliv střední (10-32A) stykač,třeba V25M nebo nějakej Telemecanique/OEZ/Siemens/Schneider co se vejde.Vypínače "obzory" jdou sehnat i do dvou stovek(vim kde),pokud to není úplnej speciál.
Sandal

#8 Příspěvek od Sandal »

Bráchy Xedos takhle popravila obyč nabíječka NB22.Já mu řikal ať aku odpojí a nabije.Nechal ji připojenou a ještě zapnul zapalování.Prsk!!!Palubní počítač v kopru.
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
doktor365

#9 Příspěvek od doktor365 »

Máme ho v práci a přes zimu je skoro denně v provozu. Něco teda váží :D .
samponek

#10 Příspěvek od samponek »

Alternátorové diody (Tesla) vydrží závěrné napětí 400V.
Elektronik55

#11 Příspěvek od Elektronik55 »

Tento SZ 250 začal "kamarád" používat letošní zimu , koupil ho za 1500,- kč (pokud nelže) a byl s ním do doby , kdy ho půjčil spokojen . Tentokrát k závadě nedošlo "půjčením" , ale "stářím"!!!
Výstupní napětí (naprázdno) je pochopitelně daleko vyšší než údaj na přepínači . Naštěstí "špičky" při startu TRAKTORU nepřevýší závěrné napětí diod alternátoru !
Vladimír
vrky

#12 Příspěvek od vrky »

OC I 1,9tdi jsem s tím natočil bez problému. Parkoval jsem venku a na novou baterku nebylo. Půjčil jsem si tenhle SZ z práce a v pohodě.
Elektronik55

#13 Příspěvek od Elektronik55 »

Jsem rád , že na tento SZ 250 čtu i chválu !
Pokud se mohu zmínit o nabíječkách , tak nikdy jsem žádnou nekupoval, vždy jsem si nějakou "sbastlil" a vydržela do doby než jsem jí půjčil !
Předloni jsem si konečně koupil novou elektronickou tzv. pro "BLBCE". Nabíjecí proces je plně automatizován , řízen a hlídán, po nabití akumulátoru se proces sám ukončí . Není tedy potřeba nic hlídat, nebo kontrolovat jak píší v manuálu , ale i tak doporučují akumulátor odpojit od vozu !
:!:
Vladimír
TAKJAN

#14 Příspěvek od TAKJAN »

sandal To je divný, všechny možné dělané potvory připojujem léta na všechny možný auta, pomoc při startu atd a nikdy nic. Ledaže by ta baterka měla fakt veliký vnitřní odpor.
Sandal

#15 Příspěvek od Sandal »

Je fakt že baterie byla poněkud horší.Asi to bylo tím.To už je jedno.Mazdu odvezli šroťáci a dali mu za ní pětikilo na ruku :roll: Byla KO převodovka.Vzhledem k tomu že to mělo motor s Millerovým cyklem,kterých tu jezdí opravdu málo,bylo auto neprodejný ani na díly.

Ono taky záleží jak se startovací zdroj použije.Správně se má začít startovat a pak teprve připojit pomocný zdroj.
V práci jsme startovali traktory a jiný stroje výše popsaným způsobem svářečkou WTS 500 a bez jakékoliv újmy.
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“