Tesla Copélia 1107A, nejede AM

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Martousek
Kontaktovat uživatele:

Tesla Copélia 1107A, nejede AM

#1 Příspěvek od Martousek »

Zdravím Vás,

konečně jsem se dostal k vyčištění a pokusu o zprovoznění. Nemá sice originální gramošasi, ale to později.

Ze všech vlnových rozsahů jede pouze VKV a kupodivu docela obstojně. Nikdy jsem se nesetkal se závadou, že by chodilo FM a přitom DV, SV, KV mrtvé.

Je mi to divné, kontakty čištěny, proměřeny zkratovkou... Závada je někde před ECH81, ledaže bych tam neopatrností něco v cívkové soupravě přetrhl.

Nějaké tipy, zkušenosti?

M.
elektrosvit

#2 Příspěvek od elektrosvit »

Servisní návod pro přijímač Variace, jehož šasi je zde použito. Nejprve bych zkontroloval, jestli není utržený vývod od některé cívky, pak bych zkontroloval, jestli nemá ladicí kondenzátor zkrat. V prvním mf filtru je jedna z cívek na pohyblivém nosníku, aby bylo možné plynule řídit šířku pásma. Opět bych zkontroloval, jestli nemá upadlé přívody. Ohmické odpory jednotlivých cívek jsou uvedené v dokumentaci, multimetrem můžeš ověřit, zda není některá přerušená nebo ve zkratu. Častým problémem bývají vadné slídové kondenzátory v laděných obvodech. Vlivem koroze polepů jim "ujíždí" kapacita. Jedná se o provedení s "pouzdrem" tvořeným dvěma destičkami, z nichž jedna má okénko. Pokud je povrch elektrody viditelný v okénku zčernalý, kondenzátor bývá většinou vadný. Slídové kondíky v pouzdru z plastické hmoty (nejčastěji černé nebo fialové) tímto tolik netrpí (sám jsem se s vadným nesetkal), ale i zde může být chyba. Napětí a proudy elektronek jsou rovněž uvedeny v dokumentaci. Dobrou pomůckou je multivibrátor, kterým můžeš propískat signálovou cestu směrem od nf části přes mf až do vf dílu. Pokud budeš přijímač pravidelně používat, vyměň vazební svitek u koncové elektronky (podle dokumentace je to C94), v případě jeho svodu hrozí zničení koncové elektronky. Víc snad doplní jiní kolegové.
varikap

#3 Příspěvek od varikap »

Možná by bylo vhodné vyzkoušet pro jistotu jestli kmitá oscilátor. Zkouška je jednoduchá bez zásahu do přístroje.
Vezme se jiný (malý, s fer. antenou) zkušební přijímač, a naladí se na nějakou stanici v horní části SV pásma. Zkoušený přijímač pak ladíme na kmitočet o jeho (toho zkoušeného) mezifrekvenci nižší. Při prolaďování kolem tohoto kmitočtu pak vznikne na zkušebním přístroji zázněj, případně, není-li k dispozici žádná stanice, zmizí alespoň šum.
Při pokusu by měly být oba přístroje blízko sebe.
Martousek
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Martousek »

Děkuju, paráda.
Martousek
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Martousek »

Oscilátor dle doporučeného testu chodí.
Martousek
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Martousek »

Tak to mě řekněte. Jakýkoliv přijímač, který jsem doposud probíral ze zimního spánku odkudsi na půdách, neměl tady tuto divnou věc s pohyblivými mf cívkami. Jelikož je mechanicky systém spojen s tónovou clonou, považoval jsem to za záležitost tónové clony a tudíž součást obvodu ECC83, případně EL84.

Provázek tady toho pošteluňku a natáčení ferritu jsou strhaný, považoval jsem to za kosmetiku, kterou doladím jakmile se přijímač probere na AM.

Ještě jednou jsem si pořádně přečetl tvou radu a pohlédl do schematu. Přitáhnul strženým provázkem cívky k sobě a hle. Už mluví i Maďaři na sv.

Těch slídových kandidátů na výměnu by s černými okýnky bylo povícero, hlavně v cívkové soupravě. Ale jejich výměna by znamenala slaďování a nato nemám vybavení, ani zkušenosti.

Magioko nereaguje na sílu signálu, bídně svítí, ale hlavně že to žije. Časem asi stejně přijdou na řadu slíďáky a hovňaky, ale musím je nakoupit, v roce 12. při stěhování jsem neuváženě odvezl do šmelcu haldu součástek po dědovi z rozebraných tv a teď mám pendrek.

M.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Lukas-Peca »

Ty zčernalé slíďáky můžeš vyměnit i bez slaďování, pokud přesně dodržíš hodnotu. Nebude to fungovat optimálně, ale pořád to bude lepší než teď.
elektrosvit

#8 Příspěvek od elektrosvit »

Celou dobu jsem na to myslel :) hlavně, že už ti přijímač hraje a nemusíš řešit nějakou horší zapeklitost. Změna šířky pásma není neobvyklá, používala se u spousty přijímačů. Šasi typu Variace ji převzalo z typu Chorál, ze kterého vycházelo. U jiných přijímačů, třeba poválečná Romance a Blaník, ale i řada Bohéma z počátku 70. let, je použitá v mf filtru další "pomocná" cívka, která se přepínačem připojí do série s "hlavní" cívkou. Tím se mění činitel vazby a zároveň šířka pásma. V prvním případě se šířka propuštěného pásma mění plynule, ve druhém skokově.

Co se týče slaďování, lze ho provést i bez přístrojů (tzv. na ucho). Zkus si zde na bastlírně najít vlákna, kde se slaďování superhetu řešilo. Nejdůležitější je vědět, co který prvek ovlivňuje a s jednotlivými prvky otáčet velmi opatrně okolo výchozí polohy, kterou si předem vyznačíš- pak není co zkazit, protože se vždycky můžeš vrátit do výchozího nastavení. Napřed ale musíš sehnat ty kondíky a dodržet přesně jejich hodnotu, jak už ti psal Lukáš. Pokud se v rádiu nikdo nevrtal a slaďovací prvky jsou zajištěné z továrny, tak asi jen vyměň ty kondy, vlastnosti přijímače se o něco zlepší a na příjem tuzemských vysílačů bude plně vyhovovat.

U magického oka prověř okolní součástky, jestliže budou v pořádku, je oko už vysvícené. Můžeš vyzkoušet náhradní z jiného přístroje, pokud máš možnost. Píšeš, že bídně svítí- pro jistotu prověř anodová napětí, jestli sedí s hodnotami udávanými výrobcem. Správně bys měl před připojením naformovat filtrační kondenzátory ve zdroji- návody zde opět jsou, stačí pohledat. Z hovňáků je potřeba vyměnit hlavně ten vazební u elektronky EL84 a raději všechny, které jsou namáhány anodovým napětím.
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“