Problém s chladničkou?

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Mira_A

#16 Příspěvek od Mira_A »

Já si myslím, že je to zcela normální. Mě ta kombi lednice jede taky tak kolem deseti hodin denně. Ono 22kW měsíčně je ještě dost málo. U mě je to tak 35kW, ale mám ze čtyřšuplíkovým mražákem o výšce 190cm. On zapoměl asi, že mražák se sám od sebe nezamrazuje na těch dejme tomu -15C a taky potřebuje běh kompresoru.
Celeron

#17 Příspěvek od Celeron »

Ten únik se dá poznat i vizuálně. V místě praskliny se objeví mastnota. Je to docela neuvěřitelný ale mikrotrhlinou začne dřív vzlínat olej, než se něco pozná měřením tlaku chladiva v okruhu. Prostě mastnej flek se objeví dřív, než kontrolní "čuchadlo" dokáže zidentifikovat molekuly chladiva ve vzduchu kolem trhliny.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
doktor365

#18 Příspěvek od doktor365 »

Celeron píše:Ten únik se dá poznat i vizuálně. V místě praskliny se objeví mastnota.

To je pravda,akorát dnes v lednici je tak málo chladiva (cca50gramů), že jak se objeví mastnota tak už je chladivo pryč. No a většinou se jedná o únik do skříně což není vidět a je neopravitelné.
Artaban001

#19 Příspěvek od Artaban001 »

chcelo by to vyzkoušet, jestli by to šlo použít jako diagnostický postup:
Chadící okruh lednic je jednoduchý a většinou neřízený s kapilárovým nástřikem.
Pokud budu vycházet ze situace, kdy je po odstavení - vypnutí lednice systém vyrovnaný, což znamená, že tlak sání a výstupu je na stejné úrovni. Což se podle mě stihne tak do 15 minut po vypnutí.
Takže vezmu ampérmetr a budu měřit proud spotřebovávaný lednicí od okamžiku zapnutí, do okamžiku ustálení tlačnýho a sacího tlaku chladiva.
Podle doby nárustu bych měl určit "stav systému" -(proudový náraz rozbíhajícího se kompresoru se "ignoruje").
Doba náběhu by se musela změřit u 100% funkční lednice a z tý vycházet.
- o tom "ojínění" spojů olejovým filmem nám taktéž říkali na školení, že je to indikátor úniku, ale systémy, kterých se to týká mají jako náplň přes 10 kilo média a kompresor je jištěn stejným jističem, který jistí náš celý barák ;-)
Celeron

#20 Příspěvek od Celeron »

Artaban001 píše:- o tom "ojínění" spojů olejovým filmem nám taktéž říkali na školení, že je to indikátor úniku, ale systémy, kterých se to týká mají jako náplň přes 10 kilo média a kompresor je jištěn stejným jističem, který jistí náš celý barák ;-)

Tak jo, modelová situace, PZP TCLM 12,6 R/T (příkon 4,5kW) o tom, co píšeš asi neví, protože stále ještě topilo a přitom horní roura do Scrollu měla dokonce kapku. Testo 316 na největší citlivosti reagoval na kdeco, ale v místě úniku nikoliv. Mikrotrhlina od cukání kompresoru v silentblokách při zapínání, stačilo přepájet kolínko. V TC je 6,5 kg R404A.
Doplňovalo se 2,7 kg.
Jirka
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#21 Příspěvek od kutilmil »

Artaban ten tlak res tlakový spád na komresore je silno závislí: na teplote výparníka a na teplote kondenzátora. Asi by to bohvie aké výsledky nedávalo.
Artaban001

#22 Příspěvek od Artaban001 »

Píšu Ti to z pozice toho, co má občas vzduchem vyhnat listí a bordel z kondenzačních jednotek "sysla" a zkontrolovat stav "vnitřní instalace". Na opravy se volá servis. Jsou to totiž 2 různý výrobci - Faivelei a Termoking a každá má svoje chladivo, který se nesmí smíchat a ani zaměnit. Zkrátka pokud se na trubkách objeví mastnota, je problém.
Ale to jsme odbočili od lednice.
Co si myslíš o tom měření proudu?
Já to můžu vyzkoušet tak leda na odvlhčovači z kompresorem, který se "natlakuje" nejspíš tak za 15 vteřin - to už je v něm slyšet šplouchání média.
Zato zase vím, jaký má mít tlaky (je to na něm napsaný)
Nagant

#23 Příspěvek od Nagant »

Jak prosím sejmout kryt termostatu v chladničce BEKO TSE1283?
https://www.mall.cz/volne-stojici-ledni ... o-tse-1283
Viz obrázek.

Napravo od kolečka termostatu, to je nějaká krytka šroubu, která se musí vyloupnout? Nebo se musí kryt na vhodném místě stisknout?
Přílohy
TermostatBEKO_TSE1283.jpg
TermostatBEKO_TSE1283.jpg
Artaban001

#24 Příspěvek od Artaban001 »

Prohlídni to kolečko, jestli na něm není někde dírka - známka toho, že by bylo kolečko přitaženo šroubem. Jinak obal kolečko hadrou a normálně jej něčím stáhni. Krytka bude krýt šroub, tak ji vyloupni a povol šroub. Pak možná zkontroluj, pokud jde sundat ten průhledný kryt, jak přes něj svítí žárovka, jestli tam nebude taky šroub.
Nagant

#25 Příspěvek od Nagant »

Díky za tipy.
Vypadá to, že by to mělo být jak říkáš.
https://www.ebay.co.uk/itm/313622558030 ... olid=10050
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“